Hlavní obsah

V Praze vznikl éterický byt jako z pohádek Tisíce a jedné noci

Novinky, Jana Nesvadbová

Vzdušný, éterický, uklidňující, jako z pohádky, tak si přál majitel zařídit svůj pražský byt. Obrátil se na designérku Helenu Fares, aby mu takový vytvořila. Jak sama říká, zařizovat byt s takovým zadáním bylo pro ni prací snů. A proto se na oplátku pro svého klienta rozhodla vytvořit domov dle jeho snů. Výsledkem je interiér, který připomíná palác princezny Šeherezády z pohádek Tisíce a jedné noci.

Foto: Vojta Herout

Interiér bytu navrhla designérka v pohádkovém stylu s výraznými orientálními rysy.

Článek

K prvnímu setkání majitele bytu a designérky došlo doslova za pět minut dvanáct. Klient dlouho hledal člověka, který by mu navrhl interiér podle jeho představ.

Teprve když na internetu narazil na fotografii ložnice, jejíž vzhled vymyslela designérka, měl jasno. A také si okamžitě sedli.

Foto: Vojta Herout

V chodbě je velký počet svítidel. Podélné světelné lišty, podsvícené skříňky a lampy na nich, podsvícený podhled a bodová světla ve stropě.

Byt byl ve vznikající novostavbě. Bohužel na navrhování větších stavebních úprav už bylo pozdě, ale změny v rozvodech elektřiny prosadit ještě stihli.

Bytová architektka ve zkráceném termínu navrhla nejenom úpravy pro každou místnost, ale také vymyslela osvětlovací okruhy, přidala zásuvky, určila jejich rozmístění atd.

Pestrá paleta barev a materiálů

Vytížený fotograf si přál byt, v němž si odpočine od barev, tvarů a vzruchů okolního světa, ale kde zároveň může čerpat inspiraci pro svou další tvořivou činnost – psaní.

Designérka mu proto navrhla domov zařízený v klidných světlých barvách, který působí, jako by byl z pohádek 1000 a jedné noci. V každé místnosti je zároveň jasně rozpoznatelný její rukopis. Žila 14 let v Libanonu, kde se nadchla pro umění a zejména zdobnost Orientu, a proto je ráda uplatňuje i ve své práci.

Foto: Vojta Herout

V obývacím pokoji je několik světelných okruhů. Rozmístění světel bylo třeba ještě upravit kvůli zdobným lištám na stropě.

Ačkoli byt působí uklidňujícím dojmem, překvapí svou pestrostí. Na jeho paletě barev a materiálů se doplňuje lomená bílá a krémová se starostříbrnou, světle zlatou a taupe, bělené i přírodní dřevo pak se sklem a tepaným kovem.

Víte, co je lomená bílá?
Lomená bílá je bílá barva, do níž je přidána kapka jiné barvy, například žluté, zelené, hnědé, případně růžové. Bílá barva tak ztratí svou ostrost, tvrdost a studenost.
Foto: Vojta Herout

Dlouhé husté záclony od stropu až na zem dodávají obývacímu pokoji pocit naprosté intimity.

Útulnost i tajuplnost dodávají místnostem dlouhé záclony a závěsy i velká zrcadla, luxus zase mramor v koupelnách, vyšívané polštáře, kožešiny a vysoce kvalitní tapety v pokojích.

Romantika a Orient

Atmosféru romantiky a Orientu navozují lustry a zrcadla dovezená z Předního (Blízkého) východu. Skutečným přístavem je pak „vznášející se” postel s nebesy a matracemi z koňských žíní.

Foto: Vojta Herout

Zrcadla v tomto bytě nemají jen praktickou funkci, ale také zkrášlující. Podkladem jim je v obývacím pokoji a jídelní zóně luxusní tapeta s květinovým vzorem monster.

Ač je byt v novostavbě, nádech tradice a jisté „věkovitosti” mu dodávají zdobné stropní lišty a fabiony (oblé přechody mezi svislými stěnami a stropem).

Právě pro stropní lišty se majitel rozhodl uprostřed již probíhajících prací, designérka tedy za chodu vše pozměnila a upravila tak, aby je mohla do návrhu zakomponovat. Vymyslela nový design stropu v obývacím pokoji i nové rozmístění všech svítidel v něm.

Foto: Vojta Herout

I v kuchyni vládne nenápadný luxus - mramorová pracovní deska, elegantní bílá digestoř se světly, indukční varná deska v méně obvyklé bílé barvě...

Jemně orientální nádech mají i některé kusy na míru navrženého a vyrobeného nábytku. V obývacím pokoji za sedačkou je to například bar s lampami, které jsou součástí velkého náladového okruhu. Jeho výklopné boky skrývají zásuvky v podlaze.

Světelné okruhy

Lví podíl na celkové atmosféře bytu má osvětlení. Designérka většinu svítidel osobně vybrala a dovezla z Dubaje. Právě díky spoustě svítidel designérka v bytě příslovečně „maluje světlem”.

V předsíni využila podlahové osvětlovací lišty, jež se rozsvěcejí zároveň s lampami na komodě pod zrcadlem, pracovna a šatna mají kombinaci podlahových světelných lišt, prosvícených skříní a nasvícení záclon a závěsů ve stropních kapsách.

Foto: Vojta Herout

Pracovna majitele je zařízena nejstřídměji. Má zde tak možnost plně se soustředit na svou práci.

Foto: Vojta Herout

V šatně je nejenom psousta úložných prostorů, ale také divan k pohodlnému převlékání.

V obývacím pokoji je několik světelných okruhů vytvořených pro různé příležitosti a nálady. Od intimního až po výrazný režim, se světelnou bránou okolo závěsů odhalující každý detail v interiéru.

V koupelnách je pak kromě podsvícených velkých zrcadel také romantický okruh s podsvícenými skříňkami a závěsnými orientálními svítidly.

Foto: Vojta Herout

Postel s nebesy je navržena tak, aby působila, že se vznáší.

Foto: Vojta Herout

Romantika dotažená do detailu. Lůžkoviny jsou z vyšívaného hedvábí.

Největší porci romantiky si designérka vyšetřila pro ložnici. Zajímavostí je zde především podsvícení postele, která je navržena tak, aby působila dojmem, že se vznáší ve vzduchu. Třešničkou na dortu romantiky je pak hedvábné vyšívané povlečení.

Foto: Vojta Herout

Koupelnový nábytek má stejný styl jako kuchyňský. I zde se navíc opakuje mramor.

Foto: Vojta Herout

Čistě bílá barva se v bytě vyskytuje především v sanitárních prostorách. Všude jinde je změkčena jako lomená bílá, anebo je použita krémová barva.

Foto: Helena Fares

Půdorys spodního podlaží bytu

Foto: Helena Fares

Půdorys horního podlaží bytu

Anketa

Kdybyste si mohli zařídit byt čistě podle svých představ, v jakém by to bylo stylu?
Provence
18,6 %
Rustikální
9,3 %
Romantický
20,6 %
Minimalistický
16,5 %
Severský
14,4 %
Industriální
1 %
Retro
2,1 %
Žádný konkrétní
17,5 %
Celkem hlasovalo 97 čtenářů.

Dispozice bytu

Byt je řešený jako duplex zabírající čtvrté a páté podlaží domu. Návštěvník přichází do spodního podlaží, vstupuje do chodby, odkud se vchází do pracovny a šatny, ale také do koupelny a na toaletu. Hlavní místností je velký obývací pokoj, částečně propojený s kuchyní a jídelnou.

Po schodišti z obývacího pokoje se vychází do horního podlaží, kde je hlavní ložnice s druhou koupelnou, kde je i toaleta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám