Hlavní obsah

Bubenečskou vilu od architekta Kouly krášlí malby na fasádě

Novinky, Text: Petr Krajči, editace: tnk

Architekt Jan Koula byl velkým fandou lidové architektury. Není tak divu, že když si navrhl a postavil svou vlastní vilu, uplatnil u ní řadu inspirací lidovými stavbami a památkami. Chloubou stavby v Praze Bubenči jsou především pestré proškrabávané kresby na fasádě.

Foto: autorský tým Slavné pražské vily

Vila s adresou: Slavíčkova 17, čp. 153, Praha 6-Bubeneč

Článek

Koula patřil k předním představitelům historismu v Čechách a inspiroval se minulými architektonickými styly. Byl žákem na vídeňské Akademii výtvarných umění a hodně se zajímal o domácí památky.

Studoval i tradici lidového stavitelství a řemesel. Inspirace lidovými stavbami je vidět i na zmiňované vile.

Foto: autorský tým Slavné pražské vily

Ve štítu nechybí uklidňující motiv holubic a mraků.

Své znalosti architekt uplatnil nejen v architektuře, ale i na návrzích nábytku, skla, keramiky a výšivek. V architektuře se snažil o nalezení typicky českého národního slohu, později dospěl až k secesi. Vyučoval na pražské technice a Akademii výtvarných umění.

Jan Koula si postavil svůj romantický rodinný dům ve vilové čtvrti, ve které první stavby pocházejí z roku 1889. Roku 1891 byla na pražské Jubilejní výstavě zpřístupněna jeho dřevěná Česká chalupa, o několik let později spolupracoval na přípravě Národopisné výstavy, pro kterou podle starých vzorů ze severovýchodních Čech navrhl budovu Rychty.

Ze stejného období pochází i jeho patrová vila, která ve vnějším vzhledu spojuje prvky lidové architektury a vladislavské gotiky.

Foto: autorský tým Slavné pražské vily

Kresby se podařilo zachovat v dobrém stavu.

Charakteristické jsou pro stavbu hlavně strmé sedlové střechy s dřevěnými vyřezávanými prkennými štíty. Okna mají novogotické prvky a celek dotvářejí barevné proškrabávané kresby - sgrafita nad hlavním vstupem a ve štítech. Po pravé straně vstupu je ve výklenku umístěna polopostava světce, poustevníka sv. Ivana, od sochaře Stanislava Suchardy.

Vila má podélný půdorys, ze kterého jsou při uliční a zahradní straně vily výstupky. Vnitřní řešení vychází z anglického typu rodinného domu s výraznou schodišťovou halou. V přízemí je směrem do ulice z haly přístupná kuchyně, do zahrady byly obráceny tři oddělené místnosti, ze kterých jídelnu architekt vybavil vyřezávaným nábytkem s neorenesančními a folklorními prvky. V patře byly ložnice.

Foto: autorský tým Slavné pražské vily

Barevná sgrafita dodávají vile na originalitě.

Roku 1938 dům upravil podle zásad moderního a zdravého bydlení, které hodně propagoval, architektův syn Jan E. Koula. Zasáhl předně do interiéru, když v přízemí propojil jídelnu a pokoj, a nově vzniklý světlý a vzdušný prostor vybavil lehkým moderním nábytkem a bytovými doplňky podle vlastních návrhů.

Dům je dodnes v majetku stavebníkovy rodiny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám