Hlavní obsah

Díky moderním technologiím se můžete rozmazlovat i na toaletě

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je libo vyhřívané prkénko, teplá voda z trysky i pro dámskou hygienu, fén v míse či odsávání pachů rovnou z klozetu? Moderní WC rozmazlováním rozhodně nešetří!

Foto: Villeroy & Boch (2x)

Designové luxusní bidetové sedátko Subway 2.0 Viclean je z duroplastu, vyhřívané, se sklápěcí mechanikou softclose a dalšími funkcemi včetně možnosti dálkového ovládání. Cena od 52 000 Kč.

Článek

Běžné toalety splňují nároky na pohodlné usazení, usnadňují udržování čistoty nejen mísy, ale také jejího okolí.

Sanitární keramika nabízí kvalitní povrchovou úpravu, nejčastěji glazuru bránící mikroorganismům v zachycení v povrchových pórech i usazování vodního kamene.

Foto: Ravak

Ve větší WC místnosti nemusí chybět vedle toalety také bidet či umývátko. Oceníme odkládací skřínku a police.

„Mezi moderní typy patří např. sprchovací WC, které se samo čistí, nebo automaticky čistí vás nebo obojí, WC bez splachovacího kruhu pro menší pachovou zátěž a čistší provoz,“ popisuje Marcela Bínová z oddělení Sanita v Hornbachu.

Foto: Ravak

Závěsný bidet (5190 Kč) a WC RimOff(5990 Kč) ze série Uni Chrome působí elegantně, usnadňují udržování hygieny na podlaze koupelny či toaletní místnosti. Jsou bez hran a záhybů, v nichž by se mohly usazovat nečistoty.

Zakoupit lze třeba přídavná sedátka pro děti s integrovanou vložkou pro zmenšení velikosti dosedací plochy, vyšší klozet (od 48 cm) pro osoby s omezenou pohyblivostí.

Závěsné klozety

Jsou ideální pro lehké udržení čistoty, odpad i splachování mají nainstalované ve zdi, takže při mytí podlahy nic nepřekáží. Šetří místo, minimální prostor pro umístění toalety je 80 x 120 cm.

Foto: Dara design

Toalety a bidety značky Ideal standard propojují estetiku s dokonalou hygienou.

Při instalaci závěsné toalety je nutné správně vyřešit odpad. Spád by měl být nastaven tak, aby nedocházelo k jeho zanášení.

„Především při instalaci závěsné toalety v panelákovém domě je třeba pamatovat, že zde správný spád namísto dopojení z hlavní stoupačky ve spádu 90° je nutné vést pod úhlem 45 nebo 60°,“ upozorňuje Petr Štěpánek, servisní technik značky Jika.

Foto: Dara design

Luxusní, účelné provedení a elegantní hrany jsou charakteristické pro značku Gessi.

U závěsného WC sami zvolíme, v jaké výšce nad zemí bude zabudováno. „Běžně doporučovaná výška zavěšení mísy od země je 40 cm. Pro lidi s handicapem, vyšší nebo starší osoby je vhodné na výšku přidat pár centimetrů (pro snazší dosednutí), popřípadě vybrat speciální klozet,“ uvádí odborník.

Foto: Jika

Klozet Mio s výškou 48 cm a s přídavnými madly je vhodnou volbou i do bezbariérové koupelny.

Stojící typy

Oblíbené jsou kombi klozety, kdy mísa tvoří jeden celek s nádrží na vodu. Stojící klozety s rezervoárem vody uchyceným na stěně nad nimi se dnes prodávají v zajímavých retro designech, častým řešením je samostatně stojící WC se splachovací nádrží zabudovanou ve zdi.

Foto: Laufen

Záchodové mísy se nejčastěji vyrábějí z glazované keramiky, jejíž povrch brání usazování nečistot, včetně vodního kamene.

I v případě stojícího klozetu je důležité připojení na odpad.

„Používají se zadní vodorovný, šikmý nebo svislý směřující do podlahy nebo tzv. vario odpad. Vario odpad umožňuje všechny druhy napojení. Připojení na odpadní potrubí je ukryto přímo v míse, což zabraňuje ulpívání prachu a usnadňuje údržbu. Na svislé potrubí ale např. nelze připevnit závěsný modul,“ říká servisní technik.

Foto: Jika

Samostatně stojící klozet Baby vyhoví dětem designem i výškou pouhých 35 cm. Sedátka mají různé barvy. Splachovací tlačítko s jednou nebo třemi kapkami učí šetřit vodou od útlého věku.

Výšku stojících typů ovlivníme částečně výškou sedátka. Na vyšší toaletu se bude snadněji usedat a také vstávat starším lidem. Pár centimetrů navíc ocení i lidé vyššího vzrůstu.

Dva v jednom

V moderních koupelnách a na toaletách často nechybí bidet, který se běžně instaluje vedle toalety.

„Jestliže si kvůli menšímu prostoru nemůžete bidet dovolit, lze na téměř jakýkoliv záchod namontovat bidetové sedátko se sprškou. V tomto případě je potřeba tomu přizpůsobit odpad, přívod vody a elektřiny,“ říká servisní technik.

Na ovládacím panelu některých typů nastavíme typ oplachu, teplotu i tlak vody, teplotu sušicího vzduchu a vyhřívání sedátka.

Foto: Laufen

Toaleta Cleanet Riva s integrovanou bidetovou sprškou má skrytý přívod vody i elektrické napájení, nechybí ani intuitivní chytré ovládání.

Bidetová sprška může být součástí klozetové mísy v jejím zadním límci. Vodu do ní přivádíme nejlépe podomítkovou pákovou baterií, kterou snáze regulujeme teplotu a tlak vody.

Dalším řešením je bidetová sprška/koncovka vedle toalety, v blízkosti umývátka, kterou pohodlně napustíme kbelík vodou. Sada obsahuje malou sprchovou hlavici, ventil, hadici, držák a redukci.

Foto: Villeroy & Boch

Bidetové sedátko Subway 2.0 Viclean nabízí zadní sprchu a dámskou sprchu. Pozice trysek, teplota a tlak vody jsou nastavitelné.

Úsporné splachování

U otevřeného splachovacího kruhu voda vytéká z jednoho otvoru v míse do jejího celého objemu.

Uzavřený systém tvoří několik otvorů v horní části mísy, jimiž voda vytéká rovnoměrně. Splachování pak může být ploché s nezavodněnou vyvýšenou částí mísy. Hluboké splachování známe u miskovitého tvaru ve spodní části mísy, která je zaplněná vodou.

Foto: Jika

WC bez oplachovacího kruhu usnadňují udržování čistoty. Mísa tzv. rimless toalety je rovnoměrně umyta na jedno spláchnutí a nedochází k usazování nečistot a bakterií na těžko dostupných místech.

Dbáme na úsporné splachování, protože cena pitné vody, kterou splachujeme, stále roste.

Využijeme různé splachovací systémy. Funkce start stop umožňuje držet tlačítko splachování, dokud je třeba, a opětovným stlačením ho zastavit. Dual flush má dvojité tlačítko ventilu. Spotřeba vody je standardně 3 l na malé spláchnutí (menší tlačítko) a 6 l velké spláchnutí (větší tlačítko).

Foto: Ikea

Bambusový stojan na role toaletního papíru je odolný a působí esteticky. Cena 299 Kč.

A co sedátko?

Příjemné je plastové, které se rychle zahřeje a má širší plochou oporu. Vypouklé typy působí na míse esteticky, mohou ale tlačit do nohou. Moderní bytelnější sedátka se vyrábějí z duroplastu i s dekoračním polepem, vybírat můžeme i odstíny odlišné od barvy toalety. Klasikou jsou sedátka ze dřeva, samozřejmě s povrchovou úpravou.

Před nákupem sedátka zjistíme podle typu mísy, jaké vyžaduje upevnění, a zapíšeme si potřebné rozměry, ať už má oválný, nebo hranatý tvar. Důležité jsou vzdálenost otvorů na uchycení sedátka k záchodové míse, vnější délka, tj. od šroubů k okraji sedátka, a jeho vnější šířka. K dalším mírám patří vnitřní délka i šířka, aby sedátko náležitě rámovalo celý okraj mísy.

Foto: Ravak

Zpomalovací systém softclose při uzavírání toalety zpříjemňuje její používání.

Sklopení poklopu po použití toalety je dobrým hygienickým zvykem, zavřená toaleta také lépe vypadá.

Systém označovaný nejčastěji jako softclose umožňuje pomalé samostatné sklopení bez prudkého nárazu při zavření mísy.

Může se vám hodit na Seznamu:

Kam umístit

O instalaci daného typu toalety rozhodujeme ve fázi projektování odpadů domu.

Toaleta může být v koupelně, z hygienických důvodů se to ale nedoporučuje.

Příjemný není ani vstup na toaletu naproti kuchyni.

WC vedle ložnice může v noci rušit splachováním.

Potřebné doplňky

WC štětka, držák na toaletní papír jsou samozřejmostí.

Skříňka na dámské hygienické potřeby, zásobu toaletních papírů, čisticí prostředky.

Umývátko s menším ručníkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám