Hlavní obsah
Doma upečený žitný chléb je zdravý, bez umělých dochucovadel či stabilizátorů. Večer připravíme suroviny, nastavíme program s odloženým startem a ráno je upečeno. Foto: Philco (2x)

Křupavé, voňavé a zdravé pečivo upečeme v domácí pekárně podle originálních receptur. Už žádné zmrazené polotovary, plné stabilizátorů a umělých dochucovadel.

Doma upečený žitný chléb je zdravý, bez umělých dochucovadel či stabilizátorů. Večer připravíme suroviny, nastavíme program s odloženým startem a ráno je upečeno. Foto: Philco (2x)
Domácí pekárny - nezbytná součást moderních kuchyní

Malé pekárny jsou multifunkční spotřebiče. Kromě čerstvého pečiva umí připravit i domácí džemy, marmelády, šťávy, vánočky, zákusky, koláče z kynutého těsta, dorty, v některých lze vyrobit i domácí kvásek.

Jsou rovněž vhodné na přípravu těsta pro rohlíky, bagety, veky, mazance, které posléze dopečeme v běžné troubě.

Pekárna ETA Duplica Vital Plus nabízí 14 programů pro výrobu pečiva, džemů, kvásku i jogurtů. S kapacitou 1400 g je vhodná pro tři velikosti bochníků.

Foto: Datart

Pekárnu ano, či ne?

Spotřebič vybíráme podle individuálních potřeb rodiny. Ujasníme si, co chceme skutečně péct, jak často, pro kolik osob, jak velký chleba naše rodina ocení a co navíc domácí pekárna nabízí.

Obecně se uvádí, že pro čtyřčlennou rodinu se hodí pekárna s obsahem nádoby 1200–1300 gramů. Pokud je ve hře i cena, vězte, že chléb z domácí pekárny vychází levněji než kupovaný, ale musí se skutečně péct. Kromě toho, že šetříme čas s běháním do obchodu, víme s jistotou, z čeho je připravený. Těsto si totiž namícháme podle oblíbeného receptu a dochucujeme semínky, ořechy. Nebo lze používat i jednodušší způsob a zakoupit již namíchané chlebové směsi.

Forma na pečení voňavého chleba, velikost 23 cm, 13 cm a 8 cm. Nepřilnavý povrch, odolný proti poškrábání, cena 690 Kč.

Foto: Kitchenaid

Možná ale máme v okolí báječnou pekárnu, která dbá na kvalitu, nakupování u místního pekaře je i společenská příležitost a zjistíme, že vlastní spotřebič nechceme.

Dotěrný hmyz na chleba nemůže, protože jsme pořídili síťový poklop o velikosti 30 x 30 x 25 cm, cena 299 Kč.

Foto: Butlers

Sledujeme parametry

Pekárnu vybíráme podle toho, jak velký chleba v ní lze upéct. Je důležité, aby se snědl čerstvý a s potravinami se dobře hospodařilo. Některé spotřebiče nabízejí vyměnitelné nádoby, takže se upeče buď jeden velký chléb, nebo dva menší bochníky.

Domácí pekárna nabízí 12 přednastavených programů. Dvě nádoby na pečení chleba, výběr velikosti chleba. Spotřebič má i program pro přípravu džemu. Cena 3990 Kč.

Foto: Gorenje

Dále nás zajímá počet a funkce jednotlivých programů – může jich být až 12. Určitě ale oceníme automatické dávkování surovin, různě nastavitelné programy, snadnou ovladatelnost přístroje pomocí dotykového displeje.

Upečený teplý chleba nakrájíme, vyskládáme do textilního košíku a postavíme k ranní kávě. Košík růžovo-pískový, cena 1050 Kč.

Foto: Luxurytable

V kuchyni není místa nazbyt, proto hlídáme i rozměry spotřebiče. Musí stát na pevném a stabilním místě, protože hmotnost je kolem 5–8 kg.

Sledujeme, kde se otevírá víko, aby nenaráželo do nábytku, nic nás neomezovalo. Některé pekárny jsou dělané spíše na šířku (mají dvě metly), jiné na výšku (s jednou metlou).

Domácí pekárnu lze využívat po celý rok k výrobě čerstvého pečiva a v období sklizně v ní připravíme i skvělý domácí džem.

Foto: Philco

Uvnitř přístroje je integrovaná forma, která může být teflonová, keramická či z nerezu. Teflonová je nejčastější, je lehká, snadno se čistí, ale lze ji poškrábat. Keramická bývá odolnější, ale je dražší. Nerezová je velmi odolná, má dlouhou životnost.

Křupavý chléb s kůrkou musíme s přehledem nakrájet. K tomu potřebujeme speciální nůž. Cena 2779 Kč.

Foto: Luxurytable

Další možnosti…

Kdo chce péct chleba či bagetky příležitostně, na různé oslavy, rodinné sešlosti, využije kusové keramické formy. Mají různé tvary, chytře klenutý tvar poklice, takže během celé doby pečení je uvnitř formy ideální stupeň vlhkosti a konstantní teplota.

Otvory ve spodní části formy a v keramickém víku usnadňují vykynutí těsta a vytvářejí dobré podmínky pro upečení chleba s měkkou střídkou a křupavou kůrkou. Drážky na dně formy také zabraňují připečení chleba k formě.

Pekárna na pizzu G3 Ferrari Napoletana je vhodná i na panini, toasty, focaccia, maso i ryby. Pizzu zvládne za pět minut. Obsahuje dvě ocelová topná tělesa, 2 odnímatelné žárové kameny, dva dřevěné podnosy a sešit receptů. Cena 4999 Kč.

Foto: Datart

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků