Hlavní obsah

Paleta barev, jíž dal jméno krtek. To je taupe

Novinky, nes

Máte také problém s tím, jak pojmenovat nejrůznější odstíny šedohnědé, hnědavě šedé, teple šedé, nebo jakési jemně fialovohnědavé? Pak vězte, že to vše jsou odstíny spadající do palety barev zvaných taupe. Jejich poklidný charakter je důvodem, proč je interiéroví designéři tak rádi zařazují do svých návrhů.

Foto: Primalex

Ideální barvou pro doplňky k taupe stylu je například fialová.

Článek

Původní barvou této části barevného spektra, v němž není místo byť jen pro stopu žluté, byla tmavě šedá, jež evokovala barvu krtka (francouzsky taupe). Proto je podle něj také celá tato škála pojmenována. V současné době designéři často přidávají k základním barvám i tóny fialové a růžové.

Foto: Butlers

Při výběru doplňků hledíme na to, aby byuď barevně ladily s vybraným stylem taupe, anebo naopak, aby v něm výrazně vynikly zcela jinou, sytou barvou.

„Světové výstavy a veletrhy přinášejí do interiérového designu jasný trend – zemité světlé odstíny, které se dají použít univerzálně pro kterékoli bydlení, nábytek, doplňky atd. Zajímavým povrchem, ať už v provedení vysoký lesk nebo hluboký mat, je barva taupe. Exkluzivní je nejen samotný odstín, ale také možná strukturovaná úprava tohoto dekoru, která po dotyku navozuje pocit lidské kůže, tzv. velvet touch,“ vysvětluje Oleksandra Romaněnko, designérka výrobce koupelnového nábytku Dřevojas.

Foto: Trachea

Dvířka skříněk v odstínu norek je přesně tím, co hezky zapadne do interiéru ve stylu taupe.

„Pokud v interiéru použijeme barvy ze škály taupe, bude působit velmi uklidňujícím dojmem. Použité barvy a materiály nejsou ani studené ani teplé, prostě tak akorát, abyste se cítili uvolněně,“ říká Petr Kavalír, marketingový manažer značky Primalex.

Foto: Bellarose

V barvách palety taupe lze pořídit i některé druhy nádobí, například misku na müsli.

Napříč všemi materiály

Paleta odstínů barev taupe je natolik široká, že ji lze najít u většiny materiálů běžně používaných v interiéru. To je příjemné, protože se nemusíme při zařizování domova nijak omezovat a můžeme sladit vše přesně podle svých potřeb a preferencí.

Milovníci skla a kovů budou volit nejrůznější kouřové odstíny a lesklejší i matné povrchy, na své si přijdou i vyznavači dřeva. Ideálně do této škály zapadá například ořešák, nebo švestka.

Do příslušné palety snadno zapadnou i četné druhy kamenných či keramických obkladů a dlažeb. Ideální jsou například břidlice a šedé vápence.

Foto: Rako

Kdo se rozhodne pro kámen či jeho imitaci, neudělá chybu s šedými odstíny.

Rozčísněte to doplňky

Pro všechny, kteří stále váhají nad paletou taupe, protože se jim dané barvy zdají jaksi mdlé, mají designéři doporučení vše nakonec oživit pomocí doplňků v živých barvách. Ty právě na pozadí taupe hezky vyniknou.

Nejrůznější vázy, polštářky, ručníky a osušky, závěsy, dekorační mísy, anebo i menší kuchyňské spotřebiče mohou být například v tónech oranžovo-červené, fialové, zářivě zelené, případně podmanivě čokoládové.

Foto: J.A.P.

Nesmírně stylovým prvkem pro modenrí interiér jsou vysoké posuvné dveře z kouřového skla. I ty lze využít při ladění do palety taupe.

Čeho se vyvarovat

K taupe stylu se nedoporučují máslově žluté tóny, na jakémkoliv materiálu, zlatavé druhy dřeva, jako například dub, tónované kůže obsahující opět příliš mnoho žluté, pískově zbarvené kameny na zdech a podlahách a keramika v tmavě krémové barvě.

Foto: Dřevojas

Taupe styl se dobře kombinuje i s bílou barvou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám