Hlavní obsah

Designérka navrhla vyhřívanou koupelnovou stěnu, má ženám ulevit při menstruaci

Novinky, tnk

Mezinárodně působící designérka Lauren Leeová navrhla nevšední vyhřívanou stěnu pro veřejné toalety, která vzbudila velký zájem veřejnosti. Její dílo má ženám ulevit od menstruačních potíží, nebo je alespoň zmírnit. Nevšední průkopnický projekt si záhy našel své příznivkyně.

Foto: Archiv designérky Lauren Leeové (4x)

Vyhřáté kachličky mají pomoci při menstruačních obtížích.

Článek

Projekt designérky Leeové zvítězil ve studentské kategorii soutěže Fast Company's World Changing Ideas Awards 2018 určené pro projekty, které dovedou změnit svět.

Server Fast Company informoval, že zatímco vyhřívané podlahy se v koupelnách a na toaletách staly běžnou věcí, vyhřívaná stěna je v této oblasti novinkou. Poskytuje ženám teplé místo, o které se mohou opřít a zmírnit tak křeče. Prostor jim navíc nabízí soukromí a možnost odpočinout si.

Foto: Archiv designérky Lauren Lee

Plastické tvarování kachliček je uzpůsobeno tvarům průměrně vysoké ženy.

Podle designérky ženy málokdy najdou mimo domov prostředí, které by bylo uzpůsobeno jejich problémům. Podle ní je obecně spíš cílem, aby byly ženské problémy neviditelné a architektura a veřejné prostory to svou podobou odrážejí.

Foto: Archiv designérky Lauren Lee

Designérka se nechala volně inspirovat předměty používanými ke zmírnění bolesti.

Rozhodla se proto vytvořit plasticky tvarované keramické obklady, které fungují na podobném principu jako vyhřívaná podlaha, ale jsou umístěny ve stěnách. Obklady jsou tvarovány tak, aby umožnily ženám prohřát si podbřišek nebo dolní část zad.

Foto: Archiv designérky Lauren Lee

jde o podobný princip, na kterém funguje klasické podlahové topení.

Designérka testovala různé tvary na dobrovolnicích a sledovala, kdy se cítily nejpohodlněji. Po obdržení zpětné vazby zjistila, že stěna může mít velmi jednoduchou formu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Autorka by si přála, aby podobné prostředí bylo v budoucnu na toaletách stejně běžné jako třeba toaletní papír.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám