Hlavní obsah

Bývalá olympijská vesnice se může proměnit v živé rekreační městečko

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt na proměnu bývalé olympijské vesničky v ruském městě Soči v turistický resort představili architekti z nizozemského studia Maxwan. Zúčastnili se s ním veřejné soutěže, kterou Rusové vypsali a - vyhráli ji. Pokud se místní samospráva rozhodne vítězný projekt realizovat, mohou se návštěvníci míst, kde se odehrávaly olympijské hry, těšit na hezké přímořské letovisko plné promenád a zeleně.

Foto: Maxwan (9x)

I nová podoba olympijské vesničky počítá se sportovním vyžitím jejích budoucích obyvatel a návštěvníků.

Článek

Nalézt funkční využití pro bývalé olympijské vesničky bývá v poslední době problémem. Na místě nejprve vyrostou za velké peníze spousty budov a komunikací, které ale po skončení sportovního svátku nemají žádné jiné uplatnění. Tomu se právě zástupci města na pobřeží Černého moře chtějí vyhnout, a proto mezinárodní urbanistickou soutěž vypsali. Vítězný projekt nese název Imeretinka 2.0.

Foto: Maxwan

Na pobřeží Černého moře v Soči by mělo na místě bývalé olympijské vesničky vzniknout nové letovisko.

Nizozemci, kteří do přípravy projektu zapojili i svůj dceřiný ateliér Masa a kolegy ze studia TPO Reserve, vytvořili návrh moderního městečka, kde nechybí kromě obytných budov nezbytné obchodní zóny, administrativní budovy, ale samozřejmě také škola, školka, a především relaxační oblasti.

Foto: Maxwan

Nové letovisko počítá se zachováním olympijského parku. Za ním, dále od moře, bude pak vzdělávací centrum a škola.

Jedním z hlavních kritérií, jež si pro svůj návrh autoři stanovili, byla vstřícnost nového městečka vůči pěším. Současná síť silnic je pro potřeby obyčejného městečka naddimenzovaná. Množství, a především šíři ulic zcela změnili, vytvořili hlavní okruh, ale především budoucím obyvatelům a turistům nabídli prostředí, které je vstřícné vůči chodcům a eventuálně i cyklistům. Ti všichni by měli mít příjemný, až intimní pocit na své pouti městečkem, s možností zajít si a usednout v bezpočtu kaváren a restaurací, aniž by byli rušeni nadměrným dopravním ruchem.

Foto: Maxwan

Takto by mohla vypadat jedna z tříd nového letoviska.

Foto: Maxwan

V návrhu je kladen velký důraz na zeleň.

Nizozemci věnují ve svém projektu velkou pozornost také zeleni a její funkci. V současnosti existují na dané části pobřeží Černého moře tři zelené ostrovy, které jsou od sebe ale odděleny.

V projektu jsou proto propojeny bohatě zelenými promenádami, aby obyvatelé a návštěvníci mohli z jednoho místa na druhé příjemně procházet nebo projíždět na kole. Zároveň pak tyto zelené koridory podpoří migraci drobných živočichů, jako jsou hmyz, ptáci a další.

Foto: Maxwan

Návrh toho, jak by mohla vypadat marina.

Nová výstavba je sdružena kolem dvou hlavních os, které společně začínají v místě existujícího nádraží Olympijská stanice. To má zůstat zachováno – od něj pak jedna osa vede přes nově vytvořené vzdělávací středisko (včetně školy) až k olympijskému parku, druhá vede přes obchodní zařízení až k nově vytvořené marině.

Foto: Maxwan

Architekti vymysleli pro každou rezidneční zónu individuální vzhled zástavby.

Autoři do svého návrhu zakomponovali i již existující rezidenční zástavbu a přidali dalších šest obytných komplexů, které od sebe výrazně vizuálně odlišili. Vědomi si toho, že jednotný vzhled celé zástavby by působil nepříjemně ubíjejícím a nudným dojmem, vymysleli pro každou z obytných zón zcela samostatný vzhled.

Foto: Maxwan

Tuto část nové zástavby pojmenovali autoři Ptačí městečko.

S velkým počtem obyvatel i turistů souvisí logicky i velký počet automobilů, které bude třeba někde zaparkovat. Vzhledem k přímořskému prostředí a riziku možných záplav odpadly jako první podzemní garáže. Architekti proto museli jednotlivé zóny vymýšlet opět velmi kreativně, v závislosti na konkrétních možnostech jednotlivých zón.

Foto: Maxwan

Nové letovisko bezprostředně sousedí s olympijským parkem (kruhový areál vpravo).

Jedním z míst, kde našli prostor pro odstavená auta, jsou okraje původních širokých ulic, které projdou velkou proměnou. Podle návrhu mají být nejenom obklopené spoustou zeleně, ale zároveň i zúžené právě o okrajové parkovací pruhy.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Město hor a vod se stalo realitou

Když před několika lety představili architekti z čínského ateliéru MAD Architects svůj návrh multifunkčního komplexu budov v čínském Pekingu nazvaný Čchao-jang...

Výběr článků

Načítám