Hlavní obsah

O prohlídku Benešovy vily je velký zájem

Právo, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky lidí navštívily v průběhu uplynulého víkendu vilu prezidenta Edvarda Beneše a celý její areál v Sezimově Ústí na Táborsku. Úřad vlády ČR, který celý objekt spravuje, totiž umožňuje veřejnosti jeho prohlídku každou poslední sobotu a neděli v měsíci od května až do října. Exkurze začínají v 10 a končí v 17 hodin.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Návštěvníci před vilou Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí

Článek

„Zájem je obrovský. Návštěvnost se každý tento víkend pohybuje od 600 do 800 lidí,“ řekl Právu Petr Musil z informačního centra Úřadu vlády ČR. Ten osobně dohlížel na vstup lidí do areálu. „Skladba návštěvníků je různorodá, přijíždějí mladí i staří z celé republiky,“ doplnil.

Přes deštivé počasí už na prohlídku, na níž je dobré se vzhledem k velkému zájmu dopředu ohlásit, čekala nová skupina. Každá může tvořit maximálně 15 lidí. Po areálu se jich ale pohybuje současně hned několik. Jakmile jedna opustí vlastní prostor vily, hned do ní vstupuje nová.

„Velmi si cením osobnosti prezidenta Beneše. Navíc všichni říkají, že vila je velice pěkná. Proto jsme se rozhodli k návštěvě. Nebyli jsme dopředu objednány, přesto nás ale neodmítli,“ děkovala důchodkyně Anna Srpová z Prahy, která do Sezimova Ústí v sobotu vyrazila se svojí kamarádkou.

Za prohlídku ani halíř

Prohlídka celého okruhu s průvodcem trvá zhruba 40 minut a je bezplatná. Začíná u hlavního vchodu přičemž před vstupem do vily jsou dvě zastávky, na nichž se návštěvníci z úst historiků dozvědí základní údaje o výstavbě objektu a o životě Edvarda Beneše. Pak následuje prohlídka vlastní vily a po ní návštěva zadní části parku.

V dolní části parku, která je volně přístupná trvale, si zájemci mohou prohlédnout hrobku prezidenta Beneše a jeho manželky, případně navštívit památník zřizovaný táborským muzeem.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Návštěvníci v přízemí vily Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí.

Poprvé byla vila zpřístupněna veřejnosti loni 28. května při příležitosti 125. výročí narození Edvarda Beneše. Objekt prošel v předchozích třech letech z popudu kabinetu Mirka Topolánka (ODS) rozsáhlou rekonstrukcí, která přiblížila podobu vily původnímu projektu architekta Petra Kropáčka, jež stavbu realizoval v letech 1930 až 1931. V 70. letech se stala vila vládní rezidencí. Avšak úpravy, které na ní byly za tehdejšího režimu učiněny, celkově narušily její původní ráz.

Dnes vila slouží premiérovi či ministrům české vlády k oficiálním návštěvám a jednáním. V pátek 3. září se zde odehraje pietní akt k 62. výročí úmrtí Edvarda Beneše. Vila bude v tento den přístupná jen pro zvané.

„Pro město bylo a je veřejné zpřístupnění vily velkým přínosem. Ti, kdo ji navštíví si prohlédnou okolí a zastaví se třeba jen na oběd. Pro místní podnikatele to znamená minimálně růst tržeb a zvyšuje se také povědomí o historii města,“ uvedl starosta Sezimova Ústí Pavel Samec (ČSSD).

Reklama

Související témata:

Související články

Cyklostezky z Hluboké vedou i do zoo

Každý zná Hlubokou nad Vltavou především díky místnímu zámku, stále častěji se však do tohoto města lidé vydávají i kvůli celé řadě cyklostezek, které jsou...

Výběr článků

Načítám