Hlavní obsah

Cenu Dušana Jurkoviče získala moderní mateřská škola Guliver

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prestižní slovenské ocenění, na jehož udílení se podílely i osobnosti z Čech, získala letos mateřská škola Guliver. Jednoduchá, ale plně funkční a velkorysá stavba si porotu získala svou otevřeností a prostorností. Dětem objekt poskytuje ideální místo pro hry a odpočinek.

Foto: Lukáš Rohárik (2x), Richard Murgaš (4x) (archiv Uniformarchitects)

Mateřská škola Guliver je jednou z nejzdařilejších staveb mateřských škol současnosti.

Článek

Ocenění nese název po Dušanu Jurkovičovi, slavném architektovi, pro kterého je typická velká inspirace lidovými tradicemi. Jeho stavby jsou k vidění i u nás v Čechách. [celá zpráva]

Předsedou poroty, ve které zasedly i české osobnosti, byl architekt Oleg Haman. Porota posuzovala 20 architektonických děl. Na základě prohlídky více jak poloviny z nich rozhodla o nominacích a následně o vítězi.

Hlavní cenu získala mateřská škola Guliver v Banské Štiavnici od architekta Richarda Murgaše.

Foto: Lukáš Rohárik, (archiv Uniformarchitects)

Architektovi se podařilo nenásilně propojit venkovní a vnitřní prostory.

Podle poroty je nová školka vzniklá na místě starší budovy nadstandardním architektonickým výkonem, od návrhu až po realizaci.

Foto: Richard Murgaš, (archiv Uniformarchitects)

Dtem je k dispozici i prostorný bazén se saunou.

Architektura podle odborníků vyzařuje pohodu a je výsledkem zdařilé spolupráce mezi architektem a investorem. Vliv na působení stavby má i dobře zvolená barevnost.

Foto: Richard Murgaš, (archiv Uniformarchitects)

Místnost určená pro odpočinek působí příjemným a uklidňujícím dojmem.

Oceněna byla i tvarová podoba stavby a její soulad s členitým terénem v okolí školky. Výsledná podoba podle poroty vychází z inspirací z regionu středního Slovenska.

Foto: Richard Murgaš, (archiv Uniformarchitects)

Interiéry působí vzdušně a nepřeplácaně. Dominuje jim několik výrazných a sytých barev.

Oceněno bylo i využití některých stavebních prvků z původní dvojpodlažní vily, ve které našel architekt potenciál pro vznik nové stavby.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Postoj "Snažme se využít a zvelebit, co už máme" byl podle porotců známý už našim předkům a z hlediska udržitelnosti ani dnes neztrácí platnost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám