Hlavní obsah

Vybíráme dlažbu do exteriéru

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Venkovní dlažba na pochozích plochách vyniká svým vzhledem, se stavbou a zahradou tvoří estetický celek. Důležitější jsou však očím skryté vlastnosti, které dlažbě zaručují dlouhou životnost.

Foto: Rako (3x)

Sortiment dlaždic Quarzit Outdoor pro venkovní použití se zesílenou tloušťkou střepu 2 cm je určený pro pokládku do štěrku, do trávníku, na systém podpůrných prvků tzv. terčů.

Článek

Patří k nim vysoká odolnost proti otěru, chemickým látkám i povětrnostním vlivům. Dále je to mrazuvzdornost, podmíněná nízkou nasákavostí - přírůstkem hmotnosti materiálu v procentech po jeho nasycení vodou.

Foto: Bauhaus

Slinutá dlažba Forli Marrone (33 x 33 cm) umí i kruhové pokládky. Protiskluz R10, cena 279 Kč/m2.

Ačkoli norma toleruje až 3 %, ideální jsou materiály s hodnotou pod 0,5 %, které odolají mrazu mnoho let. Pro bezpečný pohyb po dlažbě je důležitá i protiskluznost.

Bonusy jsou snadná pokládka, možnost vyměnit poškozenou část dlažby a fakt, že její povrch vydrží léta neměnný bez ošetření.

Oblíbené materiály

Beton je cenově dostupný a vysoce odolný. Vyrábějí se z něj dlažby skladebné, zámkové, na větších plochách uplatníme plošné a velkoformátové. Různé povrchové úpravy nabízejí širokou škálu barev i reliéfů.

Beton napodobí jakýkoli materiál, např. dřevěné prkno, přírodní kámen, keramiku, umí mít i ostařený retro vzhled. Vyniká výběrem klasických i atypických tvarů a velikostí od malých kostiček po velkoformátové desky, skládat lze mozaiky i dekorativní ornamenty. Péče o beton zahrnuje nanejvýš vysokotlaké čištění.

Foto: Diton

Betonová dlažba díky různým barevným provedením (zde Antracit) a reliéfnímu povrchu napodobí vzhled přírodního kamene, avšak s odolností betonu.

Keramika je rovněž umný imitátor, vynikne jako dekorativní zpevněná plocha na zahradě, terasách, u bazénů, kde je ale bezpečnější se zdrsnělými a plastickými povrchy.

Do exteriéru jsou vhodné glazované slinuté dlaždice o síle 2 cm. Glazovaný povrch zvyšuje odolnost i mrazuvzdornost.

Přírodní kámen (žula, rula, kvarcit, pískovec) je častým řešením u roubenek, srubů, chat a chalup. Neuděláme chybu, když ho najdeme přímo v dané lokalitě nebo zakoupíme jeho odlehčenou imitaci. Přírodní kamenné povrchy si nerozumějí s kyselinou, použít lze impregnační nátěry proti pronikání vody a ochranu proti mechům.

Foto: Bauhaus

Dlažba z granitu má žíhaný povrch, takže vypadá přirozeně. Je protiskluzová, rozměrově stálá, v tl. 3 cm zvýšená odolnost proti prasknutí. Cena od 829 Kč/m2.

Méně náročnou variantou jsou bezespárové kamenné koberce ze směsi speciálního pojiva a přírodních kamínků. Hodí se na svislé a vodorovné plochy, obstojí jako příjezdové cesty i klikatící se pěšiny v zahradě, pokládka u bazénu.

Foto: Rako

Série Stones imitující kámen ve formátech 60 x 60 a 30 x 60 cm a třech variantách povrchů podporuje maximální svobodu pro aplikace jak v interiéru, tak i exteriéru. Povrch R10/B je vhodný také pro bazény.

Materiál na konkrétní plochu a jeho sílu vybíráme hlavně podle zátěže, které bude vystaven. Většina výrobců informuje už v popisu produktu, kam se hodí.

Pro extrémně zatěžované plochy je např. vhodná betonová dlažba tl. 10 cm, síla kamenného koberce u bazénu může být pouhý jeden centimetr.

Foto: Rako

Glazované slinuté dlaždice série Unistone s probarveným střepem imitují kamenný povrch. Jsou v nabídce ve formátech 60 x 60 cm, 30 x 60 cm, 33 x 33 cm, 20 x 20 cm a dalších mozaikových formátech včetně řezaných dekorací.

Foto: Diton

Dlažba Íčko se řadí mezi standardní zámkové dlažby, nabízí řadu barevných provedení. Je vhodná jako součást pěší komunikace v zahradách, uplatní se také na cyklostezkách nebo průmyslových plochách.

Chytrá pokládka

Pokládku dlažby v náročném terénu (nerovný, svažitý, vlhký) svěříme odborníkům. Vytvoří stabilní, rovné, suché podloží a určí správný sklon dlažby nutný pro odvod vody, aby na ploše nevznikaly kaluže nebo voda nestékala k domu.

Řemeslníci také poskládají jednotlivé díly dlažby s ohledem na vlastnosti materiálu (např. roztažnost), které laikovi zpravidla unikají.

Foto: Diton

K nerozeznání od opravdových dřevěných prken je produktová řada Linie dřeva. Přináší do zahrady jeho krásu s přednostmi betonových výrobků. Povrchová úprava (DEP) uzavírá povrch výrobků, zvyšuje nenasákavost a nenáchylnost ke znečištění.

Oblíbená je suchá pokládka do štěrku, písku, práci usnadní pokládka na terče (robustní polypropylenové podstavce), které konstrukci zvednou do potřebné výšky, takže ji neohrožuje vlhko, dobře větrá, lze pod ní vést nejrůznější rozvody.

Foto: Bauhaus

Slinutá dlažba Cala Jet v pískové barvě připomíná středomořské terasy. Zaujme téměř neviditelnými spárami tvořícími zajímavou dekoraci. Protiskluz R10, cena 599 Kč/m2.

Takřka bezespárový povrch vytvoří velkoformátová dlažba s nízkou roztažností. Nebo naopak využijeme tvarově různorodou dlažbu, kdy spoje vykreslí na ploše originální malby.

Může se vám hodit na Seznamu:

Označení vlastností

Mrazuvzdorný výrobek bývá označen sněhovou vločkou.

Otěruvzdornost (PEI) má pět kategorií. Pátý stupeň znamená nejvyšší odolnost.

Protiskluznost se pro chůzi naboso člení do skupin A, B a C. Skupina A jsou dlaždice s úhlem skluzu ≥ 12° převážně pro suché povrchy, skupina C s úhlem skluzu ≥ 24° je pro schody pod vodou a šikmé okraje bazénů.

Pro chůzi v obuvi jsou vhodné skupiny R9 až R11 (pro venkovní schody).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám