Hlavní obsah

Nábytek z použitého dřeva je v módě

Právo, Karolina Černá

Kusové dřevo z vysloužilých lodí asijských rybářů, dřevěné palety, v nichž firma převezla zboží, mají šanci na další využití díky šikovným rukám truhlářů a invenci výrobců nábytku.

Foto: Bauhaus (2x)

Nábytek z europalet, které zakoupíme v hobby marketu, si můžeme vyrobit při špetce šikovnosti sami a vybavit si tak interiér podle vlastních představ.

Článek

Materiál takříkajíc z druhé ruky přitom často splňuje nároky na prvotřídní kvalitu. Bývá zajímavě i funkčně zpracovaný a co bývá pro prodávajícího i kupujícího neméně důležité – využitím recyklovaného dřeva šetříme lesy.

Foto: Shipwood

Ze dřeva z vraků lodí mohou vzniknout i tyto krásné mozaikové obklady.

Výrobky z vraků lodí

Se dřevem z rybářských lodí, které dosloužily na severním pobřeží ostrova Jáva, pracuje francouzský výrobce nábytku Kleo. Je držitelem ceny za inovativní design na indonéském nábytkářském veletrhu IFEX 2017 v Jakartě. Jeho originální produkty jsou k dostání i v České republice. Vyznačují se autentickou patinou, pestrými barvami a lehce industriálním stylem.

Foto: Nabytekzvraku

Komody, skříně, knihovny, konferenční stolky jsou z masivního tropického dřeva z vysloužilých rybářských lodí, které bylo očištěno, vysušeno a opískováno. Není opatřené žádnou patinou, ani dodatečně barvené.

Dřevo z vraků pečlivě vybírané zkušenými truhláři dorazí do zpracovatelské dílny v centru Jávy vždy značně špinavé, pokryté řasami, vlhké, zasolené a opotřebované. Podstupuje proto náročnou a přísnou obnovovací proceduru.

Po ní jsou již dřevěné části nábytku za pomoci tradičních truhlářských metod osazovány na připravené ocelové rámy s hotovou finální povrchovou úpravou.

Foto: Shipwood

Dřevěná lodní mozaika 60 x 30 cm je vhodná k interiérovému designovému plošnému obložení stěn a stropů, ale poslouží také jako obklad starých nevzhledných nábytků a stěn.

Ruční výrobou ze dřeva z vysloužilých lodí Dálného východu se může pochlubit česká firma ShipWood, která nabízí originální obkladové mozaiky.

Ve svém sortimentu má také nápadité obklady z exotického dřeva a kokosových ořechů.

Foto: Nabytekzvraku

Na nadčasový nábytek z vysloužilých rybářských lodí vsadila francouzská firma Kleo.

Ekologie a palety

Tým českého Studia Paletky věří v záchranu dřeva z tzv. jednocestných palet, z nichž vyrobí nábytek třeba i na míru konkrétnímu interiéru.

V tom pomáhají jeho designéři. Navrhují i sofistikované nadčasové kousky, v nichž původní vzhled palet takřka nenajdeme. Zákazník se také může firmou nechat zaučit v truhlaření s paletkami tak, že si nábytek vyrobí sám.

Foto: Hornbach

Zahradní lavici natřeme na bílo, původní barvu dřeva ponecháme pro zpestření područkám.

Studio vyhledává palety v České republice, garantuje znalost původu dřeva, s nímž pracuje. Používá atypické palety z odolných exotických dřevin, např. z mahagonových, teakových, modřínových či z japonského cedru. K jeho filozofii patří, že palety nesmějí být chemicky upravené ani zdravotně závadné.

Materiál truhláři ošetřují pouze 100% přírodními oleji, pracují starými technikami bez použití lepidel, protože ta nejsou kompostovatelná. Dřevo kombinují s kvalitním a nadčasovým kovem, sklem, kamenem a třeba i s betonem.

Foto: Paletky

V kuchyňské lince vyrobené na míru z paletek opticky nalezneme tento materiál jen stěží. Dřevo z druhé ruky je prvotřídně zpracované a kvalitní.

Europalety z marketu

Některé hobby markety poměrně výhodně nabízejí k domácí výrobě interiérového a exteriérového nábytku tzv. europalety společně s návody a inspirací na svých webových stránkách.

Rozměr (standard 1200 x 800 x 144 mm) a pevnost těchto europalet odpovídají mezinárodním normám pro jejich primární funkce, a to pro skladování, přepravu a manipulaci.

Foto: Bauhaus

Praktickou komodu z europalet prozradí zkratka EPAL na nábytku.

Podle předpisů by měly být palety ošetřené proti škůdcům (IPPC), nesmějí nést stopy nepřípustných prostředků na ochranu dřeva a chemických ochranných prostředků proti zamodralosti.

Foto: Paletky

Bílá barva dodá paletovému nábytku světlo, lehkost a eleganci. Aby dřevo dýchalo, je ošetřeno čistými přírodními oleji značky Biofa s přírodními pigmenty se slabší až střední krycí schopností. Paletám dodají cílenou francouzskou ležérnost.

Hoblovanou europaletu z hobby marketu musíme před samotnou výrobou nábytku připravit a zpevnit, protože je z hrubého řezaného dřeva měkkých jehličnanů, ze smrku, z jedle, borovice. Krom jiného se v takovém případě nabízí ošetření lazurou nebo lakem.

Zkratky na paletě:

EUR — garance, že paleta odpovídá evropské normě pro tuto logistickou pomůcku.

EUR palety se zkratkou EPAL — prošly kontrolou kvality, lze je vyměňovat i v rámci různých států.

Zkratka HT — dřevo bylo ošetřeno žárem.

Zkratka DB — jde o dřevo zbavené kůry.

Pozor! Zjistíme, zda jde o nové, nebo použité europalety. Původ a způsob ošetření dřeva poznáme podle zkratek natištěných na paletě. U použitých palet je třeba ohlídat případné znečištění a poškození jednotlivých prken. Jejich využití je pak velmi omezené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám