Hlavní obsah

Z výšky vypadají jako pestrobarevné včelí úly, bydlí v nich však tisíce lidí

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro někoho jsou černou můrou a symbolem bezduchého uniformního bydlení, jiný v nich nalézá nevšednost, ba krásu. Řeč je o panelových domech, které se nestavěly ve velkém jen u nás, v éře socialismu. Doslova betonový prales Hongkongu natočil americký fotograf a kameraman Toby Harriman, aby se diváci mohli podívat na spleť paneláků z jiné perspektivy a třeba také objevili její půvab.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Betonová džungle v HongkonguVideo: Toby Harriman / Caters News , AP

 
Článek

V záběrech z výšky se zcela vytrácí onen ukoptěný denní ruch vládnoucí kdesi dole v ulicích. Na záběrech, které Američan pořídil, se člověk může věnovat jen architektuře a vzorům, které vytváří. Takto mohou někomu desítky věžáků stojících těsně vedle sebe připomínat třeba čárový kód, jinému zase pohled do včelího úlu.

Hra šedobílých hladkých ploch a lesknoucích se čtverečků balkonů a oken vytváří nejrůznější motivy, k nimž pak přistupují barvy použité tu ve větším množství, tu střídměji na fasádách. A jak se pak promění vzhled této betonové džungle v noci, kdy se stovky oken rozsvítí, aby znovu dohromady opět vytvořily nové vzory.... To všechno se Američanovi podařilo zachytit v nevšedních záběrech, které chce využít pro svůj projekt nazvaný prostě - Věžák.

Jak poznamenávají redaktoři agentury Reuters, jeho video plné detailních a celkových pohledů na hongkongskou výškovou zástavbu by se dobře vyjímalo v galerii moderního umění. Protože právě abstraktní díla moderních malířů někdy opravdu jeho záběry připomínají.

Míra obydlenosti Hongkongu

Hongkong patří k nejhustěji obydleným městům na světě. Na jednom čtverečním kilometru zde žije více než 6300 lidí, dohromady je to přes sedm milionů obyvatel na ploše 1106 čtverečních kilometrů.

„Chtěl jsem ukázat a popsat nádherné abstraktní vzory, jež některé domy mají. Nejčastěji jsme natáčeli při západu slunce, abychom získali jeho hezké teplé barvy a mohli je dát do kontrastu s ostrým denním světlem, při kterém jsme také něco natočili. V další části filmu jsem chtěl mít trochu odstup, aby bylo vidět to obrovské měřítko, hustotu a plochy, na nichž byly tyto věžáky postaveny,” vysvětluje 28letý fotograf.

Toby Harriman vyrostl v horském městečku v Coloradu, později se ale zamiloval do měst a jejich proměn. A právě toto nadšení bylo hnacím motorem pro jeho nový projekt.

„Přijet do Hongkongu, to znamená navštívit úplně jiný svět. Všechno je tu vyšší, hustší a zdá se, jako by každý bydlel jen v těchto typech domů. Jako umělec se prostě nemohu na takové město dívat a nepociťovat úžas,” hodnotí své zážitky.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Anketa

Jaký máte vztah k panelákům vy?
Jsou příšerné. Nelíbí se mi ani ty staré, ani nové, ani u nás, ani nikde jinde.
33,1 %
Možná, že některé mají nějakou architektonickou hodnotu, ale bydlet bych v nich nechtěl/a.
13,8 %
Některé jsou opravdu povedené. Pokud by byt v nich měl pěknou dispozici, bydlel/a bych v něm.
40,6 %
Mám paneláky rád/a. Mají určité kouzlo. Mnoho z nich se mi líbí.
12,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 160 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám