Hlavní obsah

Cenu za klasickou architekturu získal fanda řeckého stylu Scott Merrill

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako nejlepší autor věnující se klasické architektuře byl letos vyhlášen Američan Scott Merrill. Stává se vítězem prestižní Driehausovy ceny. Ta je určena autorům, kteří ctí a respektují architektonické a urbanistické tradice.

Foto: archiv Driehousovy ceny, Steven Brooke Studios (koláž)

Vítěz Driehausovy ceny Scott Merrill a jeho chaty určené pro trávení líbánek, které nabízejí krásný výhled do zálivu.

Článek

Driehausova cena (Richard H. Driehaus Prize for Classical Architecture) je nejvýznamnějším světovým oceněním pro současné tradicionalistické architekty, kteří v klasicistní tradici architektury pokračují. Letošní laureát je toho jasným důkazem.

Jeho stavby nesou prvky historismu a jsou často inspirovány palladiánskou architekturou. K vidění jsou známé prvky z architektury středověkého Řecka a Říma. Vévodí jim proto symetrie, trojúhelníkové štíty a pilíře.

Foto: archiv Driehousovy ceny, Carlos Domenech Photography

Městské centrum Windsor obsahuje klasické veřejné budovy, které slouží obyvatelům vesnice.

„Scott Merrill ukázal, jak mohou být klasicistní principy využity jako základ pro navrhování budov, které vystihují regionální charakter a korespondují s ním," uvedl Michael Lykoudis, předseda poroty Driehausovy ceny.

„Jeho práce krásně demonstruje vrozenou všestrannost tradiční architektury," uvedl vlivný chicagský investor a vášnivý sběratel a obdivovatel umění Richard H. Driehaus. Porotci ocenili i Merrillovy bohaté znalosti klasické architektury.

Oceňované stavby jsou skoro vždy budovy umírněné, ale navržené v jednotném stylu do posledního detailu. Jejich základem je lidské měřítko a principy krásy z hlediska proporcí.

Merrillova tvorba zahrnuje širokou škálu staveb, od bytových domů po veřejné instituce. Oceněný působí ve floridské architektonické kanceláři Merrill Pastor & Colgan Architects.

Foto: archiv Driehousovy ceny

Řada budov je jasně inspirovaná řeckou architekturou.

Driehausovu cenu i letos předává fakulta architektury v Notre Dame a její hlavní sponzor - Richard H. Driehaus.

Podle tohoto muže, zakladatele, předsedy představenstva a investičního ředitele společnosti Driehaus Capital LLC se sídlem v Chicagu má být cena oslavou těch, kdo hojně přispěli ke klasicistní architektuře v moderním světě.

Foto: archiv Driehousovy ceny

Radnice Rosemary Beach lehce připomíná tvary selského baroka.

Driehausova cena je udělována od roku 2003. Je protiváhou k Pritzkerově ceně, která je udělována naopak moderně zaměřeným architektům.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Ocenění je spojeno s finanční odměnou v přepočtu v hodnotě 4,8 miliónu korun. Ta bude předána při slavnostním ceremoniálu 19. března v Chicagu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám