Hlavní obsah

Nájemní vilu v Olomouci zdobí plastické prvky na fasádě

Novinky, Text: Pavel Zatloukal, editace: tnk

Strohá nájemní vila v Olomouci zaujme svou decentní architekturou. Má půdní polopatro, které je typickým prvkem staveb olomoucké Úřední čtvrti. Základním dekorativním prvkem hlavní strany vily se staly plasticky dekorované rámy spojující okna. Zdobnost podtrhují oválné medailony, které mají roli jakýchsi klenotů.

Foto: Jan Sychra, Archiv publikace Slavné vily Olomouckého kraje

Vila s adresou: Resslova 20, Olomouc

Článek

Prvorozeným dítětem olomouckého architekta a stavitele Karla Starého staršího byla dcera Ludmila. Tu bavila grafika a kresba a studovala ji i na Uměleckoprůmyslové škole v Praze u známého umělce Jakuba Schikanedera a od roku 1905 také na Akademii výtvarných umění v Mnichově.

Vystavovat svoje krajiny, zátiší, portréty a motivy ze staré Olomouce začala už jako studentka, později se účastnila výstav hodonínského Sdružení výtvarných umělců moravských. Vzala si císařského radu a ředitele Občanské záložny v Olomouci Antonína Hofmana. Její bratr pro manželský pár navrhl tuto působivou stavbu.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Olomouckého kraje

Jídelna byla na tehdejší dobu zařízena hodně honosně.

Bratr Karel zdědil vztah k architektuře a vystudoval Uměleckoprůmyslovou školu u Jana Kotěry.

V letech před první světovou válkou vnášel do zdejší architektury jemná řešení s důrazem na detail, což bylo příznačné pro pozdní pražskou secesi a stalo se také charakteristickým rysem novostavby sestřina domu.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Olomouckého kraje

Vnitřní prostory mají velkorysé rozměry.

Součástí strany vily, která je obrácena do ulice, byla i fontána a bohaté plastické štukové dekorace. Další výstupek změkčující boční fasádu vystupuje jen z druhého patra. Architektonickému stylu se vymyká průmyslové řešení ateliérového okna i římsa.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Olomouckého kraje

Rodina Karla Starého na dobovém snímku.

Dům byl později prodloužen tvarově hodně jednoduchou a střídmou přístavbou k severu. Osmatřicetiletý architekt Karel Starý mladší zemřel brzy po návratu z války při chřipkové epidemii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám