Hlavní obsah

Bydlení v zeleni a u vody – to nabízí vila uprostřed rušného města

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přáním majitelky byl pohodlný a přívětivý dům plný zeleně. Není divu. Uprostřed rušného Ho Či Minova Města by člověk po práci rád zapomněl na všechen okolní shon a jen se oddával odpočinku. A přesně k tomu je určena vila Tan Dinh plná zeleně, dokonce i s vlastním jezírkem, jíž architekti z ateliéru MIA Design Studio pro svou klientku vytvořili.

BEZ KOMENTÁŘE: Bydlení uprostřed města a přesto v zeleni a u vodyVideo: Chimnon

 
Článek

Když architekti probírali s majitelkou parcely možnosti, jaký by měl být poměr zastavěné plochy a zahrady, vyšlo najevo, že zahrada by měla tvořit velkou část nového domova. Z toho nakonec vyplynulo zajímavé řešení.

Dům zabírá prakticky celou obdélníkovou parcelu o výměře 283,72 m² a zahrada, rozdělená do několika úrovní, prostupuje prakticky všemi podlažími. Tím se podařilo získat pro zeleň mnohem více prostoru než při klasickém umístění domu na pozemek a osázení jeho okolí.

Dům s užitnou plochou 538,29 m² má tři nadzemní podlaží a jedno zanořené pod úroveň povrchu. Tam je umístěna garáž, ale také kuchyň a bydlení pro služebnou. I zde je už ale první zelený koutek využitý jako místo k posezení nad šálkem čaje.

Foto: Oki Hiroyuki

Rostliny architekti využili i jako stínicí prvek.

V přízemí, kde je hlavní vstup do domu, je hlavní obytná část domácnosti tvořená obývacím pokojem spojeným s jídelnou. Jeho pokračováním je obdélníkové jezírko, do nějž vstupuje malá terasa roubená zelení.

Voda jezírka osvěžuje a především ochlazuje vzduch v hlavní obytné místnosti. S obývacím pokojem sousedí první z ložnic.

Architekti schovali dům za mřížoví, majitelé z toho mají užitek

Tipy a trendy

V patře je pak dvojice ložnic, každá je doplněna vlastní šatnou a koupelnou. Hlavní ložnice má malý balkonek orientovaný na jezírko, z obou místností je zároveň vidět na zelené plochy ve spodních podlažích.

Foto: Oki Hiroyuki

Vila uprostřed rušné a hustě zastavěné čtvrti je malou zelenou ázou.

V nejvyšším podlaží jsou další dvě zahrady, jedna s posezením u BBQ. Velmi zajímavě pak působí nevšedně tvarovaný meditativní prostor s oltářem. Má tvar velmi úzkého dlouhého obdélníku, jehož podlaha se na obou vzdálených koncích zdvihá v ladném oblouku vzhůru.

Motiv pily a výrazné barvy jsou hlavními rysy domu, kde žije majitelka se svými rodiči

Tipy a trendy

Dům je postaven z betonu, jejž nechali architekti na mnoha místech v interiéru přiznaný. Protipólem k němu jsou nejenom dřevěné prvky vybavení domu, ale zejména velké množství zeleně, pro niž ponechali po obvodu kovové zástěny, které blokují pohledy a hluk z ulice.

Zároveň jsou ale určeny jako volný prostor pro popínavou zeleň, která pak bude ještě lépe venkovní ruch tlumit.

Anketa

Líbilo by se vám mít vlastní jezírko zakomponované do domu?
Ano, to by mohlo být moc příjemné!
70 %
Možná ano.
6,9 %
Neumím si to představit.
5,4 %
Raději ne.
4,6 %
Kdepak, to bych rozhodně nechtěl/a.
13,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 669 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Rodina žije v pentagonu plném stromů

Zeleň, beton, dřevo a neobvyklý tvar s pětiúhelníkovým půdorysem. Tak je možné ve stručnosti popsat dům, který navrhli architekti vietnamského studia Vo Trong...

Výběr článků

Načítám