Hlavní obsah

DesignSupermarket má ambici představit nový vzhled českých Vánoc

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fandové designérských kousků, které často vytvářejí studenti, mohou v těchto dnech navštívit Kafkův dům v Praze, který je plný tvorby českých i několika zahraničních designérů. Na své si přijdou i milovníci vánočních ozdob a dekorací, mezinárodní festival současného designu DesignSupermarket má totiž letos podtitul „Nový design českých Vánoc”.

Foto: Novinky

K vidění je řada minimalistických svícnů. Zaujmou třeba ty od Studia Kroužek nebo od Morphe.

Článek

Festival DesignSupermarket každoročně nabízí prostor pro vystavování a prodej autorské tvorby nastupující generace českých i zahraničních designérů. Dobrou zprávou je, že mladé tvůrce rozhodně nebaví vytváření kýčovitých blyštivých vánočních ozdob, ale že dávají přednost uměřeným jednoduchým kouskům.

Celá akce dostala letos působivou vánoční atmosféru od květinového studia Plevel, které vyzdobilo i stánky vystavujících. Jejich umístění malých stromků i s kořeny do jednoduchých průhledných váz, třeba ze sklenic od okurek, rozhodně stojí za pozornost.

Foto: Novinky

Květinové instalace od studia Plevel nechaly vyznít kráse tradičních svátečních rostlin.

Letos pořadatelé vybrali zhruba sto designérů a autorských projektů z Čech a také hosty z Izraele, Slovinska, Slovenska a Maďarska.

Cílem je přiblížit jejich design širší veřejnosti a propagovat tvorbu mladých autorů obecně. Akci je trochu na škodu, že se na ní objevuje celkem hodně produktů, které už byly k vidění v minulých ročnících.

Foto: Novinky

Na akci je tradičně k mání balicí různý vánoční papír s vkusnými potisky.

V rámci DesignSupermarketu probíhají i odborné přednášky a výstavy designu. Letos nechybí projekt European Design Stories, který dokumentuje příběhy vybraných osobností a projektů z oblasti současného designu.

„Mezinárodní projekt European Design Stories nám dává skvělou možnost na vlastní kůži objevovat a originálně dokumentovat mnohovrstevnatý a rozmanitý evropský design,“ vysvětluje Adam Štěch, hlavní kurátor projektu.

Foto: Novinky

Letos je trendy zdobit stromek jen jednoduše a idálně ozdobami v jednom desinu. Vtipné kousky připomínající sněhové koule jsou k vidění ve stánku Petry Krausové a Libora Šosťáka.

Akce je dobrým tipem pro milovníky drobných domácích dekorací i pro milovníky módy. V rámci projektu se představuje třeba milánská značka Segno Italiano, kterou založili architekti a designéři Domenico Rocca a Alberto Nespoli. Ti učí své zákazníky poznávat zapomenutá italská řemesla a legendy tamního designu.

Foto: Novinky

Kráse tradiční vánoční květiny cesmíny nechaly vyniknout jednoduché vázy od Držmíšková porcelain.

Za pozornost stojí i práce mladých designérů Giorgie Zanellatové a Daniela Bortotta, kteří se zabývají návrhy nábytku, svítidel i doplňků. V jejich rodném Trevisu založili své vlastní studio a už po několika společných projektech patří k mezinárodně působící generaci současných italských tvůrců.

Foto: Novinky

Když se milovník designových kousků postí, může vidět minimalistické zlaté prasátko od Studia Muck.

DesignSupermarket probíhá v Kafkově domě u Staroměstského náměstí v Praze do 13. 12. 2015.

Otevírací doba je v pátek od 12 do 22 hodin, v sobotu od 10 do 22 hodin a v neděli od 10 do18 hodin. Festivalový pas, včetně programové brožury na všechny dny, stojí 130 Kč.
 Děti do 12 let mají vstup zdarma.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám