Hlavní obsah
Architektky připojily k interiéru bytu balkón. Jeho prostor působí odlehčeně a je plný světla. Foto: Alessandro Guimarães

Architektky zvětšily byt o plochu balkónu. Neuvěřitelně prokoukl

Mladý pár z brazilského São Paula s tříletou dcerkou a dalším potomkem na cestě potřeboval upravit nový byt tak, aby co nejlépe odpovídal potřebám brzy již čtyřčlenné rodiny. S žádostí o změny nově vyhlédnutého bytu se proto obrátil na studio CR2 Arquitetura, v jehož čele stojí Clara Reynaldová a Cecilia Reichstulová.

Architektky připojily k interiéru bytu balkón. Jeho prostor působí odlehčeně a je plný světla. Foto: Alessandro Guimarães
Architektky zvětšily byt o plochu balkónu. Neuvěřitelně prokoukl

Nový byt má velice příjemných 170 čtverečních metrů a tvořily jej původně tři propojené jednotky. Nově tvoří byt dvě části – prostor určený jako domov rodiny a místnosti vyhrazené pro personál, jež přímo navazují na servisní zónu, tedy kuchyň a prádelnu.

POdlaha balkónu je stejně jako podlaha servisní zóny bytu dlaždičková, v kombinaci bílé a bledě modré barvy.

Foto: Alessandro Guimarães

Připojením balkónu společenská zóna bytu získala spoustu světla.

Foto: Alessandro Guimarães

Architektky začaly svou práci tím, že pozměnily půdorys bytu, zmizela například chodba spojující obývací pokoj s prádelnou. Jednu místnost proměnily v pracovnu, přičemž právě přes ni se prochází do ložnice rodičů i dětského pokoje.

Dominantou obývacího pokoje spojeného s jídelnou je dvojice skříní v sytých živých barvách.

Foto: Alessandro Guimarães

Roh mezi kuchyní, balkonem a obývacím pokojem ponechaly architektky záměrně z přiznaného betonu. Stejný prvek je zachován také v televizní místnosti. Slouží k osvěžení interiéru, ale zároveň je i připomínkou toho, jak je dům postaven.

Foto: Alessandro Guimarães

Aby se zvětšila plocha pokoje pro děti, eliminovaly architektky také jednu z koupelen. I tak v bytě zbyly dvě, plus jedna toaleta pro denní používání.

Další změnou bylo odstranění posuvných dveří oddělujících interiér bytu od balkónu. Ten je nově zasklený, jeho plochu odlišuje od zbytku domova pouze dlaždičková podlaha v kombinaci bílé a světle modré barvy navazující na dřevěnou podlahu obývacího pokoje propojeného s jídelnou. Nově má společenská zóna bytu 46 čtverečních metrů.

Kuchyň je laděna do kombinace bílé a modré barvy. Obě se pak objevují i na paletě barev použitých v části domácnosti, kterou obývá rodina.

Foto: Alessandro Guimarães

Součástí společenské zóny je i televizní místnost, která navazuje na obývací pokoj. Tu lze ovšem od zbytku oddělit zatažením posuvných dřevěných dveří. Stejným způsobem lze na protilehlé straně oddělit společenskou zónu od kuchyně.

Přiznaný beton a dokonce i rozvody sítí se objevují také v televizní místnosti, která navazuje přímo na obývací pokoj.

Foto: Alessandro Guimarães

Zajímavým způsobem si architektky vyhrály s barvami a materiály v celém bytě. Základní paletu tvoří čistě bílá výmalba doplněná dřevem v tmavohnědé barvě. Tu ve společenské zóně doplňují barevné skříně a k nim ladící červená sedačka.

Ozvláštňujícím prvkem je pak dvojice přiznaných betonových zdí, z nichž jedna tvoří roh s dřevěným snídaňovým stolem a druhá je v televizní místnosti, kde tvoří pozadí pro zavěšenou televizi. Pro větší efekt a jistou surovost zůstaly před touto stěnou venku přiznané i trubky a rozvody sítí.

Původní půdorys bytu

Foto: CR2

Nový půdorys bytu

Foto: CR2

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků