Hlavní obsah

Mezonetový byt ve stylu Provence na pražském Jižním Městě

Novinky, nes

Vykouzlit stejnou atmosféru jako v malém rodinném domku na jihu Francie lze i v panelovém domě v Praze na Jižním Městě. O tom nás přesvědčila naše čtenářka Květa. S manželem koupili před čtyřmi lety mezonetový byt v novostavbě, který úžasně upravili.

Foto: Milan Malíček, Právo

V obývacím pokoji se na stěnách doplňuje vzorovaná tapeta s výmalbou v krémové barvě.

Článek

Do bytu vcházíme na úrovni spodního patra, kde je ložnice majitelky, pokoj dcery, malá šatna a koupelna.

Po masivním dřevěném schodišti se pak vystupuje do horního patra, kde je společenská místnost s kuchyňským koutem, druhá – pánská – koupelna a ložnice majitele. Zde se nachází také střešní terasa s dřevěnou pergolou, venkovním posezením a truhlíky plnými bylin a květin.

Foto: Milan Malíček, Právo

Chodba ve spodním podlaží vede k ložnici majitelky a do dívčího pokoje.

„Největší práci a také jednání na úřadech si vyžádala úprava, kterou jsme si v bytě vymysleli a kvůli níž jsme se stěhovali do bytu s půlročním zpožděním. V původní podobě měla terasa zhruba 80 m2. A my jsme přišli z bytu, který měl celý kolem 60 m2! Mít takhle velkou terasu nám proto přišlo zbytečné. Sice jsme chvíli uvažovali o vířivce, ale tam bylo tak větrno, že bychom ji stejně nepoužívali. Proto jsme se rozhodli terasu zmenšit a přistavět ještě část bytu. Teď v ní má ložnici můj manžel,“ vysvětluje naše hostitelka.

Na změny s jeřábem

Veškerý materiál nutný na přístavbu vyzvedával na vršek dvanáctipatrového domu jeřáb. Nosníky a další díly byly tak veliké, že by se do výtahu nevešly, a ani nebylo možné je nahoru vynést po schodišti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Skrz šatnu u dívčího pokoje se prochází k úložnému prostoru pod schodištěm.

Dívčímu pokoji vládne Paříž a fantazie

Dívčí pokoj je laděn do jemné kombinace růžové, černé a bílé barvy. Na stěně za lůžkem zaujme velkoformátová černobílá tapeta s fotkami z evropských měst. Protější stěně dominuje velká silueta Eiffelovy věže.

Právě Paříž je ústředním tématem tohoto pokoje.

Foto: Milan Malíček, Právo

V dívčím pokoji se objevují černobílé prvky odkazující k evropským městům a vše doplňuje růžová výmalba.

Foto: Milan Malíček, Právo

Eiffelova věž přibyla na zeď až dodatečně.

Hezkým zákoutím je také psací stůl, nad nímž je pověšena mapa světa z knih J. R. R. Tolkiena. Na jiném místě zdobí stěnu elegantní plakát k seriálu Hra o trůny. Tyto dva artefakty dávají jasně tušit, že mladá obyvatelka je milovnicí fantasy.

Na pokoj navazuje malá šatna, za níž je ještě vstup do úložných prostor pod schodištěm, kam se ukládá sezónní sportovní vybavení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zařízení koupelen je prosté a účelné.

Modrobílá ložnice majitelky

Ložnice naší hostitelky je laděna ve výrazně klidnějších tónech světle modré tapety s jemným bílým vzorem. Nás zaujal náznak baldachýnu nad hlavou.

„Přála jsem si klasickou postel s nebesy, ovšem celá nebesa by se sem nevešla. Tak mám alespoň tohle,“ vysvětluje majitelka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ložnice majitelky v uklidňujících světlých barvách.

Hezkým prvkem v této místnosti je nádherný obraz s přímořskou krajinou zasazený ve výrazném stříbřeném rámu, který podtrhuje všudypřítomnou jihofrancouzskou atmosféru.

Dokonalá iluze Provence

Po schodišti se dostáváme do obývacího pokoje, který má jedinečnou atmosféru. Jako bychom se ocitli v malém domečku ve sluncem prozářené Provenci. Podvědomě si vybavujeme zvuky šumícího moře. Upoutá nás uchvacující výhled z okna – do dálky táhnoucí se lesy lemující jižní okraj hlavního města.

Foto: Milan Malíček, Právo

V obývacím pokoji a jídelně převládá lehká letní kombinace bílé a modré barvy.

Základem úspěchu dokonalé iluze je sladění všech důležitých prvků a hlavně barev. „S tím mi hodně pomohla paní designérka Šárka Ročková,“ přiznává naše hostitelka.

Na podlaze obývacího pokoje je položena vinylová krytina v imitaci drásaného, modře natřeného dřeva s mírnou patinou. S ní pak hezky ladí tapety na zdech s jemným tmavomodrým květinovým vzorem střídající se s výmalbou v čistě krémové barvě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nádherná je kuchyňská linka a kredenc s jemně rustikálními rysy. Dodatečně k ní majitelka hledala úchyty, protože nabídka dodávaných nerezových se jí nelíbila. Představovala si kovové, ve stříbrné barvě. Takové ale nesehnala, a tak zvolila mosazné, které lince a kredenci náramně padly.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kromě truhlíků jsou osázené také veškeré vnější okraje bytu.

Úložné prostory v kuchyni řeší množství zásuvek, které si majitelka nemůže vynachválit. Lednice s mrazákem jsou vestavné a nijak neruší vzhled kuchyně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jedním z příjemných prvků horní koupelny je přístup denního světla díky velkému oknu.

Jedním z doplňků, které majitelům bytu vymyslela designérka, jsou svítidla historického vzhledu. Mají jednotnou linii, jsou od stejného výrobce a ze stejného materiálu. Jejich kovová stínítka postupem času začala mírně černat, čímž získala patinu.

Z ložnice přímo na terasu

Do modra je laděna i ložnice majitele, z níž lze, stejně jako z obýváku, vstupovat na terasu. Pánské ložnici udává tón tmavší odstín modré výmalby, kterou doplňuje tapeta v nenápadné kostce.

Zadní stěnu místnosti zabírají vestavěné skříně, na podlaze je použita stejná vinylová krytina jako v obýváku.

Foto: Milan Malíček, Právo

V okolí dveří, jimiž se vstupuje do pánské ložnice, jsou na stěnách tapety s jemným kostkovaným vzorem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Modrou ložnici majitele doplňuje barva přírodního dřeva na dveřích vestavěných skříní.

V plánu je ještě zastřešení pergoly. Jedna věc však naši hostitelku mrzí.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

„Je škoda, že mě nenapadlo dříve pořídit si centrální vysavač. Kdybychom chtěli instalovat vysavač teď, museli bychom nechat spoustu zdí rozkopat. A do toho se nám už tedy rozhodně nechce,“ přiznala paní Květa.

Reklama

Výběr článků

Načítám