Hlavní obsah

Balonkový pes je vtipnou dekorací, která by neměla chybět v žádném pop artovém interiéru

Novinky, Kristýna Křížová

Když oblíbený americký umělec Jeff Koons stvořil jedno ze svých nejznámějších děl, Balónkového psa, stal se z něj naprostý hit. Tímto dílem se pak začali inspirovat i mnozí designéři a výrobci. Sám slavný umělec se inspiruje pop artovými pracemi, tento motiv by tak v interiérech zařízených v tomto stylu rozhodně neměl chybět.

Foto: Jeff Koons, Tom Powel Imaging, Desenio

Zleva: monumentální dílo od amerického umělce Jeffa Koonse s názvem Balloon Dog (Oranžový) vzniklo mezi lety 1994 až 2000. V mnoha interiérech nechybí alespoň reprodukce s tímto motivem.

Článek

Pes stvořený z balonků je původně hračkou, kterou mají v oblibě hlavně děti. Balonky jsou ale samy o sobě prvkem konzumní kultury a jako takové se stávají i inspirací pro umělce, které fascinuje pop artový styl. Tento motiv si tak zamilují nejen děti, ale i dospělí.

Foto: Monsterzeug

Klasické nafukovací pejsky vytvoříte z dlouhých tvarovacích balonků. Mohou posloužit jako modely pro fotky do nástěnných dekorací.

Pro interiéry zařízené v pop artovém stylu jsou typické prvky známé z konzumní masové kultury. Vodítko najdeme v samotném slově „pop”. Populární kousky upoutávají naši pozornost, snaží se nás šokovat svou barevností i designem.

Nemusíte se tak bát křiklavých a výrazných barev, metalických provedení, nevšedních tvarů i velikostí dekorací.

Foto: Red Candy

I osvětlení může být inspirováno psem z balonku. Oblíbené jsou kousky z flexibilního silikonu, které se rozsvítí po doteku na tlapku.

Inspirací pro tento styl je nejen popová kultura, ale i reklama, komiksy, obaly z potravin známých z 60. let minulého století, různé plastové prvky a jiné. Do interiérů se dostávají v podobě dekorací, nástěnných maleb, tapet i klasických plakátů.

Foto: Audenza

V interiérech se objevují různé varianty tohoto objektu.

Právě balonky vznikající z umělé hmoty jsou typickým konzumním produktem, který se k tomuto stylu skvěle hodí. Křiklavých barev typických právě pro umělou hmotu se tak rozhodně nemusíme bát.

Foto: Storigraphic, Yellow Octopus

Kancelářím dodají na stylovosti zápisníky s motivem psů z balkonů nebo magnety v tomto tvaru.

Pokud jste fandové pop artového stylu v interiérech, můžete prostor ozvláštnit i dalším typickým prvkem, kterým jsou retro telefony. Ty vnesou do interiéru ducha starých časů a skvěle připomenou dobu vzniku pop artu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám