Hlavní obsah

Architektkou roku 2016 se stala Marcela Steinbachová

Novinky, nes

Titulem Architektka roku 2016 byla letos na závěr stavebního veletrhu For Arch oceněna Marcela Steinbachová. Odborná porota tím ohodnotila její mimořádný přínos architektuře za posledních pět let. Vyzdvihla nejenom její vlastní tvorbu, ale také vzdělávání odborné i laické veřejnosti

Foto: For Arch

Architektka Marcela Steinbachová

Článek

„Marcela Steinbachová představuje architektku, která se kromě výborné vlastní tvorby věnuje vzdělávání odborné i laické veřejnosti v oblasti architektury. … V uplynulém roce mimo jiné realizovala výstavu Pokoje v Domě umění v Českých Budějovicích, která si kladla za cíl pomoci vysvětlit některé aspekty architektury těm úplně nejmenším,“ nastínila její přínos pro architekturu odborná porota v čele s Reginou Loukotovou. Po jejím boku zasedli Josef Pleskot, Antonín Novák, Adam Gebrian a Osamu Okamura.

Marcela Steinbachová je absolventkou AVU Praha, Školy architektury Emila Přikryla a dalších odborných vzdělávacích institucí. Její práce (společně s J. Hofmanem) byla nominována na ocenění Interiér roku 2005, získala ocenění Vitrablok za návrh ze sklobetonových tvárnic, dále Čestné uznání za expoziční stánek pro ŠVUP na veletrhu For Habitat a Hlávkovu cenu za nejlepší diplomní projekt na AVU.

Steinbachová působí od roku 2007 jako odborná asistentka na škole architektury AVU. Spolupracuje na projektu o. s. Kruh, pořádá přednášky o architektuře a i jinak podporuje vzdělávání v oblasti architektury. Je dramaturgyní festivalu Film a architektura.

Čestné uznání do Budějovic

Porota i letos udělila Čestné uznání, které získal Michal Škoda za bezmála dvacetiletou prezentaci umění v pozici šéfkurátora českobudějovického Domu umění. Porota ocenila jeho rozhodnutí zasvětit galerijní prostor prezentaci architektury.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám