Hlavní obsah

Designový byt v historickém centru města proměnila majitelka vlastními silami

Novinky, nes

Začátkem roku prodala naše čtenářka Lenka svůj studentský byt, který pronajímala ke krátkodobému pobytu, a pořídila si na pražských Vinohradech nový. Byl v dobrém stavu, ona jej ale chtěla zařídit jinak. Jeho proměna trvala dva měsíce. Každá z místností je zařízena ve svém vlastním stylu, přesto všechny nesou jasný rukopis majitelky.

Foto: Archiv čtenářky (12x)

Byt na pražských Vinohradech majitelka zařídila v několika stylech. Původní, prvorepublikový, je nejlépe patrný v obývacím pokoji.

Článek

„Chtěla jsem maximálně zachovat to, co v bytě již bylo, a vše vlastně jen tak trochu poupravit, zdokonalit, posunout dále. Myslím, že rekonstrukce s velkým rozpočtem a mnoha subdodavateli je vlastně jednoduchá, tu zvládne každý. S přítelem jsme ale chtěli udělat vše sami, co to půjde," napsala nám Lenka.

Foto: Archiv čtenářky

K větší útulnosti obývacího pokoje přispívá elektrický krb zasazený do imitace cihlové zdi.

Foto: Archiv čtenářky

Krb je sice elektrický, proč jeho efekt ale nepodtrhnout přítomností skutečného palivového dřeva.

Důležitou roli hrály rovněž finance. I nový byt Lenka plánuje pronajímat, a jak měla možnost zjistit, ne každý z nájemníků se chová k zařízení svého prozatímního domova ohleduplně. Při výběru zařízení se proto musela řídit i z hlediska poměru cena/výkon.

Foto: Archiv čtenářky

Chloubou obývacího pokoje je sekratář ve stylu art deco.

Foto: Archiv čtenářky

Hezkým dekoračním nápadem je využití pouze černobílých fotografií a sady tepaných mosazných talířů.

„Miluji kontrast starého a nového, baví mě kombinování industriálních a teplých motivů. Proto místo nových dlaždiček v koupelně vznikla zlatá zeď, kterou jsem natírala štětečkem a speciální mosaznou barvou na rámy. To samé – v podobném odstínu – jsem vytvořila na původní ´rustikální kuchyňské´ lince," popisuje čtenářka.

Foto: Archiv čtenářky

Specifickou atmosférui navodí už při vstupu do bytu pohled na stylovou komodu v předsíni.

V kuchyni pak Lenka pokračovala výměnou úchytek na dvířkách linky a osazením nové, metalické pracovní desky, do které nechala vložit renovovaný dřez s původní baterií.

V kuchyni přibyly spotřebiče v tmavé barvě, která hezky kontrastuje s pracovní plochou. Na zemi je položen ručně tkaný africký koberec, jenž prostor příjemně zútulňuje a zároveň mu dodává zajímavý koloniální charakter.

Foto: Archiv čtenářky

Zlatavou barvu, původně určenou na rámy obrazů, použila majitelka bytu také na dvířka kuchyňské linky.

Druhým vrcholem rekonstrukce (po kuchyni) je koupelna. „V koupelně jsme z ytongu postavili pultík se zapuštěným umyvadlem, dřevěnou deskou a prostorem pro ručníky. Zbytek zdi je jen nahrubo natřen šedou barvou, protější stěna je polepena aluminiovými pláty. Kachličky jsou natřeny zlato-měděnou barvou, která je sice určena na rekonstrukce starožitných detailů, ale nám posloužila i takto," píše Lenka.

Foto: Archiv čtenářky

Ložnice je zařízena ve stylu napodobujícím ten severský.

Foto: Archiv čtenářky

Opakujícím se prvkem v ložnici je zebra.

Atmosféru v koupelně navozuje tlumené světlo, které ovšem majitelé posílili LED žárovkami umístěnými nad koupelnovou skříňkou v industriálním stylu.

Lenka s přítelem ovšem v koupelně i na toaletě museli přistoupit k výměně podlah. „Za minimální cenu jsme ve výprodeji koupili dlažbu s nádechem antiky a po stranách ji doplnili oblázky. Tato drobná úprava vtiskla oběma prostorům téměř středomořský ráz," pochvaluje si majitelka.

Foto: Archiv čtenářky

Středomořský charakter dodávají koupelně a toaletě dlaždice na podlaze a zlatavá barva, jíž majitelka přetřela keramické obklady na stěnách.

Foto: Archiv čtenářky

Hezký nápadem je použití oblázků na odkladní ploše u vany. tenmto prvek se pak objevuje ještě na podlaze na toaletě.

Původní podobě se nejméně vzdálil vzhled obývacího pokoje. Ten byl totiž zařízen v prvorepublikovém stylu, který se majitelům líbil, a tak nebyl důvod jej příliš měnit.

Dominantou je originální art deco sekretář, který Lenka sehnala v bazaru, a bílá kravská kůže položená na podlaze. Zajímavostí je zasazení elektrického krbu do fingované cihlové zdi.

Foto: Archiv čtenářky

Na podlaze toalety jsou kromě dlaždic použity i oblázky.

Pro ložnici vybrala Lenka styl, jenž je inspirován skandinávským. Upřednostnila kombinaci černé a bílé barvy, kterou doplňují detaily v červené. Černobílé obrázky na stěně pak vyrobila sama.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám