Hlavní obsah

Při výběru podlahy vsaďte na kvalitu

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vybíráte do nového domu či bytu podlahy a chcete si zvolit takové, které jsou letos v kurzu? Právě plovoucí podlaha může být správnou volbou.

Foto: Bauhaus

Vinylová podlaha Clic, rozměr lamel 1210 x 190 x 5 mm, nášlapná vrstva 0,3 mm, imitace dřeva, spojování clic-systémem, obsah balení 1,84 m2, 1 paleta 58,88 m2, cena 699 Kč/m2, paleta 665 Kč/m2.

Článek

Proč se jí říká plovoucí? Protože tento typ podlahy není napevno přichycen k podkladu nebo ke zdi a podlaha se může dále rozpínat.

Výhodné jsou pak i s tím spojené pružící vlastnosti, chůze po plovoucí podlaze je tak mnohem příjemnější pro naše klouby.

Foto: Bauhaus

Komfortní PVC podlaha Novo Aged Oak, metráž, šíře role 3 m, celková tloušťka 2,4 mm, nášlapná vrstva 0,2 mm, výborně udržuje teplo, má dobrý zvukový a kročejový útlum, možnost podlahového vytápění, cena 245 Kč/m2.

Trendy letošního roku

Letošku vládnou podlahy vyrobené nejnovějšími technologiemi a ekomateriály v podobě voděodolného laminátu. Mezi nejoblíbenější krytiny patří i vinyl a dřevěné plovoucí podlahy. Zelenou mají i podlahy imitující dřevo a kámen. Tyto struktury perfektně vykreslují vinylové dílce.

Doba přeje širokým prknům, ať už dřevěným, laminátovým, nebo vinylovým podlahám. Vůbec se tedy nemusíte bát zvolit do interiéru podlahu se šířkou 17 a více centimetrů. Takové podlahy vypadají jako dřevěné.

Foto: Kpp

Vinylová krytina Wineo 400 dekor Eternity Oak Brown.

V popředí se drží světlejší barvy v čele s šedou, bílou, měděnými a světle hnědými odstíny. Proč? Opticky rozšíří a prosvětlí každý prostor a jsou ideální volbou do malých pokojů.

Foto: Quick-step

Novinkou je dokonalá vinylová podlaha Rigid Vinyl, ve které se snoubí elegance s praktičností, je odolná proti otlakům.

Dřevo je stále v kurzu

V dřevěných podlahách je nejžádanější dub. Oblíbené jsou přitom bělené a šedé dekory. Přesto je třeba zvážit výběr z dlouhodobé perspektivy, protože dřevěné podlahy mají dlouhou životnost.

Pravidlem je, že tmavá podlaha „pohlcuje“ velkou část světla, ale vytváří teplou a útulnou atmosféru. Podlaha ze světlého dřeva světlo odráží a dodává místnosti na prostornosti, neutrální podlaha zase zvýrazní designové prvky v interiéru. U 1lamelových vzorů se objevují stále širší a delší formáty, což souvisí s větší plochou místností, kde lépe vyniknou.

Foto: Kpp

Plovoucí dřevěná podlaha Kährs, kolekce Lux, dekor Jasan Flow.

Přetrvává zájem o 3lamelové dekory, jejichž cena se pohybuje kolem 800 Kč/m2, 2lamely stojí od 1300 Kč a 1lamely od 1500 Kč/m2 (bez DPH).

Nové pojetí dekorů

Díky rostoucí oblibě olejovaných podlah převládají matné povrchy. Novinkou je extra matný lak, který spojuje přirozený vzhled oleje a nenáročnou údržbu lakovaných povrchů. Ultra matná povrchová úprava totiž absorbuje světlo a podporuje reálnou krásu dřevěné podlahy.

Foto: Quick-step

Tichá, měkká a neuvěřitelně pevná je kolekce Rigid Vinyl, jejímž základem je pevné jádro integrované s flexibilními vrstvami. Výsledkem je podlaha příjemná na chůzi a současně absorbující zvuky.

Protipólem jsou lesklé povrchy. U kartáčovaného povrchu se odstraňují měkká vlákna dřeva, čímž se zvýrazňuje jeho kresba. Katrování zase na každé lamele vytváří reliéf příčných zářezů, ruční škrábání zvýrazňuje a dokresluje přirozenou kresbu dřeva a tzv. V drážky představují zkosené hrany lamel.

Laminát s kresbou dřeva

Jelikož laminátová podlaha napodobuje vzhled dřeva, kopíruje trendy dřevěných krytin. Podlahy z laminátu měly kdysi 3lamelové vzory, dnes je většina novinek v 1lamelovém provedení a dekory s „V“ drážkami, které evokují vzhled prken. Kromě polomatné klasiky se nabízejí matné nebo vysoce lesklé dekory.

Foto: Kpp

Laminátová podlaha 1Floor, kolekce Grande XXL, dekor Dub Ridgefield.

Posledním trendem je tzv. synchronní struktura, která dokonale kopíruje kresbu dřeva. Všechny laminátové podlahy se vyrábějí se zámkovými spoji. Cena kvalitních laminátových podlah se pohybuje od 300 až 400 Kč/m2 (ceny bez DPH).

Od vinylu k ekomateriálům

Popularita vinylových plovoucích podlah tkví v možnosti pokládat jednotlivé dílce plovoucím způsobem. Vzhled stejně jako u laminátu kopíruje novinky ve dřevě, zároveň se objevuje více kamenných a betonových imitací. Také vinylové dílce se dnes vyrábějí v délce 1,2 m a tzv. XXL formáty (až 1,8 m).

Alternativou k vinylovým podlahám jsou krytiny se vzhledem vinylových dílců, ale jejich hlavními složkami jsou přírodní suroviny - ricinový olej a sádra. Mají dokonale uzavřený povrch, špína na nich neulpívá, proto je stačí vytírat vodou, navíc mají nulové emise. Označují se jako ekologické elastické podlahy a kromě provedení v rolích či dílcích k lepení dnes výrobci nabízejí i různé typy konstrukcí se zámkovým spojem. Dají se pořídit za 800 Kč/m2 bez DPH.

Foto: Kpp

Ekologická podlaha Wineo Purline 1500 kolekce Wood XL, dekor Dub Willage Brown.

Mezi čistě přírodní materiály patří i linoleum. Má antibakteriální vlastnosti, buď se vyrábí jako role, nebo jako dílce obdélníkového nebo čtvercového formátu se zámkovým spojem. Vylepšená povrchová úprava linolea se méně špiní a lépe udržuje.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám