Hlavní obsah

Byt s výhledem na Central Park se znovu pyšní svým odlehčeným designem

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou z hlavních předností představovaného bytu je výhled, jaký se v americkém New Yorku věru cení. Jeho okna totiž směřují přímo nad koruny stromů newyorského Central Parku. Proměnu a v jistém smyslu návrat k původní podobě majitel svěřil nikoli americkému ateliéru, jak by bylo možné očekávat, ale brazilskému architektonickému studiu Reinach Mendonça Arquitetos Associados.

Foto: Leonardo Finotti

Newyorský byt je ve 21. podlaží domu v těsném sousedství Central Parku.

Článek

Zmiňovaný byt zabírá celé 21. podlaží domu, který navrhl architekt James Carpenter a který byl jedním z prvních svého druhu. Má totiž kovovou kostru.

Dům odpovídá stylu, který se na počátku 20. století v USA začal rozmáhat, což byly výškové bytové domy.

Foto: Leonardo Finotti

Střední část bytu slouží jako obývací pokoj. Zleva je ložnice zprava kuchyň s jídelnou.

Foto: Leonardo Finotti

Původní okna nechali architekti natřít bílou barvou a zbytek bytu zařídili ve stylu, který jemně odkazuje ke stylu počátku 20. století.

Foto: Leonardo Finotti

Výhled na Central park z 21. patra má své neopakovatelné kouzlo.

Jak se architekti dozvěděli, podle úplně původních návrhů mělo 21. podlaží sloužit jako technické zázemí domu. Zde měla být uložena veškerá zařízení potřebná pro jeho chod a také měřidla.

Nakonec zde ale vznikl byt. Ten v průběhu let doznal značných, téměř až necitlivých změn. Tou hlavní bylo jeho rozdělení na tři jednotky, z nichž nejmenší neměla pak už vůbec výhled na park. Prvním úkolem architektů bylo tedy jeho opětovné propojení.

Foto: Leonardo Finotti

Kuchyň s jídelnou jsou na východní straně bytu, výhled ovšem mají také do parku.

Foto: Leonardo Finotti

Kvůli možnosti propojení kuchyně s jídelnou bylo nutné přesměrovat vedení stoupaček v bytě.

Odstranili proto nejprve veškeré příčky, zachovali pouze centrální jádro s výtahem a úniková schodiště, což bylo nezbytné. Vše ostatní přeorganizovali.

Základem bylo rozčlenění bytu o ploše 500 m² do čtyř hlavních částí. Tři z nich směřují k parku a slouží jako spací zóna (umístěná na západě), obývací zóna (středová část s výhledem přímo na park) a obslužná zóna (orientovaná na východ).

Zadní partie bytu mají druhou spací zónu a soukromou obývací zónu. Tato část je se zbytkem bytu propojena halou s výtahem, která byla začleněna jako plnohodnotná součást bytu.

Foto: Leonardo Finotti

Veškerý nábytek navrhli architekti přímo pro tento byt.

Foto: Leonardo Finotti

V bytě jsou podlahy z širokých dubových prken a z recyklovaného dřeva.

Architekti se snažili co nejvíce připomenout originální charakter bytu. Proto, když odhalili v jedné části ještě originální kovový sloup se čtvercovým průřezem, jejich první myšlenkou bylo jej ponechat přiznaný. To však neumožňují místní bezpečnostní předpisy pro budovy, a proto jej nakonec museli obalit vrstvou samozhášivého materiálu a povrch nechali pokrýt výliskem z pryskyřice.

Foto: Leonardo Finotti

Zadní část bytu je koncipovaná jako komorní, i zde je pokoj a menší obývák.

Jedním z logických návrhů, které architekti chtěli realizovat, bylo propojení kuchyňského koutu s jídelnou. Nicméně tomu bránila nešťastná pozice stoupaček.

Přeložení a odklonění jednotlivých potrubí musela majitelům bytu schválit rada majitelů bytů v kondominiu, která tomuto kroku nebyla nikterak nakloněna a přesvědčit se ji podařilo jen s největšími obtížemi.

Nově tedy potrubí na novém místě zakrývá očím návštěvníka elegantní velký dřevěný panel.

Foto: Leonardo Finotti

Ačkoli je byt zařízen v jemném odkazu na styl počátku 20. století, jež doprovází současná umělecká díla, koupelna je zařízena naopak v ryze moderním, minimalistickém žánru.

Architekti navrhli pro interiér i veškerý nábytek, podlahy jsou částečně z recyklovaného dřeva pocházejícího z demolic, částečně ze širokých dubových prken. Některé místnosti pak mají podlahy mramorové.

Může se Vám hodit na Seznamu:

Anketa

Kdybyste měli mít byt s výhledem na park, jak vysoko by měl být?
Na úrovni země až první patro
8,3 %
Zhruba ve výšce korun stromů
16,7 %
Lehce nad korunami stromů
66,7 %
Vysoko nad korunami stromů
8,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám