Hlavní obsah

Architekti starý dům omladili tím, že jej otevřeli

Novinky, Jana Nesvadbová

Spousta přirozeného světla, jednoduché, ovšem poctivé materiály a plynulé propojení všech prostorů jsou hlavní charakteristiky texaského domu, jehož rekonstrukci dostali na starosti architekti ze studia Matt Fajkus Architecture. Původně hodně uzavřenou stavbu v centru amerického Austinu doslova otevřeli nejenom zvýšením střechy a vložením velkých oken pod ni, ale také v rámci interiéru, který zbavili zbytečných dělicích prvků.

Foto: Charles Davis Smith

Architekti dům modernizovali tím, že ho důkladně otevřeli.

Článek

V centru domu z 50. let minulého století s půdorysem ve tvaru písmene L stála původně samostatná kuchyň. Okolo ní byly rozmístěné dva pokoje a obývací pokoj, jehož nejdelší zeď byla celá kamenná. Pouze její část, a to ještě spíše pod střechou, byla otevřena oknem.

Světlosti interiéru takového domu nepřidala ani trojice nádherných mohutných stromů, které dům ze dvou stran stíní.

Foto: Charles Davis Smith

Architekti dům modernizovali tím, že ho důkladně otevřeli. V domě přibyla spousta oken a zmizela část kamenné zdi.

Foto: Charles Davis Smith

Hlavní vstup do domu vede stále ze strany parkovacího místa, je ovšem o trochu posunutý blíže ulici.

Foto: Charles Davis Smith

Na interiér denní zóny nově navazuje krytá terasa.

Architekti proto interiér upravili tak, že kuchyň i jídelnu nově začlenili do denní zóny, kterou ovšem důkladně odlehčili a prosvětlili. Část kamenné zdi zmizela a nahradilo ji obrovské okno sahající od země až po strop. I ten architekti změnili.

Střechu, jejíž dvě šikminy se stýkaly v hřebeni, rozdělili a delší část vyzdvihli nad kratší, která zakrývá především parkovací plochu. Toto zvýšení je nově vyplněno opět velikými okny. Stejně tak naložili s výškovým rozdílem, jenž vznikl v místě hřebene.

Foto: Charles Davis Smith

Hlavní společenská místnost v sobě propojuje kuchyň, jídelnu a obývací pokoj. Oproti původní podobě dům v interiéru působí neobyčejně vzdušně.

Foto: Charles Davis Smith

Největší záplavy světla si užívá kuchyň, což je logické i praktické.

Foto: Charles Davis Smith

Také rozdíl mezi výškou šikmin střechy je vyplněn okny.

Druhou důležitou změnou domu je jeho prodloužení. (Dům má nyní celkovou plochu podlah 145,6 čtverečního metru.) Více prostoru tak získala soukromá zóna, v jejíž nejzazší části je ložnice majitelů s vlastní koupelnou.

Zachována - byť na jiném místě - zůstala i druhá ložnice, která má oproti původnímu stavu rovněž svou vlastní koupelnu. S ní pak sousedí samostatná toaleta určená pro denní potřebu obyvatel domu.

Foto: Charles Davis Smith

Architekti nový koncept postavili na tradičních, poctivých materiálech, tj. kameni, dřevě a sklu.

Foto: Twist Tours

Hezkým nápadem je pokračování obkladů z kuchyně na stěně chránící terasu.

Foto: Charles Davis Smith

Pro běžnou denní potřebu je vyhrazena samostatná toaleta.

Naproti druhé ložnici díky přístavbě mohla vzniknout zcela nová místnost sloužící jako studovna. I ta je součástí nyní již zcela jasně vyhrazené klidové zóny.

Foto: Twist Tours

Z hlavní ložnice se dá nově vycházet na malou soukromou terasu.

Foto: Matt Fajkus Architecture

... je na ní dokonce i sprcha.

Foto: Twist Tours

Koupelna patřící k hlavní ložnici je obložena leskle bílými obklady, hnědé podlaze hezky sekundují zlaté prvky a dřevěný nábytek.

Součástí úprav dispozice byly i pohyby se vstupy. Ten hlavní architekti posunuli jen minimálně, boční vchod do domu směřující k sousední parcele ovšem zmizel zcela.

Místo něj v obývací zóně přibyly dveře vedoucí na nově vytvořenou zastřešenou terasu, s níž je nyní interiér hezky a přirozeně propojený a na niž vedou i dveře ze studovny.

Foto: Matt Fajkus Architecture

Původní stav

Druhý venkovní prostor nově dům získal na malé ploše za hlavní ložnicí. Slouží jako soukromá terasa, přístupná právě z ložnice. Je rovněž zastřešena a je na ní i venkovní sprcha.

Foto: Matt Fajkus Architecture

Srovnání původního stavu a nové podoby (vpravo) interiéru domu

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Ve Finsku vyrostla knihovna budoucnosti

Své největší a nejnovější knihovny se v minulém týdnu, u příležitosti oslav stého výročí samostatnosti země, dočkalo Finsko. Obrovská budova vyrostla v centru...

Jak se žije ve Vertikálním lese

Vertikální lesy italského architekta Stefana Boeriho nejsou pro nikoho, kdo se zajímá o moderní architekturu, překvapením. Většina lidí je ovšem zná pouze...

Výběr článků

Načítám