Hlavní obsah

Ceny pro nejinspirativnější projekty mladých architektů ovládl červený dům

Novinky, tnk

Mladým architektům do 35 let, kteří vytvoří architektonický projekt s přidanou hodnotou, je každoročně udělováno ocenění Inspireli Awards. Za největší talent nastupující generace architektů letos odborná porota označila Giacoma Garziana z Itálie. V silné konkurenci více než tisícovky soutěžících z celého světa uspělo i osm Čechů, kteří se dostali do finále.

Foto: Archiv Inspireli Awards, Michael Sieber

První cenu v soutěži získal architekt Giacomo Garziano z florentské univerzity za dům s výraznou červenou fasádou.

Článek

Odborná porota složená z 55 zkušených architektů z bezmála čtyřiceti zemí to při výběru neměla lehké. Z celkového počtu 1051 soutěžících musela nejdřív vybrat padesátku finalistů.

Z pěti desítek nejlepších projektů následně vybrala jednoho hlavního vítěze. Stal se jím architekt Giacomo Garziano z Itálie s projektem rekonstrukce starého domu v Altamuře.

Na první pohled výrazná stavba s rudou fasádou obsahuje uklidňující interiér. S touto nápaditou budovou s řadou symbolů vyjádřených prostřednictvím architektonických tvarů se můžete blíže seznámit zde.

Foto: archiv Inspirelli Awards

Druhé místo má stavba, kterou navrhl Daiki Watanabe z japonské akademie umění Musashino.

Soutěž je inspirací i pro samotné porotce, kteří se díky ní mohou seznámit s myšlenkami mladších kolegů.

„Účast v porotě Inspireli Awards mi dala příležitost lépe poznat současnou světovou architekturu. Překvapila mě například vysoká úroveň iránské architektury, která dokázala přirozeně, kreativně a originálně navázat na bohaté kulturní dědictví regionu,” uvedl Oleg Haman, předseda Obce architektů a člen mezinárodní poroty Inspireli Awards ve zprávě vydané u příležitosti vyhlášení ceny.

Foto: Inspirelli Award

O třetí místo se dělí architektky Magdalena Tröbingerová studující v Rakousku a Somayeh Ravanshadnia z Íránu.

Pro Čechy byl letošní ročník velmi úspěšný. Do finále se dostalo hned osm mladých českých architektů. Podle Hamana je světová architektura obecně pestřejší a nápaditější, zatímco česká architektura je stále uzavřena do neofunkcionalistické tradice.

„Věřím, že tato soutěž české architektuře prospěje, mladí se budou víc dívat po světě a nechají se inspirovat moderními trendy,” sdělil.

První místo (za českou architekturu) bylo uděleno projektu rodinného domu Lobendava od Filipa Gottschalka. Dům se nachází nedaleko lomu a respektuje místní krajinný ráz. Je navržen pro umělecky založenou rodinu.

Foto: archiv Inspirelli Awards

První místo za Českou republiku obsadil Filip Gottschalk z fakulty architektury v Liberci.

České projekty na první pohled odrážejí trendy, kterými jsou ostré line, dramatické ztvárnění architektury a použití brutalistních materiálů, jako je beton, sklo, ocel a industriální prvky.

Foto: archiv Inspirelli Awards, Peter Fabo

Druhé místo v národním kládní obsadil Štěpán Braťka z liberecké fakulty architektury ve spolupráci s Ateliérem 6, třetí místo má Dominik Císař z fakulty architektury na ČVUT.

Ceremoniál předávání cen se konal symbolicky v den prvního výročí úmrtí světoznámého architekta a designéra Bořka Šípka (zemřel 13. února 2016), který je považován za autora myšlenky celosvětové soutěže. Právě Šípek také vytvořil trofej pro vítěze.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám