Hlavní obsah

Architektem roku 2018 byl zvolen Petr Hájek, autor domu Chameleon

Novinky, tnk

Ocenění za mimořádný přínos architektuře, cenu Architekt roku 2018, získal přední český architekt a pedagog Petr Hájek. Pyšní se tak stejným oceněním, které v minulosti získali třeba Adam Gebrian nebo Josef Pleskot. Mezi Hájkovy nejvýznamnější stavby patří rodinný dům Chameleon a práce na Centru současného umění DOX.

Foto: Archiv soutěže Architekt roku 2018 (5x)

Centrum současného umění DOX od Petr Hájek Architekti a oceněný Architekt roku 2018 Petr Hájek.

Článek

Cena Architekt roku je udělována lidem, kteří se v posledních pěti letech svým přístupem významně zasloužili o architekturu v České republice. Jejím cílem je i upoutat pozornost na kvalitní výstavbu. Architekt může cenu získat za navrhování staveb, teoretickou, vzdělávací, propagační, publikační a popularizační činnost.

Osmačtyřicetiletý Petr Hájek se narodil v Karlových Varech. Absolvoval studium na Fakultě architektury na Českém vysokém učení v Praze a Školu architektury na Akademii výtvarných umění v Praze.

V roce 1998 založil společně s Tomášem Hradečným a Janem Šépkou architektonickou kancelář HŠH architekti (nyní HXH) a v roce 2009 vlastní architektonickou kancelář Petr Hájek Architekti.

Foto: Archiv soutěže Architekt roku 2018

Multifunkční sál v Litomyšli od Petra Hájka, Tomáše Hradečného a Jana Šépky z HŠH architekti.

Petr Hájek během předávání ceny poděkoval investorům, pro které mohl pracovat: „Říká se, že osvícený investor je zárukou padesáti procent úspěchu architekta, já bych to ale opravil na devadesát procent,” sdělil Hájek.

Foto: Archiv soutěže Architekt roku 2018

Netypický rodinný dům s názvem Chameleon.

K nejznámějším realizovaným Hájkovým stavbám patří práce s ateliérem HŠH architekti na mnoha památkách pod hlavičkou UNESCO. Jde třeba o Horní náměstí v Olomouci, Jiřské náměstí na Pražském hradě, Arcidiecézní muzeum v Olomouci a další. Ze staveb pro běžné klienty stojí za zmínku vila v Berouně nebo v Černíně.

Foto: Archiv soutěže Architekt roku 2018

Krkonošské centrum environmentálního vzdělávání má vkusně řešený interiér.

Věhlas Hájkovi přinesly i Obytné kontejnery a Vzdělávací centrum Krkonošského národního parku, Dům Chameleon nebo rozšíření Centra současného umění DOX, rekonstrukce vodárenské věže v Praze 7 a terasy paláce Lucerna.

Za svou práci už Hájek získal řadu ocenění. Například Grand Prix Obce architektů, Stavbu roku, Cenu Klubu za starou Prahu a další.

V současné době se věnuje rekonstrukci kina OKO v Praze 7, navrhuje krematorium pro zvířata „Věčná loviště“, věnuje se i dalším projektům pro lékařku, buddhistu nebo malíře.

Foto: Archiv soutěže Architekt roku 2018

Působivé terasy paláce Lucerna.

V odborné porotě udílející ocenění letos zasedli architekti Adam Gebrian, Josef Pleskot, Regina Loukotová, Marcela Steinbachová a vítězka loňského ročníku soutěže, umělkyně Kateřina Šedá.

Čestné uznání vynesla ročenka Česká architektura 

V rámci vyhlašování ceny je udělováno i Čestné uznání poroty. To v letošním roce získala vydavatelka Dagmar Vernerová, která už téměř dvacet let vydává ročenku Česká architektura.

Cenu Architekt roku vypisuje každoročně společnost ABF s cílem poukázat na význam architektury a za účelem podpory kvality odborné i občanské angažovanosti na poli architektury.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám