Hlavní obsah

Architekti chtěli odlišit dům od okolní zástavby. Navrhli mu fasádu pokrytou bublinami

Novinky, nes

Dům, jehož povrch připomíná bublinkovou fólii, nese název S House (Dům S) a vyrostl v Čennaji, která je metropolí indického státu Tamilnád. Objekt stojí v husté městské zástavbě na nevelkém pozemku, který z valné části zaplňuje.

Foto: Sujith Sugathan

Fasáda domu připomíná bublinkovou fólii.

Článek

Autory návrhu jsou architekti z ateliéru SDeG a jak sami uvádějí, takto neobvyklý design zvolili záměrně, jako výzvu místnímu, podle jejich názoru, rigidnímu stylu těžícímu z rovných linií a pravoúhlých rohů.

Jakoby želatinová betonová obálka je tvořena dvojitou stěnou, aby se zmírnil příjem tepla. Mezi oběma vrstvami pláště vznikají vzduchové kapsy a zároveň i prostory pro okna, která jsou uložena „uvnitř“ bublin. Díky tomu jsou částečné zastíněna proti příliš velkému množství světla a horka.

Foto: Sujith Sugathan

Dům se od okolní zástavby nemůže snad víc lišit.

Foto: Sujith Sugathan

Do domu se vchází přes garáž.

Foto: Sujith Sugathan

Okna jsou zanořena dovnitř bublin.

Stavba vznikala přímo na místě, bez využití prefabrikovaných částí. Základem je železobeton doplněný prvky ze dřeva, laminátu a ocelových plechů.

Ač to tak možná na první pohled nevypadá, architekti si při realizaci stavby vystačili u většiny úkonů s partou šikovných stavbařů a jen minimum prací musela zastat technika. Důvodem bylo samozřejmě snížení nákladů.

Foto: Sujith Sugathan

Beton v interiéru na mnoha místech doplňuje dřevo a sklo.

Foto: Sujith Sugathan

Interiéru domu, stejně jako jeho exteriéru, vládná zářivá bílá barva.

Dům je záměrně navržen tak, aby se pozornost jeho obyvatel stáčela dovnitř, směrem k centrálnímu schodišti, jehož stupně jako by vyrůstaly z obvodových stěn vnitřního nádvoří.

Schodiště i nádvoří přirozeným způsobem propojuje soukromé a veřejné prostory budovy a zároveň přivádí do interiéru spoustu denního světla.

Foto: Sujith Sugathan
Foto: Sujith Sugathan

Provedení schodiště vzhledově odkazuje k fasádám domu.

Čtyřpodlažní stavba stojí na pozemku o velikosti 110 čtverečních metrů, přičemž sama nabízí svým majitelům více než trojnásobné množství (340 m2) obytné plochy.

Foto: Sujith Sugathan

Na čtvrtém, střešním podlaží je bazén.

Architekti se ve svém návrhu snažili vytvořit dům, jehož interiér bude funkční a přitom zůstane optimisticky laděný. Zároveň má objekt na své okolí působit osvěžujícím dojmem. Doslova by měl „změkčovat strohý vzhled dané části města“.

Foto: SDeG (7x)

Severní strana

Foto: SDeG

Západní strana

Foto: SDeG

První podlaží: 1 lobby, 2 pracovna, 3 ložnice, 4 šatna

Foto: SDeG

Druhé podlaží: 5 foyer, 6 obývák, 7 jídelna, 8 kuchyň, 9 technické zázemí, 10 úložný prostor

Foto: SDeG

Třetí podlaží: 3 ložnice, 4 šatna

Foto: SDeG

Čtvrté podlaží: 11 pokoj pro společnou zábavu, 12 technické zázemí, 13 bazén, 14 modlitebna

Foto: SDeG

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám