Hlavní obsah

Deset nápadů do šikovné kuchyně

Právo, Sylvia Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzhled kuchyně je jistě důležitý, ale v každodenní praxi oceníme spíše to, co se skrývá za dvířky. Chytré výsuvy, které řeší problém hluchých míst v rohu, třídiče talířů, hrnců, přehledný příborník nebo otočná skříň na potraviny jsou dobrými tipy pro hladký chod kuchyně.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Každá kuchyně si zaslouží vylepšení několika šikovnými nápady.

Článek

Běžné police už do moderní kuchyně nepatří. Věci uložené vzadu obvykle nepoužíváme, protože se nám nechce klekat nebo naopak lézt na židličku a pokaždé zkoumat, co tam vlastně je. Váhavost proto není na místě - připlatit si v rámci nové kuchyně na chytré vnitřní vybavení, které šetří prostor i náš čas, se určitě vyplatí.

V kuchyňském studiu doporučujeme pečlivě prozkoumat každou zásuvku, skříňku i roh. Nebojme se vyzkoušet ovladatelnost všech zásuvek, zejména těch objemných o šíři 90 cm.

1. Skříň, která se natočí

Na ukládání potravin jsou určeny vysoké skříně. Ovšem hloubka 60 cm je špatně přístupná do zadních řad. Výsuvný systém je připraven pomoci. Tato skříň s příznačným názvem Swing se po vysunutí navíc otočí směrem ke kuchaři právě tou stranou, kterou potřebujeme. Pro skříň šířky 45 cm stojí drátěný systém 12 800 korun bez DPH.

2. Přehledně a při ruce

S tímto příborníkem už nebudeme hledat vidličku či lžíci zatoulanou v přihrádce u nožů. Každý pomocník při stolování nejenže má svoji přihrádku, ale velikost jednotlivých polí si můžeme nastavit sami pomocí dělítek, která zapadají do vyfrézovaných drážek. Dlouhé a ostré nože najdou bezpečné místo ve speciálním třídiči z odolného plastu. Příborník je v provedení dřevo - nerez, šířka 90 cm stojí 5280 korun bez DPH.

3. Talíře se nerozbijí

Talíře nebo dezertní misky ve velké zásuvce perfektně zafixujeme pomocí dřevěných čepů, které jsou zasunuty v otvorech dřevěného dna. Po otevření zásuvky se porcelán ani nehne, jestliže si pořídíme jiný servis, jednoduše dřevěné kolíky přestavíme podle dané velikosti. Cena pro šířku 90 cm je 1893 korun bez DPH.

4. Zásuvka s rozletem

Jestliže máme vysokou zásuvku, můžeme chytře využít i místo, kde je jinak zbytečně prázdný prostor. A to díky systému s názvem křídla, který je namontován v horní části celé zásuvky. Plastové přihrádky tvaru ptačích křídel se po otevření zásuvky vysunou do stran. Křídla se hodí na uložení drobných předmětů, jako jsou párátka, zápalky, otvíráky apod. Cena 2382 korun bez DPH.

5. Zásuvka i pod dřez

Ve skříni pod dřezem je kvůli přívodům vody a sifonům hodně místa nevyužito. Řešením je zásuvka pod dřez. Viditelný výřez pak pojme odpadní potrubí a zásuvku lze přitom bez problémů zavřít. Navíc jsme získali odkladní plochu na mycí prostředky, houbičky a igelitové pytle do košů…

6. Vysuňte si potraviny

K potravinám uloženým ve spodních skříňkách se nejlépe dostaneme díky výsuvným zásuvkám. Zejména v úzkých prostorách, kde se spolu s dvířky vysunou police tak, aby bylo vidět dozadu. Výsuvný mechanismus je uchycený na boku skříně, existují varianty levá, pravá podle vstupu do úložného prostoru. Cena výsuvu o šířce 30 cm je 3795 Kč bez DPH.

7. Rohy plně využity

Rohy uvnitř kuchyně s běžnými policemi jsou často nepřehledné a zadní část skříně je těžce přístupná. Tento problém chytře řeší tzv. rohové výsuvné systémy. Prostorná police ve tvaru ledviny například vyjede mimo skříň, přímo k nám. Police je na povrchu opatřena protiskluzovou úpravou, aby nádobí necestovalo po ploše. Cena systému pro skříňku šíře 60 cm je 7450 korun bez DPH.

8. Rýže a těstoviny do dóz

Do spodní hluboké zásuvky patří suché potraviny v krabicích nebo sáčcích. Do skleněných dóz, které se pevně postaví mezi dřevěné úchyty, můžeme nasypat rýži, fazole nebo těstoviny. I tyto úchyty můžeme nastavit podle velikosti jednotlivých dóz, sklenic a krabiček. Do přihrádek snadno uklidíme drobné předměty: sirky, sítka, vařečky a další. Cena pro zásuvku šíře 90 cm je 5510 korun bez DPH.

9. Nastavme si příčky

Podobně jako talíře i hrnce na vaření mají své pevné místo v chytré zásuvce. Hrnce se ukládají mezi nastavitelné příčky, které jsou v kombinaci matného kovu a dřeva.

Cena 2980 korun bez DPH.

10. Horní skříňka s výklopem

Při otevírání se nejdříve dvířka zhoupnou dopředu. Pak se ve svislé poloze vysunou nahoru a nakonec sklopí nad horní skříňku. Systém je vhodný tam, kde je nízký strop a výklopná dvířka by do něho narážela.

Foto: archiv firmy Sýkora kuchyně

Reklama

Související témata:

Související články

Tajemství osvětlení do kuchyně

Jestli má naše kuchyň sloužit jako víceúčelový prostor, kde vaříme, jíme a scházíme se s přáteli a rodinou, je načase investovat do osvětlení, které bude...

Co dokážou moderní digestoře

Ke standardnímu vybavení moderní kuchyně patří odsavače par. Zvlášť v obytné kuchyni se bez nich neobejdeme. A navíc mnoho typů působí jako zajímavá dekorace -...

Výběr článků

Načítám