Hlavní obsah

Co všechno mají splňovat vchodové dveře

Právo, Karolina Černá

Dveře do domu mají hlavně těsnit, chránit před venkovním hlukem, izolovat vnitřní klima, ale také znemožnit vloupání. Jak vybrat správně?

Foto: Hörmann (2x)

Celoplošné ocelové dveřní křídlo dveří Thermo65 o tloušťce 65 mm s výplní z polyuretanové pěny a s uvnitř uloženým profilem křídla z kompozitního materiálu zajišťují, že veškerý chlad zůstane za dveřmi.

Článek

Díky široké škále typů a materiálů vchodové dveře vycházejí vstříc snad všem stavebním stylům, takže jimi při správném výběru snadno doplníme charakter objektu i jeho okolí.

Foto: Next

Bezpečnostní dveře Next SD 101 jsou vhodné do panelového bytu. Mají protipožární odolnost, tepelnou a zvukovou izolaci i kouřotěsnost a 17 jisticích bodů.

Za běžné vstupní dveře zaplatíme kolem 5000 Kč, skutečně kvalitní a bezpečné dveře stojí od 30 000 Kč s ohledem na použité materiály, bezpečnostní prvky, montáž a servis.

Volte 3. nebo 4. třídu

Při výběru vchodových dveří se ujistíme o certifikaci produktu podle platných evropských norem, a to jak o bezpečnostní, tak i protipožární, protihlukové nebo termoizolační.

Bezpečnost dveří charakterizují nejen pevnost a tuhost jejich rámu i dveřního křídla, ale také ochranné bezpečnostní prvky.

Foto: Bauhaus

Vchodové dveře Alu Thermolux z oceli se styropěnovou výplní. Tloušťka 56 mm, prosklení trojsklem, 3x 3D panty, hliníkový práh s tepelnou izolací, vícenásobné zamykání Winkhaus se 4 hákovými závorami zabezpečí dům a izolují teplo.

„Rozhodnete-li se svůj domov zabezpečit, vyžadujte bezpečnostní dveře minimálně ve třetí nebo čtvrté bezpečnostní třídě s bezpečnostním kováním a vložkou ve stejné třídě,“ doporučuje bezpečnostní expert Ivan Pavlíček ze společnosti Next.

Zapomenout nesmíme ani na kvalitu a typ závěsů, počet a sílu jisticích bodů. Dveře před vysazením chrání např. pasivní čepy vysunuté ze dveří v oblasti závěsů, nebo aktivní vysouvací čepy ovládané klíčem v zámku. Setkat se můžeme i s tzv. háky.

Adekvátní zabezpečení navíc usnadní jednání s pojišťovnou, která při jeho podcenění nebývá ochotná vyplatit odškodné v případě vloupání.

Foto: Hörmann

Vstupní dveře Thermo65 s povrchem Decograin zlatý dub mají trojité izolační a bezpečností prosklení, které propouští světlo do zádveří.

Pro zvýšení bezpečnosti vybavíme zámky na vchodových dveřích elektrickými otvírači či motorikou s možností ovládání domovním telefonem, čipem, kódovou klávesnicí, snímačem otisku prstu nebo bezdrátově pomocí Bluetooth z mobilního telefonu.

Instalujeme digitální kukátko s kamerou, která pořizuje záznam pohybu přede dveřmi. Dveře lze samozřejmě napojit na centrální bezpečnostní systém domu, který registruje nejen nežádoucí otevření, ale i špatné uzavření či uzamčení.

Foto: Hornbach

Vstupní plastové dveře jsou opatřené 5bodovým zámkem a jsou určené pro instalaci s otevíráním dovnitř. Povrch imituje dřevo, výplň je sendvičová.

Při výměně starých dveří za nové měníme zároveň zárubně, vše od jednoho dodavatele. Nepodceňujeme ani dokonale těsnicí spodní práh. Spolehneme se na profesionální montáž a servis.

Čistý styl i kombinace

Hlavními materiály vstupních dveří jsou dřevo, plast, hliník. Mezi trendové varianty patří i tzv. dřevohliník, který využívá výhod obou materiálů. Kdo si potrpí na čistý styl a eleganci, vybere si z různých povrchů a barev.

Dveře také mohou mít bezpečnostní prosklení, světlík, kazetové zpracování nebo frézovaný povrch.

Foto: Vekra

Dřevěné vchodové dveře mohou být designově zajímavé, vyznačují se tvarovou stabilitou a pevností. Jsou opatřeny standardně tříbodovým bezpečnostním zámkem a zafrézovanými závěsy.

Totéž platí o souladu materiálů s ostatními stavebními prvky. Chceme-li, kombinujme plastová okna třeba s dřevěnými dveřmi. Důležité jsou povrch a jeho barva.

„U oken volíme materiál podle toho, jak velká okna máme, jaké je provedení. Naproti tomu vchodové dveře se mohou daleko více vyřádit ve svém designu a provedení,“ říká Pavel Kašpar, manažer oddělení montáží Vekra, výrobce oken a vchodových dveří.

Foto: Vekra

Dveře a okna Futura exklusive jsou z hliníku. Je pro ně typická vysoká tepelná úspornost, což oceníme hlavně v prosklených rodinných domech a bytových stavbách.

„Často u nich najdeme boční a horní světlíky, které napomáhají k osvětlení zádveřního prostoru přirozeným světlem. Výjimkou nebývají ani ornamentální skla či obloukové tvary. Každé provedení si žádá svůj materiál. Ze dřeva se lehce vytvářejí ladné oblouky, strohé technicistní tvary zase nabízí spíše hliník či dřevohliník,“ dodává.

Plastové profily vchodových dveří vyžadují sílu a odolnost pro maximální pevnost. Volíme-li plastové dveře, požadujeme nejen informace o kvalitě a tuhosti plastového profilu, ale především i přítomnost tzv. rohovníků, které plast ještě více zpevňují.

Sucho před vchodem 

Foto: Jap future

Celoskleněná stříška Rain chrání vstupní prostor před deštěm. Je z kaleného skla Connex o síle 13 a 17 mm ve čtyřech velikostech. Průhledná skleněná výplň je kotvená nerezovými táhly a nastavitelnými klouby, které udržují bezpečný sklon stříšky.

Foto: Hornbach

Vchodová oblouková stříška Aron Baldino z polykarbonátu propouští světlo. Nad vchodovými dveřmi ji oceníme zejména při nepříznivém počasí.

Bezpečnostní doplňky 

Foto: Next

Čtečkou otisků prstů ve spojení s elektromotorickou vložkou nebo zámkem odemykáme dveře bez použití klíče. Čtečka se instaluje přímo na křídle dveří nebo je skrytá v jejich madle. Systém může mít paměť až na desítky otisků prstů.

Foto: Next

Jakmile někdo zazvoní, kamera dveřního kukátka přenese obraz osoby stojící za dveřmi na malý LCD monitor připevněný na zdi. Kamera pracuje s úhlem rybího oka 170°, takže monitoruje prostor v širokém záběru.

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám