Hlavní obsah

Co víme a nevíme o dřevostavbách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud jde o volbu materiálu, ze kterého mají Češi nejčastěji postavené domy, převládají ty zděné. V dřevostavbách pak bydlí zhruba třetina. Patrně právě proto koluje mezi lidmi spousta mylných představ, pokud jde o domy postavené ze dřeva. Podléháte některým z nich také?

Článek

Nejenom na znalosti a udržované mýty související s dřevostavbami mezi Čechy se zaměřil nedávný průzkum agentury Stem/Mark provedený mezi 700 osobami ve věku 18-65 let metodou online dotazování.

Z něj mj. vyplynulo, že pro drtivou většinu je při stavbě domu nejdůležitější jeho životnost a garance ceny. Do rozhodovacího procesu pak významně vstupují i další charakteristiky stavby - nízká energetická náročnost a jednoduchá údržba.

S mnoha z těchto vlastností jsou spojovány dřevostavby, jejichž počet mezi novostavbami v ČR rok od roku roste. Podle údajů ČSÚ bylo v roce 2020 postaveno přes 18 tisíc rodinných domů.

Ze statistik vyplývá, že Češi začínají jevit stále větší zájem o dřevostavby. Zatímco v roce 2015 jich bylo v ČR necelých 1800, v loňském roce už to byly téměř 3 tisíce, a tvořily tak 16 % celkové výstavby.

Nejčastěji uváděné přednosti dřevostaveb

Zejména lidé, kteří si nechali dřevostavbu někdy vybudovat, anebo někoho takového znají, zdůrazňují jako velkou výhodu těchto domů velice rychlou realizaci často společně s rozumnou cenou. Společně s nimi lidé oceňují i dobré izolační vlastnosti dřevostaveb.

„V rychlosti výstavby jsou dřevostavby nepřekonatelné. Našim zákazníkům garantujeme, že do dvou měsíců od získání stavebního povolení a podpisu smlouvy se mohou nastěhovat do svého nového domu, kde budou mít od nás hotové i takové detaily jako kachličky dle svého výběru. Stavba dřevostavby začíná totiž hned po podpisu smlouvy.

Dřevostavba u Berouna postavená na míru pro rodinu s netradičními koníčky

Tipy a trendy

Parta montážníků začne chystat základovou desku, zatímco ve výrobě se na přesných strojích vyrábí celý rodinný dům. Stačí pak 3 dny montáže a stojí hrubá stavba. Do 30–50 dnů je dům na klíč hotový. Jeho kvalita je přitom 100% zachována. Zejména teď, když ceny stavebních materiálů skokově rostou, oceňují zákazníci, že jim díky rychlosti stavby i našemu postavení na trhu můžeme garantovat cenu domu od podpisu smlouvy po jeho montáž,“ vysvětluje výhody dřevostaveb Jiří Buchal ze společnosti RD Rýmařov.

Nejčastější mýty

Krátká životnost. O dlouhé životnosti u nás pochybuje každý sedmý člověk.  Stejně jako v případě zděných staveb, také u dřevostaveb ovšem záleží na kvalitě materiálu a odvedené práci. Pokud je obojí na vysoké úrovni, dosahuje životnost dřevostaveb až 150 let.

„U našich domů v rámci smlouvy o dílo deklarujeme až celoživotní záruku na nosnou konstrukci domu, takže jakékoliv obavy jsou v tomto směru zbytečné,“ dodává Tomáš Veselý, ředitel značky Vexta Domy.

Honza si nechal postavit hezký bungalov ve své rodné vesnici u Jihlavy

Tipy a trendy

Snadno shoří. Překvapivě, dřevostavby nehoří tak, jak si člověk obvykle představuje. Na nosných dřevěných prvcích se po styku s ohněm záhy vytvoří zuhelnatělá krusta, která brání přístupu kyslíku, jenž je k hoření nezbytný. Tento jev se nazývá zahoření.

Pokud ovšem k požáru dojde a některé prvky začnou doopravdy trvale hořet, děje se tak obvykle předvídatelně, díky čemuž je snazší takový požár uhasit.

Místo bytu mají dřevostavbu. Vyšlo to levněji, mají klid a zahradu

Tipy a trendy

Vlhkost ve vnitřních prostorách. Mnoho lidí, kteří v dřevostavbách trvale nebydlí, si spojuje tyto domy s vidinou vlhkých vnitřních prostor a s tím souvisejícími plísněmi. Je třeba ovšem rozlišovat mezi nárazově využívanou chatkou či starou chalupou a moderní dřevostavbou.

Někteří výrobci nechávají dům otestovat prostřednictvím tzv. Blower door testu. Ten ukazuje, že je dům utěsněn tak dokonale, že z něj ani dovnitř neuniká vzduch, natož pak vlhkost.

Víte, co je Blower door test?
Blower door test je specifická metoda pro zjištění vzduchotěsnosti stavby, a tím pádem i její energetické náročnosti. Velmi zjednodušeně řečeno, dům se při takovém testu nafoukne vzduchem na určitý tlak. Po přesně stanovené době se pak zjišťuje eventuální pokles tlaku vzduchu v domě. Ze zcela utěsněného domu vzduch neuniká.

Špatná izolace vůči hluku. O tom, že je v dřevostavbě „všechno slyšet”, slyšel patrně každý. Ve skutečnosti se hluk v montovaném domě šíří ve stejné míře jako třeba ve zděném. Může za to skladba materiálů, z nichž jsou dřevostavby seskládané.

V případě patrových objektů pak výrobci přesně volí i vhodnou izolaci stropů a podlah, aby odstranili i hluk nesený těmito konstrukcemi.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Bungalov nabízí pohodlí bez schodů

Absence schodů, přímý vstup na zahradu a menší technická náročnost při stavbě –⁠ to jsou hlavní bonusy, které příznivci bungalovů uvádějí. A také platí, že...

Nový dům? To je běh na dlouhou trať

Stavba domu začíná dlouho před tím, než poprvé kopnete do země. Než se totiž k tomuto zásadnímu kroku dostanete, budete muset vyřešit spoustu věcí a udělat...

Výběr článků

Načítám