Hlavní obsah

Byt ve stylu art deco je plný hravých řešení a trendů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byt ve starém centru španělské Barcelony ožil architektům pod rukama. Stačilo jen odstranit nánosy času a to nejlepší z minulosti spojit s nároky současnosti. Výsledkem je dokonale funkční interiér s radostnou atmosférou, který nijak nepopírá svůj původ ve stylu art deco.

Foto: Roberto Ruiz

Kuchyň se nachází přímo u vstupu do bytu, aby nepůsobila tmavě, bílá je zde i podlaha a nábytek včetně volně stojící chladničky Smeg.

Článek

Interiér o rozloze 97 m2 ve čtvrti Eixample slouží jako prázdninové bydlení mladé italské rodině.

Investoři architekty oslovili s tím, že by si přáli moderně pojatý interiér, který by svými detaily odkazoval na původ budovy z počátku minulého století.

Jediným praktickým požadavkem bylo, aby disponoval třemi dvoulůžkovými pokoji. Autoři projektu CaSA (Colombo and Serboli Architecture) se spojili s architektkou Margheritou Serboli a zastaralý tmavý interiér se špatnou dispozicí proměnili ve vzdušný prostor plný hravých řešení a současných trendů.

Prostor, světlo a barvy

Základním východiskem projektu Tyche Apartment je dostatek prostoru a světla. Kompletní rekonstrukce přinesla nové uspořádání bytu, který je nyní důsledně rozdělen na denní a odpočinkovou zónu. Po odstranění několika příček zmizela původní úzká chodba a v místě někdejší ložnice vznikl prostor pro otevřenou kuchyni.

Kuchyň je nyní přímo u vstupu do bytu, ze kterého se vchází také do prostorného obývacího pokoje s francouzskými okny. Ve druhé části interiéru jsou tři oddělené ložnice. Ta největší má rozlohu téměř 20 m2 a zahrnuje také vlastní koupelnu oddělenou pouze zvýšenou úrovní podlahy.

To umožňuje maximální využití denního světla přicházejícího z rozměrného okna orientovaného do vnitrobloku. Interiér také opticky zvětšuje důmyslná barevnost.

Rekonstrukce dodala rodinnému domu zcela nový charakter

Tipy a trendy

Většina ploch je čistě bílá, aby však byl podpořen původní duch stavby a zároveň využita hravost současného designu, objevují se zde kromě šedé také v přiměřeném množství světlé odstíny růžové, žluté i zelené. Prostor dále zabydlují obložení skříní a koupelny z borovicového dřeva nebo katalánské klenby s odkrytou terakotovou úpravou, dlouhá léta schované pod falešným stropem.

Architektům se podařilo citlivě zrenovovat původní okna a do hlavního obytného prostoru alespoň částečně vrátit geometrickou hexagonální dlažbu, tak typickou pro architekturu z počátku 20. století. Na staré časy odkazuje také několik solitérů – například zkosené zrcadlo nebo komoda se zabudovaným gramofonem.

Celému prostoru dominují malby Piera Serboliho v jemných odstínech navazujících na barevné schéma interiéru.

Koncept propojující minulost se současností, jednoduchost s rafinovaností i funkci s estetikou působí dost harmonicky na to, aby kaž­dé prázdniny v Barceloně byly příjemným zážitkem.

Slovo architektů

„Naší filozofií je využít limity daného projektu jako ukazatele a definovat přitom silný koncept skrze soustředění na několik klíčových elementů, z nichž vytěžíme maximum.“

Ateliér založili dva italští architekti Matteo Colombo a Andrea Serboli. Než se potkali, Serboli studoval a pracoval v Lisabonu a Buenos Aires a zaměřoval se především na veřejný prostor, zahradní a krajinářskou architekturu, zatímco Colombo studoval a pracoval v Miláně a Dublinu a věnoval se převážně interiérovému designu.

Přestože zapustili kořeny v Barceloně, pracují na rozmanitých projektech nejen ve Španělsku, ale také v Itálii, Belgii, Argentině, Brazílii, Švédsku nebo Rusku.

Jana Polomová, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Proměna podkroví secesního domu

Byt v pražské Zborovské ulici je umístěn v podkroví secesního domu. Dispozičně je řešen jako otevřený mezonet 2+kk s terasou. Původní dispozice se zásadně...

Farma, na níž roste nábytek

O tom, jak vzniká dřevěný nábytek, který nás obklopuje celý život, se dozvídáme už jako děti. Dříve to bývala práce truhlářů a stolařů, dnes jej vyrábí hlavně...

Výběr článků

Načítám