Hlavní obsah
Čistý geometrický tvar, výrazné přesahy stropních desek, horizontální prosklené plochy, subtilní ocelové zábradlí, dům hovoří charakteristickým jazykem funkcionalistické architektury. Foto: Lukáš Hausenblas, Robert Rais (9x)

Brněnská vila čerpá to nejlepší z tradic meziválečné avantgardy

Město Brno již jednu funkcionalistickou ikonu má. Snad není neskromné tvrdit, že nyní ke slavné vile Tugendhat přibyla „mladší sestra“ čerpající to nejlepší z tradic české meziválečné architektonické avantgardy.

Čistý geometrický tvar, výrazné přesahy stropních desek, horizontální prosklené plochy, subtilní ocelové zábradlí, dům hovoří charakteristickým jazykem funkcionalistické architektury. Foto: Lukáš Hausenblas, Robert Rais (9x)
Brněnská vila čerpá to nejlepší z tradic meziválečné avantgardy

Rodina se dvěma dětmi postupně vykoupila pozemky ve strmém svahu, kde perspektiva stavění slibovala náročné terénní práce, složité konstrukce a velké výdaje.

Motivem, který vedl stavebníky k cíli i přes všechny obtíže, byla slunná jihozápadní orientace parcely, a především jedinečná poloha s panoramatickým výhledem na město s jeho nejvýznamnějšími body a jihomoravskou krajinou v pozadí.

Dominantou společného obývacího prostoru jsou obklady stěn a nábytkové prvky s dýhou tropického dřeva makassar, kterou můžete obdivovat i ve vile Tugendhat. Pečlivé opracování včetně dokonalé návaznosti kresby dřeva je zcela unikátní.

Foto: Lukáš Hausenblas, Robert Rais

Za hezkého počasí vidí rodina prakticky z celého domu nejen věže hradu Špilberk či katedrály svatého Petra a Pavla, ale i siluetu Pálavy. Stavebníci se na základě vlastního „průzkumu trhu“ obrátili na ateliér Kareš – Rais, jehož práce je oslovila.

Jídelní stůl na skleněné podnoži je analogií architektonického konceptu levitující desky. Obě sériově vyráběná osvětlovací tělesa jsou zajímavě zakomponována do sádrokartonových podhledů a vytvářejí originální solitéry.

Foto: Lukáš Hausenblas, Robert Rais

Bíle lakovaná kuchyňská linka se skládá z kompaktní sestavy u stěny (s integrovanými dveřmi do technické místnosti) a ostrovního varného centra. Má příjemné rozptýlené osvětlení – LED zdroje jsou zapuštěny ve stropním podhledu za průsvitnou fólií Barisol.

Foto: Lukáš Hausenblas, Robert Rais

Architekti Martin Kareš a Robert Rais, žáci profesora Ivana Rullera, jednoho z hlavních představitelů brněnské funkcionalistické školy, navazují na jeho tvůrčí principy a aplikují je tak, aby odpovídaly požadavkům současného standardu bydlení.

„Vilu jsme navrhli s odkazem na nejlepší tradice funkcionalistické architektury, včetně otevřené funkční dispozice s minimem vnitřních podpor, jednoduchého geometrického tvarosloví, hladkých sněhobílých fasád, přesahů střech, horizontálního prosklení a využití ušlechtilých materiálů, jako jsou travertin, makassarové dřevo či onyx, a dalších typických znaků tohoto architektonického stylu,“ říká na úvod Martin Kareš.

Nesnesitelná lehkost architektury

Vlastní stavba je umístěna v horní části pozemku u příjezdové komunikace. Velký terénní výškový rozdíl byl vyrovnán vytvořením terasy s obytnou částí zahrady a bazénem, která bezbariérově navazuje na dům. Je podepřena šestimetrovou železobetonovou opěrnou stěnou a pod touto terasou se skrývají technické prostory a zázemí zahrady.

V koupelnách architekti použili velkoformátové obklady a dlažby imitující mramor. Ostatní části domu krášlí přírodní travertin, v interiéru leštěný, v exteriéru s přirozenou strukturou.

Foto: Lukáš Hausenblas, Robert Rais

Jednoduchá koncepce domu ve skutečnosti promyšleně reaguje na situaci na pozemku a na snahu poskytnout obyvatelům domu již ze vstupní haly a ze všech obytných místností zážitek neopakovatelného výhledu na město.

„Dům nemá být bariérou uzavírající kontakt s panoramatem města, ale má umožnit neustálé vzájemné prolínání interiéru a exteriéru po celý den a také vnitřní propojení mezi jednotlivými částmi dispozice,“ pokračuje architekt.

Z této myšlenky vznikl koncept dvou horizontálních desek, které nad sebou na pohled volně levitují a jsou propojeny pouze skleněnými plochami.

Makassar prochází celým interiérem včetně koupelen a ložnice majitelů v horním podlaží.

Foto: Lukáš Hausenblas, Robert Rais

Architektonickou kompozici tvoří dvě navzájem kolmé obdélníkové hmoty, které se prolínají do tvaru připomínajícího písmeno T. V tomto průniku se nachází otevřená schodišťová hala, která rozděluje dispozici na tři funkční celky – v přízemí na společný obývací prostor a dětské pokoje, v mezipatře hlavní vstup a garáže, v horním podlaží odděluje hlavní ložnici a pokoj pro hosty, který nyní slouží převážně jako herna.

Každá dispoziční část je doprovázena potřebným zázemím – prostornými koupelnami, šatnami a dalším vybavením.

Hlavní roli v celém interiéru hrají výhledy ven, vybavení je redukováno na účelné prvky střízlivých tvarů z těch nejkvalitnějších materiálů. Jediným výrazným výtvarným činitelem je tmavá kresba exotické dýhy, která vyniká na pozadí bílých omítek či světlé travertinové dlažby.

Tradice i výhled do třetího tisíciletí

Realizovaný dům však není jakousi kopií prvorepublikové architektury. Cílem architektů byla transformace jejích nejlepších hodnot do současnosti, s využitím dnešních progresivních ekologických technologií.

Zdánlivá lehkost stavby je vykoupena technicky náročným statickým řešením. Nadstandardně zateplená fasáda má kvalitní panoramatická hliníková okna s izolačními trojskly a bezbariérovým elektrickým posuvným systémem.

Výhled ze střešní terasy ve 2. podlaží nejlépe ilustruje unikátní polohu parcely, která si vyžádala unikátní dům.

Foto: Lukáš Hausenblas, Robert Rais

Minimalisticky je řešen i bazén – vodní plochu zakrývá roleta zapuštěná v dřevěné palubě.

Foto: Lukáš Hausenblas, Robert Rais

Dům je vytápěn podlahovým vytápěním s tepelným čerpadlem a využívá rekuperace tepla. V létě interiér ochlazuje speciální systém vodního chlazení, integrovaný ve stropních podhledech, bez negativních účinků klimatizace.

O tepelnou pohodu a bezproblémový chod celé domácnosti se stará systém inteligentního řízení. Náročné dílo by se nikdy nepodařilo dokončit bez poctivého úsilí, vzájemného pochopení a souhry všech zúčastněných.

Foto: Lukáš Hausenblas, Robert Rais

„Velmi si ceníme toho, že se majitel domu aktivně podílel na návrhu této konstrukčně a technologicky složité stavby a společně s námi věnoval velké množství svého času vymýšlení technických řešení, výběru technologií či interiérového vybavení. Organizoval subdodávky a denně dohlížel na průběh realizace. Výsledná podoba domu je mimo jiné výsledkem jeho velkého osobního nasazení,“ uzavírá architekt.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 310 m2

Užitná plocha: 409 m2

Konstrukce: nosná konstrukce železobetonová monolitická, vnitřní železobetonové stěny a sloupy, vyzdívky v systému Porotherm, vnější kontaktní zateplení z minerální vaty

Výplně otvorů: okna a pevně zasklené plochy s hliníkovými rámy a izolačními trojskly, posuvné skleněné plochy – HS portál (systém Schüco), předokenní žaluzie na automatický pohon, vnitřní dveře atypické bezfalcové/inverzní (výroba na zakázku)

Vytápění a technologie: tepelné čerpadlo systém země/voda (zdroj energie 3 zemní vrty), teplovodní podlahové vytápění, řízené větrání s rekuperací tepla, samostatné vodní chlazení stropů, centrální vysavač, inteligentní řízení domácnosti

Autoři: Ing. arch. Martin Kareš, MBA, PhD. (1977), Ing. arch. Robert Rais, MBA, PhD. (1977)

Spolupráce: Tomáš Kupský, Ing. Michal Hrabal, Ing. Pavla Pichaničová

Generální dodavatel: ORAK ‒ stavební společnost, s. r. o. 

Jitka Pálková, www.mujdum.cz

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků