Hlavní obsah
Bytu vévodí velký nástěnný obraz. Foto: Cosmin Dragomir

Charakter bytu mladého páru udává rozsáhlá nástěnná malba

Byt v centru rumunské Bukurešti obývaný mladým párem prošel proměnou, která poutá pozornost nejenom laiků, ale i odborných médií. Důvodem je především způsob, jakým se architektům z rumunského ateliéru Studio3Plus podařilo do jeho interiéru zakomponovat velkou nástěnnou malbu, jež je dílem klientky.

Bytu vévodí velký nástěnný obraz. Foto: Cosmin Dragomir
Charakter bytu mladého páru udává rozsáhlá nástěnná malba

Sami architekti skromně upozorňují, že jejich hlavním cílem bylo nabídnout mladému páru nejenom příjemný a klidný domov, ale zároveň co nejvíce vytěžit z hezké lokality a nabídnout jim řešení, které bude odpovídat jejich mladému energickému naturelu.

Stolečky vznikly z kusu dřeva, které zbylo na pile.

Foto: Cosmin Dragomir

Kuchyň je nově v části bytu, odkud je hezký výhled z okna.

Foto: Cosmin Dragomir

Původní dispozice bytu nebyla ve všem šťastná, architekti proto přistoupili ke dvěma zásadním změnám. Tou první bylo prohození polohy koupelny a kuchyně.

Zatímco kuchyň byla bez oken, z koupelny byl výhled na město. V místě někdejší kuchyně je proto nyní koupelna určená primárně pro běžnou denní potřebu a pro hosty a vedle ní se vešla i šatna.

Hezkou dominantou jídelní zóny je lustr nad stolem.

Foto: Cosmin Dragomir

Zajímavým nápadem je umístění úložného prostoru na víno.

Foto: Cosmin Dragomir

Naopak stěna oddělující původní koupelnu od obývacího pokoje zmizela a oba prostory vytvořily dohromady společenskou zónu, kde kuchyňský kout přechází plynule v jídelní, s nádherným výhledem z okna a dále pak do pravého úhlu pokračuje obývací pokoj.

Skleněné posuvné dveře i polička jsou navrženy tak, aby vypadaly jako součást nástěnné malby.

Foto: Cosmin Dragomir

Foto: Cosmin Dragomir

Změnu prodělala také ložnice. I ona se může pyšnit oknem s výhledem na město. Právě na této straně vedl do místnosti i vstup z obývacího pokoje.

Architekti poznamenávají, že vstup takto ale odřezával nešikovně okno od zbytku ložnice. Jeho přesunutí na druhou stranu stěny, blíže k toaletě a šatně, bylo tedy jen logickým krokem.

Dispozice ložnice se rovněž změnila. Původní vstup byl v rohu, poblíž skříně.

Foto: Cosmin Dragomir

Z tohoto úhlu pohledu se samotná nástěnná malba, provedená ve skutečnosti na tapetě, jeví jako banalita. Přesto je klíčovým prvkem pro interiér bytu. Právě ona totiž navozuje jeho základní, uklidňující atmosféru a pocit harmonického prostředí.

Architekti jejímu vzhledu přizpůsobili volbu materiálů a barev ve zbytku bytu. Posuvný skleněný panel tak působí jako její přirozené pokračování a nevadí příliš ani kovová knihovna s dřevěnými policemi v rohu.

Modrá barva sjednocuje koupelnu s ložnicí.

Foto: Cosmin Dragomir

Foto: Cosmin Dragomir

Důležitým prvkem při vytváření návrhu budoucího vzhledu bytu byla volba svítidel. Nejde jen o jejich nevšední vzhled, jímž se pyšní především lustr nad jídelním stolem. Jde spíše o jejich společné vyznění a zapojení do rozdílných osvětlovacích schémat pro vytvoření rozličných typů atmosféry v bytě.

Dispozice bytu v nové podobě

Foto: Studio3Plus

Z hlediska použitých materiálů pak zaujmou nejenom kamenné obklady, ale i velká stěna imitující vzhled leštěného betonu, jež tvoří pozadí pro televizi v obývacím pokoji.

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

Obzvláště hezky a zajímavě pak vyznívá dvojice stolečků v obýváku vytvořená z dřeva získaného z výrobny překližek. Klient oba kusy naolejoval a nechal vysychat půl roku.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Související články

Výběr článků