Hlavní obsah

Budova s knihovnou a dvěma divadly připomíná příď zaoceánské lodi

Srdcem školního kampusu soukromé mezinárodní školy Pinghe v čínské Šanghaji je nová budova, v níž se doplňují dvě různé kulturní instituce - knihovna a divadlo. I proto ji architekti z tamního ateliéru OPEN Architecture pojmenovali Bibliotheatre.

Bibliotheatre je budova, v níž se ukrývá divadlo a knihovna školního kampusu v ŠanghajiVideo: OPEN Architecture

 
Článek

Když architekti dostali před několika lety zakázku na návrh školy, v níž se bude učit na 2000 dětí ve věku od tří do 18 let, sami se zhrozili při představě, jak takový malý tříletý školáček bude muset tolik dlouhých let navštěvovat pořád jednu a tu samou budovu.

Koncept komplexu školy proto rozdrobili do čehosi, co pojmenovali školní vesnice. Namísto jedné budovy navštěvuje školák sice stejný areál, ale v něm postupně vystřídá různé budovy a během studií bude využívat pokaždé jiná místa a jiná zařízení, která se v kampusu nalézají.

Srdcem této „školní vesnice” se pak nejnověji stala budova, která na první pohled připomíná příď velké zaoceánské lodi. Silně tomuto dojmu napomáhají nejenom tvar a barva stavby, ale třeba malá kruhová okénka jakoby jen neochotně otevírající fasádu.

Není divu, lví podíl z interiéru si pro sebe vyhradila hned dvojice divadel – jedno tradiční, druhé černé. A ani jedno, ani druhé venkovní světlo nemohou pro svůj provoz potřebovat. Proto jsou také uložena v přízemí.

Foto: CHEN Hao

Hlediště většího z divadel

Jiné je to samozřejmě s knihovnou. Tam je dostatek denního světla žádaný, proto jsou její prostory v horní úrovni budovy, kde je strop protkán světlíky, aby bylo všude na četbu dobře vidět.

Protože jde ale o knihovnu určenou pro mladé a od přírody čiperné čtenáře, nabízí tato zóna nejenom police přetékající knihami, ale také spoustu rozličných prostorů, kde se do nich lze rovnou zahloubat.

Foto: Jonathan Leijonhufvud

Knihovna zabírá horní podlaží budovy.

Samotné propojení knihovny a divadel je dle architektů v podstatě přirozeným řešením, neboť kde jinde by mladý dychtivý čtenář měl nejlepší možnost svým přátelům zprostředkovat všechno to, co načetl a nastudoval, než právě prostřednictvím divadelního či jiného vystoupení?

Prvky, které nás zaujaly
Otočná sedátka na chodbách budovy, nika s policemi na knihy ve tvaru jelena, využití skříněk na knihy zároveň jako stolků pro práci studentů, kruhový tvar oken nabízející parapety jako další místo pro četbu atd.

Anketa

Čtete si rádi už přímo v knihovně?
Ano, obvykle se tam zdržím a něco si už přečtu přímo tam.
13,4 %
Občas, nebo když si nelze dílo zapůjčit domů.
8,7 %
Ne, mám na čtení rád/a svůj klid, své místečko, pohodlí.
30,2 %
Do knihovny nechodím.
47,7 %
Celkem hlasovalo 149 čtenářů.

Technické informace

Zadání: divadlo s kapacitou 500 míst, černé divadlo s kapacitou 150 míst, knihovna, kavárna

Užitná plocha: 5372 m²

Zastavěná plocha: 2312 m²

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám