Hlavní obsah

Dechberoucí městská čtvrť vytvořená podle Himálaje je už téměř hotová

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo viděl před čtyřmi lety model a renderové snímky projektu nazvaného Cen-taj Himálaj Centrum pro východočínský Nanking, možná pochyboval, zda konečný výsledek bude v reálu opravdu tak velkolepý. Výstavba komplexu inspirovaného nejvyšším pohořím světa podle návrhu studia MAD Architects právě vstoupila do třetí fáze a autoři se pochlubili prvními skutečnými snímky.

Foto: CreatAR

Cen-taj Himálaj Centrum v hlavním městě východočínské provincie Ťiang-su, Nankingu, začíná vypadat přesně tak, jak si jej pamatujeme z renderových snímků.

Článek

S projektem měli odborníci i laici možnost seznámit se například během 14. ročníku Architektonického bienále v italských Benátkách v roce 2014, kde vzbudil zaslouženou pozornost.

Zakladatel studia, čínský architekt Ma Jen-sung, tehdy představil i základní myšlenku, z níž při návrhu nového komplexu budov vycházel. Je jí starý čínský koncept města Šan-šuej, tedy města hor a vody.

Foto: MAD Architects (11x)

Nízké stavby tradičních tvarů symbolizují vesničku schoulenou v údolí mezi horami.

Nová čtvrť o rozloze 560 tisíc čtverečních metrů se má stát malou vesnicí uvnitř města Nanking, jež je hlavním střediskem východočínské provincie Ťiang-su.

Hlavním cílem návrhu byla „obnova duchovní harmonie mezi lidským prvkem a přírodou prostřednictvím integrace kontemplativních prostorů tak, aby ač obklopeni přírodou, mohli si obyvatelé plně užívat výhod moderního života”, vysvětlují architekti.

Foto: CreatAR

Nově vznikající komplex má podobu vesničky svírané horskými masivy.

V centru nově budovaného komplexu je směs nízkých objektů propojených lávkami, naopak točité stoupající koridory a visuté cesty se povinou napříč komerčními budovami.

Společně se zahradami a místy ke společným setkáním tak vznikne duchovní a poetické útočiště uprostřed rušného města. Jeho „ochranou” pak budou výškové stavby po okraji nové čtvrti, které vstup do ní budou strážit jako pověstní horští obři.

Foto: CreatAR

Bílé skleněné linie na povrchu výškových budov mají připomínat proudy a stružky vody stékající po skále.

Právě tvar výškových staveb dává nově budovanému komplexu jeho nezaměnitelný vzhled. Připomínají totiž hory, které byly dlouhou dobu vystaveny působení vody a větru, které je ohladily a vyčarovaly jim zajímavý oblý vzhled.

Už v tuto chvíli lze vidět první části fasád nových staveb. Jsou to linie vytvořené z bílého skla, jež mají na hotových stavbách připomínat proudy a prameny vody stékající po nich. Právě tak totiž vypadají hory a pohoří v okolí samotného Nankingu.

Foto: CreatAR

Započala poslední, třetí fáze výstavby. Celý komplex má být dokončen v roce 2020.

V nové čtvrti je pak na různých úrovních doplní skutečná jezírka a potůčky, nad nimiž se jednoho dne budou klenout i koruny vzrostlých stromů.

Foto: CreatAR

Chodníky a ulice budované čtvrti zatím zejí prázdnotou. Nebude to ale dlouho trvat a brzy je zaplní početné davy návštěvníků a místních obyvatel.

Celý komplex má být hotový v roce 2020.

Foto: CreatAR

Výškové stavby jsou rozmístěny při okraji čtvrti. Mají připomínat horské masivy.

Anketa

Přáli byste si podobný komplex také u vás ve městě?
Ano, měli bychom něco hezkého, nového.
65,9 %
U nás zrovna ne, ale v jiném českém městě by se to mohlo vyjímat pěkně.
2,3 %
Nevím, neumím si to moc představit.
9,1 %
Jen to ne! Tohle se mi vůbec nelíbí.
22,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 44 čtenářů.

Koncept Města Šan-šuej

Město Šan-šuej znamená v překladu Město hor a vody. Jeho koncept představil slavný čínský raketový vědec a konstruktér Čchien Süe-sen už v roce 1980. Znepokojen rostoucím počtem obřích betonových staveb předložil návrh založený na starodávném čínském umění Šan-šuej.

Cílem bylo umožnit lidem, aby žili v městském prostředí, ale zároveň měli možnost navrátit se k přírodě. Tento urbanistický plán dosud nebyl uveden do praxe. Vrátit se k němu rozhodl až současný čínský architekt Ma Jen-sung.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám