Hlavní obsah

Chystáte oslavy venku? Kupte party stan

Právo, Karolina Černá

Party nebo též zahradní stany jsou určené větším i malým oslavám, některé z nich oceníme při grilování. Chrání před sluncem, stejně jako před nepříznivým počasím.

Foto: Svitap

S trochou fantazie použijeme táborový stan na dřevěné podlaze a zahradní nábytek. Party probíhá uvnitř i venku.

Článek

Před zakoupením party stanu zvážíme, kolik lidí se na naší zahradě běžně nachází.

Rodinnému setkání kolem grilu postačí model 3 x 3 m. Pořádáme-li rádi a často větší akce, je vhodný rozměr 3 x 6 m.

Existují i větší varianty včetně profesionálních stanů, které pojmou svatbu i zázemí golfového turnaje. Takové si pronajmeme od specializované firmy a jejich stavbu přenecháme profesionálům. Samozřejmě pronajmout lze i menší stany. V ceně jsou náklady na dopravu, montáž a doplňky v podobě klimatizace, vytápění, nábytek, instalace osvětlení apod.

Správný výběr

Dětské oslavě či grilování v menším kruhu blízkých postačí grilovací altán/stan s otvíratelnou střechou a beze stěn.

Útulně působí kopulová varianta, jejíž tvar je dán konstrukcí z tyčových oblouků, které se protínají nad středem prostoru.

Foto: Ikea

Altán/stan Gunnön (238 x 233 cm) poskytuje chladný stín u letního oběda a přístřeší během noční party. Cena 2990 Kč.

Klasický party stan je náročnější na stavbu, protože jeho jednotlivé díly musíme propojit. Nůžková konstrukce bývá dražší, stan však postavíme s menším úsilím. Stačí ho roztáhnout a tím připravit konstrukci pro umístění plachty.

Důležitým kritériem není pouze tvar přístřešku (čtverec, obdélník, kruh), ale také jeho barva. Světlejší odstíny propouštějí více světla, pocitově je v nich chladněji. Z hlediska údržby oceníme tmavší barvu, která však přitahuje sluneční záření.

U stanu se stěnami, jež nelze odnímat, dbáme na možnost větrání okénky, vstupem. Otvory poblíž vrcholu stavby zajistí výměnu vzduchu komínovým efektem.

Foto: Asko - Nábytek

Zahradní altán Porto (300 x 300 cm) má praktické boční závěsy, které v horku chrání před slunečními paprsky. Cena 4999 Kč.

Místo party stanu využijeme altán/pergolu se závěsy, které po zatažení tvoří lehké prodyšné stěny a zároveň působí dekorativně.

Odolné materiály

Standardní tkanina opláštění je z polyesteru (PES) a poskytuje zastínění. Před deštěm ochrání střecha PES s obsahem PVC, např. PES tkaniny s akrylátovým zátěrem a PES tkaniny se zátěrem polyuretanu.

Běžné je i opláštění z polyethylenu (PE). Neméně důležitá je hustota vlákna, ideálně od 300 g/m².

Foto: Hornbach

Tkanina kopulové střechy party stanu Leco (500 x 500 x 350 cm) je z polyesteru potaženého PVC. Cena 7490 Kč.

Konstrukce bývá ocelová s povrchovou úpravou pro zvýšení životnosti (pozinkování, práškové lakování) či hliníková ošetřená eloxací chránící před oxidací a změnami na povrchu, která materiál navíc zpevňuje.

V souvislosti s konstrukcí se zajímáme o náročnost jejího složení. Snazší je nůžkový systém, v jehož případě do sebe zasuneme tyče bez nářadí díky tzv. zacvaknutí.

Dbáme na jakost spojovacích komponentů. Nejdéle vydrží kovové, poté tvrzené kaučukové díly. Nejméně spolehlivé jsou obyčejné plasty.

Uskladnění stanu
Na konci sezony stan očistíme.
Přístřešek necháme vyschnout na vzduchu a suchém rovném podkladu.
Poté stan skládáme.
Drobné díly dáme do jedné tašky/pytle.
Kotvicí prvky zbavíme hlíny a uložíme zvlášť, aby rezavá místa nepoškodila látku.
Tyče otřeme, po oschnutí ošetříme silikonovým sprejem.
Místo pro skladování musí být chladné a suché.

Anketa

Pořádáte party pod stany?
Ano, máme na to stan.
18,7 %
Máme pergolu.
36,3 %
Máme zastřešenou terasu.
12,8 %
Máme party pod širým nebem.
11,5 %
Party nepořádáme.
20,7 %
Celkem hlasovalo 391 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Dejte si rande na zahradě u kávy či vína

Popovídat si za hezkého počasí v příjemném prostředí vlastní zahrady, na zápraží nebo balkoně mohou čerstvě zamilované páry stejně jako manželé žijící spolu...

Zahradní krb sestavíte za odpoledne

Venkovní krb lze pořídit jako nenáročnou stavebnici z betonových dílů, kterou zvládne i laik, a to bez zvláštního nářadí či materiálů. Vzhledem k vysoké...

Bydlete na zahradě přes celé léto

Užijte si zahradu, čerstvý vzduch a přesuňte se z domů a bytů na terasy a balkony. Všechny prostory lze zařídit jako venkovní obývací pokoj, kde je pohodlí na...

Výběr článků

Načítám