Hlavní obsah

Chytré spotřebiče a doplňky v domácnosti, které šetří vodu

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezdotykové pákové baterie, nainstalované perlátory, sprchování namísto koupání ve vaně, chytrá splachovadla na toaletě a kvalitní myčka s pračkou - to je cesta k úspoře vody v domácnosti.

Foto: IKEA

Největší spotřeba vody je při mytí nádobí. V dřezu spotřebujeme 15-40 l, pod tekoucí vodou 20-70 l vody a myčka vše zvládne podle typu programu za 10 až 30 l.

Článek

Podle statistik spotřebuje denně jedna osoba 90 až 130 l vody, z toho 75 % na osobní hygienu. Pro čtyřčlennou rodinu je to kolem 400 l za den. Přitom rezervy v šetření vody má opravdu každá domácnost. Stačí se zamyslet, jaké nešvary děláme, a přestat zbytečně plýtvat.

Koupelna

Toaleta 

Jestliže máme WC s klasickou nádržkou na 9 l, je na čase zbystřit. S ní spotřebuje jeden člověk za den až 45 l vody, tedy skoro polovinu celkové průměrné denní spotřeby vody na osobu.

Foto: WWW.GEBERIT.CZ

Předstěnové systémy s ovládacími tlačítky nabízejí splachování pro množství 3 a 6 l vody. Praktický je i systém start/stop umožňující tento objem snížit o 30 až 50 %.

Úspornější a estetičtější jsou tzv. předstěnové systémy s ovládacími tlačítky pro dvě množství (3 a 6 l). Čtyřčlenná rodina při správném používání ušetří 40 000 litrů pitné vody za rok!

Foto: WWW.VIEGA.CZ

Toaleta má úsporná splachovací tlačítka pro WC a pisoáry z ušlechtilé oceli, a to netradičně v černé barvě. Splachovací ovladače lícují se stěnou a jsou vysoce elegantní.

Praní

Vybíráme kvalitní a energeticky úsporný model s předním plněním prádla, protože spotřebuje méně vody a energie. Pračku zapneme vždy plnou a také snížíme teplotu vody, což je rozhodující pro množství spotřebovávané energie.

S pomocí kvalitních prášků lze prát na 40 i 30 °C. Starší pračky si odeberou 80-90 l vody za prací cyklus, modernější si vystačí se 45 l.

Foto: WWW.GORENJE.CZ

Volně stojící automatická pračka s náplní prádla 1-8 kg, roční spotřeba vody 10 309 litrů. Pračka s předním plněním spotřebuje 3x méně vody a energie než pračka s horním plněním.

Sprcha

Koupání ve vaně je sice příjemné, ale pravidelná hygiena se z úsporného hlediska opravdu vyplatí ve sprše. Za pět minut jsme jako znovuzrození, není třeba protahovat sprchování na delší dobu.

Praktické jsou i úsporné sprchovací hlavice (za minutu vyteče 12 až 15 l vody), oblíbená je i funkce stop ventil (namíchanou vodu zastavíme, umyjeme hlavu a dalším sepnutím teče stejně teplá).

Foto: WWW.VIEGA.CZ

Při sprchování je až 3x menší spotřeba teplé vody než při koupání ve vaně. Praktická je úsporná hlavice a stop ventil.

Úsporu vody lze vyladit i regulátory, které se namontují mezi baterii a sprchovou hadici. Ideální je průtok 8 l/min, cena spořičů se pohybuje kolem 200 Kč.

Kuchyň

Mytí nádobí 

Mýt nádobí pod tekoucí vodou je cesta k vyšším účtům. Při plném proudu totiž vyteče i jeden litr za tři sekundy, a jestliže myjeme nádobí několikrát denně, může se spotřeba vody přiblížit plně napuštěné vaně. Proto vždy používáme částečně napuštěný dřez a krátké oplachování.

Foto: WWW.BLANCO.CZ

Mytí nádobí pod tekoucí vodou je 3x nákladnější než mytí v uzavřeném dřezu. Na vyčištění připáleného hrnce, které nám zabere více času, určitě napustíme vodu a zašpuntujeme dno.

Úsporná je samozřejmě myčka, které stačí jen 10 až 15 l vody na jeden cyklus. Na nás je hlídat, zda je dobře naplněná.

Automatika má zelenou

Bezdotykové baterie si stále více pořizují i běžné domácnosti. Není divu, když mají tolik výhod: úspora vody, pohodlí a lepší hygiena zajímá každého.

Foto: WWW.ELEKTROLUX.CZ

O čtvrtinu nižší spotřebu vody než při ručním mytí nádobí máme jistou při zakoupení úsporné myčky typu A+, které stačí jen 10-15 litrů vody na jeden mycí cyklus.

Bezdotyková baterie je prima v koupelně, ale hodí se i do kuchyňského dřezu. Voda se totiž spustí ve chvíli, kdy se pod baterií objeví ruce, a my tak snadno napustíme vodu třeba do hrnce, aniž bychom ho museli pokládat. Vyhneme se tak ovládání pákové baterie špinavýma rukama.

Dobré rady

Termostatické baterie přispívají k úspoře vody. Baterie totiž rovnou namíchá teplou a studenou, což ušetří až 50 % vody ve srovnání s běžnou baterií.

Vodu šetří i tzv. perlátory, kdy se tekoucí voda promíchá se vzduchem a tím se omezuje spotřeba vody. Ušetří až 60 % tekoucí vody při zachování příjemného komfortu. Lze na nich nastavit průtok 4, 6, 8 a 14 l za minutu.

Foto: WWW.SANELA.CZ

Baterie SLU 02 umožňuje nastavení zpoždění vypnutí vody, kdy bezpečnostní funkce tekoucí vodu automaticky vypne po pěti minutách. Díky úspornému perlátoru (sítko zajišťující provzdušnění vody) je průtok 6 l/hod. Cena 5880 Kč.

Utěsnění kohoutků je nezbytné - deset kapek za minutu znamená přes 160 l za měsíc.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Děti naučíme čistit si zuby, aniž by voda trvale tekla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám