Hlavní obsah

Betonová střešní taška je levnější a ekologická

Právo, Dana Jakešová

Výběr střešních krytin je dnes opravdu bohatý. Nejčastěji ale volíme mezi pálenými a betonovými taškami. Užitné vlastnosti nabízejí oba typy srovnatelné. Ve prospěch těch betonových pak hovoří nižší cena. Navíc jsou ekologické.

Článek

Betonové střešní tašky jsou vyráběny z prvotřídních surovin -portlandského cementu, tříděného křemičitého písku, barevných pigmentů na bázi oxidů železa (dodávají taškám požadovaný odstín) a vody.

Vyrábějí se kombinovanou technologií natahování a protlačování betonové směsi. Ta zaručuje vysokou míru zhutnění betonu, což je předpoklad pro dosažení vysokých technických parametrů výrobku. Krytina díky tomu vykazuje velkou pevnost, nízkou nasákavost (max. 9 %), mrazuvzdornost a tvarovou přesnost.

Celý výrobní proces je přitom šetrný k životnímu prostředí. Např. při produkci emisí CO2 je na tom betonová taška v porovnání s pálenou o 55 % lépe. Spotřeba energie na výrobu betonových tašek je dokonce o 70 % nižší než u pálených. Vytvrzování betonových tašek totiž probíhá pouze při 60 °C, kdežto vypalování tašek z hlíny probíhá při 1 000 °C.

To samozřejmě ovlivňuje i cenu. Kvalitní betonové tašky se dají pořídit zhruba od 220 Kč/m2. Při větším množství a různých slevových akcích se dají pořídit ještě levněji.

Životnost je až 100 let. Mnozí výrobci tak na tašky nabízejí 30letou záruku.

Povrchové úpravy

Betonové střešní tašky jsou opatřovány několika systémy povrchových úprav. Nejčastěji dvojitým akrylátovým nástřikem. V tom případě mají matný povrch jako např. tašky Elegant od KM Beta nebo modely Bramac Max a Moravská taška Plus. Na tyto dvě vrstvy může být aplikována ještě ochranná vrstva silikátů, které taškám zajistí lesklý povrch. Bývá označován např. jako Briliant (KM Beta) či Protector (Bramac).

K dostání jsou ale i modely bez povrchové úpravy, pouze probarvené. Nebo naopak s povrchovou úpravou, ale bez barevné pigmentace. Povrchová úprava zvyšuje mechanickou odolnost tašek, chrání barvy a omezuje usazování nečistot. Probarveny mohou být betonové tašky do mnoha odstínů, od klasické cihlové, přes višňovou, hnědou, černou až po méně obvyklé barvy jako je zelená či modrá.

Standardně lze betonovou střešní krytinu použít pro šikmé střechy od 12° až do 90°. Systém Bramac 7° umožňuje dokonce pokrývání od sklonu střešní konstrukce pouhých 7°.

Novinky

I přes obrovskou šíři sortimentu výrobci každý rok přicházejí s novinkami. Mezi ty letošní patří např. velkoformátová taška Reviva od Bramac, která vzhledem vychází z oblíbené Bobrovky. Díky vodní drážce, umožňující pokládat tašky s minimálním přesahem, má Reviva až o 40 % nižší pořizovací náklady oproti klasické Bobrovce. Na m2 střechy bude stačit pouze 11 kusů, čímž se díky zrychlení pokládky sníží i náklady na montáž. Menší překryv tašek znamená také až o 40 % nižší hmotnost na m2 a tedy celkové odlehčení krovu.

Výrobci dnes nenabízejí jen tašky a hřebenáče, ale ucelené střešní systémy, které kromě vlastního zastřešení zahrnují také třeba hromosvodný program, odvodnění nebo dokonce solární programy. Např. společnost KM Beta vyvinula zcela nový systém odvodnění střechy, k čemuž využívá novou odvodňovací tašku KMB BETA.

Originální řešení spočívá v tom, že střechy z vnější strany nejsou opatřeny podokapními žlaby a svody. Voda se do skrytého okapového systému dostává skrz odvodňovací tašku, která je navržena tak, že v otvorech rovných odvodňovacích ploch jsou vsazeny speciální mřížky, a ty srážkovou vodu odvedou do žlabu pod krytinou.

Výrobci se v posledních letech hodně zaměřují i na doplňky. Na trhu se tak objevily např. betonové odvětrávací a anténní tašky, nahrazující plastové doplňky, které měly oproti betonu pouze třetinovou životnost. A rozšiřuje se rovněž sortiment hřebenových prvků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám