Dům, jenž stojí v londýnské čtvrti Notting Hill, navrhl tamní architekt Gianni Botsford. Ten bydlí v jednom z okolních domů a pohled na původní bungalov jej příliš netěšil. Dohodl se proto s jeho majitelem na demolici a výstavbě domu, který bude moderní a zajímavý.

Vypuklo osm let trvající vyjednávání s úřady. Na konci bylo ovšem stavební povolení pro dům, jehož prosklené stěny vzbuzují dojem, jako by se nad nimi trychtýřovitá střecha zakončená obdélníkovým světlíkem vznášela.

Konstrukce střechy zůstala v interiéru přiznaná, což opět podporuje dojem pavilonu.

Konstrukce střechy zůstala v interiéru přiznaná, což opět podporuje dojem pavilonu.

FOTO: Profimedia.cz

V interiéru se setkává trojice materiálů - měď, dřevo douglasky a mramor.

V interiéru se setkává trojice materiálů - měď, dřevo douglasky a mramor.

FOTO: Profimedia.cz

Dům má celkovou plochu podlah 253 m². Kostra jeho střechy je vyrobena z glulamových trámů ze smrkového dřeva. Jako střešní krytina slouží falcovaný měděný plech.

Střecha nemá pravidelný tvar, její půdorys je lichoběžníkový, rovněž světlík má tvar nepravidelného čtyřúhelníku. Prohnutá střecha se nezdvihá ke svému středu, její nejvyšší bod je nejblíže nejkratší straně střechy.

Střecha je v nejvyšším místě uzavřena hranatým světlíkem.

Střecha je v nejvyšším místě uzavřena hranatým světlíkem.

FOTO: Profimedia.cz

Přímo pod ní je velký obývací pokoj, v němž se znovu opakuje měď, tentokrát ovšem na dosti nečekaném místě – je z ní vyrobena kuchyňská linka.

Také ve spodních patrech návštěvník narazí na další detaily vyrobené z mědi. Architekti tak nechali právě tento materiál prostoupit doslova celým domem. K relativně teplé barvě kovu přidali pak červenavé dřevo douglasky a na vyvážení zvolili chladný bílý mramor.

K hlavní ložnici přiléhá snížená zahrada. Ta má část povrchu prosklenou, aby denní světlo mohlo propadat do nejspodnějšího patra, kde je mj. bazén.

K hlavní ložnici přiléhá snížená zahrada. Ta má část povrchu prosklenou, aby denní světlo mohlo propadat do nejspodnějšího patra, kde je mj. bazén.

FOTO: Profimedia.cz

Právě z mědi jsou vyrobené i skříně ve druhé ložnici.

Právě z mědi jsou vyrobené i skříně ve druhé ložnici.

FOTO: Profimedia.cz

Z obývacího pokoje se po schodišti sestupuje do prvního suterénu, kde jsou dvě ložnice. Tu hlavní doplňuje světelná šachta vytvářející sníženou zahradu, která přivádí dost světla pro spodní místnosti.

Další světlík, zasazený do ní, pak přivádí denní světlo ještě o podlaží níže, kde je 10 m dlouhý plavecký bazén. Na stejné úrovni je posezení.

Mramor a měděné detaily, tak vypadá i koupelna v tomto nezvyklém, převážně podzemním domě.

Mramor a měděné detaily, tak vypadá i koupelna v tomto nezvyklém, převážně podzemním domě.

FOTO: Profimedia.cz

Ve druhém podzemním podlaží je desetimetrový bazén. S ním sousedí posezení.

Ve druhém podzemním podlaží je desetimetrový bazén. S ním sousedí posezení.

FOTO: Profimedia.cz


Může se vám hodit na Firmy.cz: