V centru domu z 50. let minulého století s půdorysem ve tvaru písmene L stála původně samostatná kuchyň. Okolo ní byly rozmístěné dva pokoje a obývací pokoj, jehož nejdelší zeď byla celá kamenná. Pouze její část, a to ještě spíše pod střechou, byla otevřena oknem.

Světlosti interiéru takového domu nepřidala ani trojice nádherných mohutných stromů, které dům ze dvou stran stíní.

Architekti dům modernizovali tím, že ho důkladně otevřeli. V domě přibyla spousta oken a zmizela část kamenné zdi.

Architekti dům modernizovali tím, že ho důkladně otevřeli. V domě přibyla spousta oken a zmizela část kamenné zdi.

FOTO: Charles Davis Smith

Hlavní vstup do domu vede stále ze strany parkovacího místa, je ovšem o trochu posunutý blíže ulici.

Hlavní vstup do domu vede stále ze strany parkovacího místa, je ovšem o trochu posunutý blíže ulici.

FOTO: Charles Davis Smith

Na interiér denní zóny nově navazuje krytá terasa.

Na interiér denní zóny nově navazuje krytá terasa.

FOTO: Charles Davis Smith

Architekti proto interiér upravili tak, že kuchyň i jídelnu nově začlenili do denní zóny, kterou ovšem důkladně odlehčili a prosvětlili. Část kamenné zdi zmizela a nahradilo ji obrovské okno sahající od země až po strop. I ten architekti změnili.

Střechu, jejíž dvě šikminy se stýkaly v hřebeni, rozdělili a delší část vyzdvihli nad kratší, která zakrývá především parkovací plochu. Toto zvýšení je nově vyplněno opět velikými okny. Stejně tak naložili s výškovým rozdílem, jenž vznikl v místě hřebene.

Hlavní společenská místnost v sobě propojuje kuchyň, jídelnu a obývací pokoj. Oproti původní podobě dům v interiéru působí neobyčejně vzdušně.

Hlavní společenská místnost v sobě propojuje kuchyň, jídelnu a obývací pokoj. Oproti původní podobě dům v interiéru působí neobyčejně vzdušně.

FOTO: Charles Davis Smith

Největší záplavy světla si užívá kuchyň, což je logické i praktické.

Největší záplavy světla si užívá kuchyň, což je logické i praktické.

FOTO: Charles Davis Smith

Také rozdíl mezi výškou šikmin střechy je vyplněn okny.

Také rozdíl mezi výškou šikmin střechy je vyplněn okny.

FOTO: Charles Davis Smith

Druhou důležitou změnou domu je jeho prodloužení. (Dům má nyní celkovou plochu podlah 145,6 čtverečního metru.) Více prostoru tak získala soukromá zóna, v jejíž nejzazší části je ložnice majitelů s vlastní koupelnou.

Zachována - byť na jiném místě - zůstala i druhá ložnice, která má oproti původnímu stavu rovněž svou vlastní koupelnu. S ní pak sousedí samostatná toaleta určená pro denní potřebu obyvatel domu.

Architekti nový koncept postavili na tradičních, poctivých materiálech, tj. kameni, dřevě a sklu.

Architekti nový koncept postavili na tradičních, poctivých materiálech, tj. kameni, dřevě a sklu.

FOTO: Charles Davis Smith

Hezkým nápadem je pokračování obkladů z kuchyně na stěně chránící terasu.

Hezkým nápadem je pokračování obkladů z kuchyně na stěně chránící terasu.

FOTO: Twist Tours (3x)

Pro běžnou denní potřebu je vyhrazena samostatná toaleta.

Pro běžnou denní potřebu je vyhrazena samostatná toaleta.

FOTO: Charles Davis Smith

Naproti druhé ložnici díky přístavbě mohla vzniknout zcela nová místnost sloužící jako studovna. I ta je součástí nyní již zcela jasně vyhrazené klidové zóny.

Z hlavní ložnice se dá nově vycházet na malou soukromou terasu.

Z hlavní ložnice se dá nově vycházet na malou soukromou terasu...

... je na ní dokonce i sprcha.

... je na ní dokonce i sprcha.

FOTO: Matt Fajkus Architecture (3x)

Koupelna patřící k hlavní ložnici je obložena leskle bílými obklady, hnědé podlaze hezky sekundují zlaté prvky a dřevěný nábytek.

Koupelna patřící k hlavní ložnici je obložena leskle bílými obklady, hnědé podlaze hezky sekundují zlaté prvky a dřevěný nábytek.

Součástí úprav dispozice byly i pohyby se vstupy. Ten hlavní architekti posunuli jen minimálně, boční vchod do domu směřující k sousední parcele ovšem zmizel zcela.

Místo něj v obývací zóně přibyly dveře vedoucí na nově vytvořenou zastřešenou terasu, s níž je nyní interiér hezky a přirozeně propojený a na niž vedou i dveře ze studovny.

Původní stav

Původní stav

Druhý venkovní prostor nově dům získal na malé ploše za hlavní ložnicí. Slouží jako soukromá terasa, přístupná právě z ložnice. Je rovněž zastřešena a je na ní i venkovní sprcha.

Srovnání původního stavu a nové podoby (vpravo) interiéru domu

Srovnání původního stavu a nové podoby (vpravo) interiéru domu