Hlavní obsah

Bydlení ve staré cirkusové maringotce má okouzlující atmosféru

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nahlédněte s námi do staré cirkusové maringotky z roku 1926, ve které kdysi žil samotný cirkusový principál. Na první pohled skromný příbytek skrývá celkem honosný interiér, který mohl příležitostně sloužit i k reprezentačním účelům.

Foto: Profimedia.cz

Na to, že šlo o minimalistické bydlení, působí interiér celkem honosně.

Článek

Město Jirkov na Chomutovsku odkoupilo cirkusovou maringotku, která patřila slavnému rodákovi, principálovi Karlu Kludskému. Vůz z roku 1926 je ve špatném technickém stavu, ale zato s původním vybavením. Právě to mu dodává jedinečnou atmosféru známou z cirkusového prostředí.

Foto: Profimedia.cz

Vestavěný nábytek má hodně dekorativní ráz.

V interiéru neobyčejného historického objektu nechybí pestré látkové tapety, kožená křesílka a bohatá štukatérská výzdoba.

Nábytek má lehce opulentní novobarokní styl. Působivý salonní vůz byl celkem nadstandardně vybaven.

Foto: Profimedia.cz

Nechyběl menší obývací pokoj.

Foto: Profimedia.cz

Koupelna s toaletou jsou sice funkční, ale je vidět, že byly v průběhu let upravovány.

Maringotka je unikátní svým zařízením i tím, že v koupelně tekla teplá i studená voda. Na tehdejší dobu byla celkem pokroková a nabízela komfort srovnatelný s tehdejším klasickým bydlením.

Zapojte se do naší přehlídky vánoční výzdoby oken

Máte na Vánoce hezky vyzdobená okna? Rádi byste ostatní inspirovali a třeba se i trochu pochlubili? Pošlete nám fotografii své vánoční okenní výzdoby a my z nejpovedenějších příspěvků vytvoříme přehlídku, na kterou se můžete těšit během svátků v rubrice Bydlení.

Své fotografie, třeba i s krátkým popisem či příběhem, posílejte do redakce na adresu bydleni@novinky.cz.

Maringotka je zatím umístěna ve střeženém areálu Dopravního podniku měst Chomutova a Jirkova. Obytný vůz nyní čeká náročná renovace, prohlídky pro veřejnost zatím nejsou možné. Lidé si ji tak mohou nyní prohlížet jen prostřednictvím snímků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám