Na okraji vesnice v provincii Utrecht vznikla nová rezidenční plocha s několika stavebními parcelami. Na rohu této zóny si klienti architektů Ruuda Vissera a Fumiho Hoshinoa ze studia RVArchitecture, koupili pozemek. Na něm si přáli mít rodinný dům postavený ve stylu stodoly.

Prohlédněte si i další zajímavé dřevostavby:
Chata ukrytá pod kapucí
 Unikátní dům ve tvaru válce nadchne v každém směru
 Dům se střechou připomínající čtveřici listů skvěle zapadl na pozemek v lesích
 Domky severského resortu vypadají jako dřevěné stany s prosklenou stěnou
 Chata mezi dunami ozdobila své okolí zelenou střechou
 Chatka připomínající roztomilý oblázek odolá i té nejhorší vichřici
 V malebné vísce vyrostl dům v mlze. Obyvatelům nabízí klidné zázemí k četbě
Stavba stojí na rohovém trojúhelníkovém pozemku.

Stavba stojí na rohovém trojúhelníkovém pozemku.

FOTO: René de Wit

Do ulice je dům natočen svou uzavřenější stranou.

Do ulice je dům natočen svou uzavřenější stranou.

FOTO: René de Wit

Dřevěný box vsazený dovnitř domu pokračuje ven kůlnou, z níž vychází dřevěný plot jako zatočený psí ocásek.

Dřevěný box vsazený dovnitř domu pokračuje ven kůlnou, z níž vychází dřevěný plot jako zatočený psí ocásek.

FOTO: René de Wit

Jak vysvětlují architekti, v Nizozemsku si každý na svém pozemku může postavit dům, jaký chce. Ovšem většina skutečně realizovaných staveb jsou ty z katalogu.

Katalogových domků je přitom samozřejmě spousta, jedním z nejpopulárnějších typů je právě stodolový dům. Obvykle je to dřevostavba s prostým obdélníkovým půdorysem uzavřená příkrou sedlovou střechou.

Do domu se vstupuje vedle dřevěného boxu.

Do domu se vstupuje vedle dřevěného boxu.

FOTO: René de Wit

To jsou základy, na nichž tedy architekti vytvořili vlastní návrh domu se zastavěnou plochou 180 m². Začali sedlovou střechou a její hřeben určili jako osu, podle níž pak rozdělili dům na dvě části.

Jedna je prázdná, a to až pod střechu, druhá je více uzavřeným prostorem. Sem pak uložili soukromé místnosti, jako jsou ložnice, koupelny a také kuchyň.

Na box v interiéru navazuje kuchyň. Schody do horního podlaží, kde je dvojice ložnic a koupelna, jsou řešeny v maximální jednoduchosti, aby zabíraly co nejméně prostoru a nebránily ve výhledu.

Na box v interiéru navazuje kuchyň. Schody do horního podlaží, kde je dvojice ložnic a koupelna, jsou řešeny v maximální jednoduchosti, aby zabíraly co nejméně prostoru a nebránily ve výhledu.

FOTO: René de Wit

Autoři návrhu věnovali velkou pozornost umístění takto atypicky řešeného domu na pozemku. V dané lokalitě je zvykem, že jsou domky postavené v přední části pozemku, blíže ulici, aby pak parcelu rozdělily na menší přední dvorek a větší zadní zahradu. To se ovšem dost dobře nedá provést na parcele trojúhelníkového tvaru.

Architekti proto dům umístili do středu, s tím, že otevřenou část orientovali na severovýchod, zatímco směrem do ulice dům vystavuje svou zadní fasádu s dřevěným plotem a připojenou kůlnou.

Díky tomu si majitelé užívají sluníčka v odpoledních hodinách a nádherného výhledu do krajiny a zároveň mají zaručené soukromí před pohledy od sousedů, kteří se dívají na zdánlivě obyčejný dům.

Výhled zpod pergoly? Ne. Takhle se dívají ven na zahradu a okolní krajinu majitelé domu, jehož polovina je prosklená.

Výhled zpod pergoly? Ne. Takhle se dívají ven na zahradu a okolní krajinu majitelé domu, jehož polovina je prosklená.

FOTO: René de Wit

Nejlepší výhled je do rohů domu, kde je nejméně rušený.

Nejlepší výhled je do rohů domu, kde je nejméně rušený.

FOTO: René de Wit

Již zmiňovaná kůlna, z níž vychází dřevěný plot, pokračuje i v interiéru, do kterého vnáší nový element - oblý tvar. Má zde podobu boxu, do nějž je schovaná prádelna, toaleta a šatna.

Stěna boxu je pak v interiéru využita jako kuchyňská linka doplňující hlavní kuchyňský prostor, jenž se soustřeďuje kolem ostrůvku s varnou plochou, dřezem a pracovní plochou.

Prosklená část je orientovaná na severovýchodní stranu. Proto si majitelé užívají slunce v odpoledních a večerních hodinách.

Prosklená část je orientovaná na severovýchodní stranu.

FOTO: René de Wit

Prosklení poloviny domu si vyžádalo jisté úpravy v konstrukci stavby. Zatímco bytelná střecha spočívá na „plné” části domu standardním způsobem, tu prosklenou v podstatě jen překlenuje a plnou vahou spočívá až na trámu podpíraném do áčka rozkročenou dvojicí silných dřevěných sloupů před prosklenou stěnou.

Sloupy mírně narušují volný výhled ven na zahradu a společně s nimi je to i masivní dřevěný rám, v němž je zasazena dvojice posuvných dveří. (Třetí posuvné prosklené dveře jsou na straně domu směřující do ulice.)

Zatímco z pohledu z ulice působí dům všedně, při pohledu ze zahrady se nemůže od okolní zástavby více lišit.

Zatímco při pohledu z ulice působí dům všedně, při pohledu ze zahrady se nemůže od okolní zástavby více lišit.

FOTO: René de Wit

Na druhé straně, právě při pohledu ven z domu právě tímto směrem má člověk nejintenzivnější pocit, jako kdyby seděl pod pergolou, a ne v domě.

Nejméně opěrných prvků architekti umístili po stranách domu, odkud je pak nejhezčí výhled do celého okolí.

Půdorys přízemí: 1 vstup, 2 kuchyň, 3 hlavní obytná zóna, 4 prádelna, 5 toaleta, 6 šatna, 7 kůlna, 8 parkovací stání

Půdorys přízemí: 1 vstup, 2 kuchyň, 3 hlavní obytná zóna, 4 prádelna, 5 toaleta, 6 šatna, 7 kůlna, 8 parkovací stání

FOTO: RVArchitecture (3x)

Půdorys patra: 9 pracovna, 10 hlavní ložnice, 11 koupelna, 12 pokoj

Půdorys patra: 9 pracovna, 10 hlavní ložnice, 11 koupelna, 12 pokoj

Situace na pozemku

Situace na pozemku