Hlavní obsah

Bílkova vila se otevírá veřejnosti, k vidění je i nábytek navržený slavným umělcem

Novinky, Kristýna Křížová

Překrásná stavba na Hradčanech je opět otevřena veřejnosti. Stavba v geometrickém stylu secesní architektury letos slaví sté výročí postavení, které si veřejnost připomíná mimo jiné výstavou nábytku a keramiky umělce Františka Bílka, podle jehož návrhu vila vznikla.

Foto: Kateřina Severová , Právo

Bílkova vila

Článek

Rekonstrukce vily Františka Bílka, která byla postavena podle Bílkova vlastního návrhu, probíhá už od roku 2008. Opravy budovy v Mickiewiczově ulici stály magistrát hlavního města cca padesát miliónů korun. Za rekonstrukci slavného architektonického díla předního českého symbolisty to ale stálo.

Znovu zpřístupněná vila nabídne kromě ateliéru Františka Bílka výstavu sestavenou z několika raných prací umělce a soubor knižní tvorby. V suterénu budou moci badatelé navštěvovat nově vzniklé Bílkovo centrum s archivními materiály týkajícími se umělcova života. Bílek se narodil roku 1872 a proslul jako skvělý grafik, sochař, ale i jako architekt a autor užitého umění.

Nábytek a keramika v podání umělce

Cílem nové expozice je ukázat na vybraných dílech Františka Bílka, mezi které patří i nábytek nebo keramika, celkový charakter jeho umění a poskytnout tak divákovi výstižný pohled na osobní přínos Bílka českému a světovému modernímu umění.

Bílek zaujme svým jemným symbolismem, citem pro ztvárnění náboženských motivů a mystických výjevů a architekturou, která má člověka emočně povznést. Jeho vila je unikátním dílem secesní architektury, kde autor na fasádě nepoužil ani rostlinný dekor ani lidské figury, tak typické pro klasickou secesi.

O Bílkově "chaloupce", působivé stavbě v přírodě, čtěte zde.

Reklama

Související témata:

Související články

O prohlídku Benešovy vily je velký zájem

Stovky lidí navštívily v průběhu uplynulého víkendu vilu prezidenta Edvarda Beneše a celý její areál v Sezimově Ústí na Táborsku. Úřad vlády ČR, který celý...

Výběr článků

Načítám