Hlavní obsah

Rekonstrukce by se nevyplatila. Nový dům je věrnou kopií svého předchůdce

Novinky, Jana Nesvadbová

Rekonstruovat, nebo raději zbourat a začít znovu? Takovou otázku řešila rodina našeho čtenáře Jana, když se rozhodovala, jak nejlépe naložit s domem po prarodičích. Nakonec zvítězila druhá varianta. Nově postavený dům je ovšem při pohledu z ulice věrnou kopií původní stavby. Málokdo by tak řekl, o kolik je v něm více místa.

Foto: Archiv čtenáře (20x)

Část domu, která vyhlíží jako přístavba, je jeho největší chloubou. Skrývá se zde pěkný velký obývací pokoj s vlastním krbem.

Článek

Jan s manželkou a dvěma malými dcerami bydleli původně v malém bytě 3+kk v pražských Střešovicích. Na 63 čtverečních metrech jim ale začalo být těsno, a tak uvítali možnost zrekonstruovat si dům po babičce, který byl postavený v meziválečném období v klidné části Kladna.

Foto: Archiv čtenáře

Původní dům z meziválečného období stojí v typické řadové zástavbě.

Foto: Archiv čtenáře

Nově postavený dům vypadá z ulice takřka stejně, jako jeho předchůdce.

Dům nebyl v ideálním stavu, a tak bylo třeba rozhodnout, zda jej rekonstruovat, nechat třeba jen obvodové zdi nebo jej raději kompletně zbourat a postavit na jeho místě nový. Majitelé nakonec zvolil právě poslední možnost, o jejíž správnosti se přesvědčovali už během demoličních prací. „Dům neměl základy, jen řadu opukových kamenů a jako deska sloužil prostý drolivý beton,” popisuje Jan.

Foto: Archiv čtenáře

Nové křídlo domu má provětrávanou fasádu zateplenou minerální vatou, nejsvrchnější vrstvu tvoří modřínové latě.

To, čím je domov Janovy rodiny obzvláště zajímavý, je věrnost podoby s původním obydlím. Při pohledu z ulice se nový dům tváří, jako by to byl pořád ten samý, meziválečný, jen hezky renovovaný.

Foto: Archiv čtenáře

Ač celý dům vznikl najednou, jeho zadní křídlo má záměrně podobu později vybudované přístavby.

Technické detaily
Zateplení: Dům je postaven z keramických dutých cihel o šířce 240 mm, na něž přiléhá zateplení EPS o tloušťce 180 mm. Strop přízemí tvoří panely spiroll a dům uzavírá tesaný dřevěný krov s mezikrokevním zateplením minerální vatou o síle 240 mm. Nové křídlo domu je rovněž cihlové (opět šířka 240 mm), zatepleno je ovšem minerální vatou (opět 180 mm). Přiznané dřevěné trámy a průvlaky nad okny jsou lepené lamelové. Také plochá střecha tzv. přístavby je zateplena, a to EPS o síle 220 mm.
Okna: Dřevěná okna v hlavní budově jsou osazena trojsklem a zrovna tak aluminiová posuvná okna v tzv. přístavbě i okna střešní.
Fasáda: Fasáda na přístavbě a zádveří je provětrávaná s minerální vatou, svrchní vrstvu tvoří horizontálně kladené modřínové latě. Na hlavní budově zůstaly zachované šambrány kolem oken, které měl původní dům.
Vytápění: Dům je vytápěn plynovým kondenzačním kotlem, v přízemí je rozvedeno podlahové topení, v podkroví jsou radiátory. Kotel ohřívá rovněž teplou užitkovou vodu.
Velikost: Dům má celkem 160 m² zastavěné plochy, užitné plochy má 189 m². Dalších 50 m² má terasa.
Doba a způsob realizace: Od dokončení demoličních prací do nastěhování uběhlo zhruba 10 měsíců. Majitelé si stavbu vedli subdodavatelským způsobem, tj. koordinovali si sami jednotlivé subdodavatele s využitím služeb technického dozoru.
Foto: Archiv čtenáře

Pohledové trámy na stropě obývacího pokoje hezky ladí s jeho podlahou.

Foto: Archiv čtenáře

Nový obývací pokoj je skoro tak velký, jako byl celý byt, v němž majitelé donedávna bydleli.

Do práce na plánu nového domu se pustila nejprve čtenářova manželka, která vymyslela jak architektonický návrh, tak podobu a umístění nového křídla, nazývaného z tradičních důvodů přístavba. Technická řešení si pak vzal na starosti Jan, jenž je stavařem. Svůj návrh si manželé nechali zkontrolovat profesionálním architektem.

Foto: Archiv čtenáře

Obývacímu pokoji nechybí nic. Velká posuvná okna od země ke stropu směřují na jižní stranu, k příjemné atmosféře přispívá mj. i krb.

Foto: Archiv čtenáře

Autorkou nejenom architektonického návrhu, ale také interiérů v domě je manželka čtenáře Jana.

Původní dům stál na půdorysu 10 x 10 m. V přízemí byla trojice pokojů, koupelna a kuchyň. Po schodech se sestupovalo do sklepa, půda nebyla obytná. V nové podobě zůstala zachovaná dvojice místností s okny směřujícími do ulice, jedna z nich má ale nyní vlastní malou koupelnu a přípravu na kuchyňku, a tak může sloužit jako pokoj pro návštěvy, eventuálně časem jako příbytek rodičů jednoho z majitelů. Druhý pokoj slouží jako pracovna. Manželé se v ní věnují hlavně svým koníčkům, děti pak přípravě do školy.

Foto: Archiv čtenáře

Velikost obývacího pokoje opticky ještě umocňuje spousta světla, které do něj proniká okny a světlé zařízení s bílou výmalbou.

Zhruba na stejném místě, kde byla koupelna, je i nyní toaleta a zároveň technické zázemí domu. Tam, kde býval třetí pokoj, vystupuje z hlavní části budovy blok s obývacím pokojem. V místě jeho napojení je uloženo schodiště vedoucí do obytného podkroví.

Foto: Archiv čtenáře

Do tzv. přístavby se přichází přes kuchyň, která je uspořádaná do písmene L.

Foto: Archiv čtenáře

Veselým a hezkým nápadem je provedení poliček ve tvaru šestiúhelníka opakující tak tvar dlažby.

Právě obývací pokoj, jehož velká posuvná okna směřují na jih a umožňují volný průchod na terasu, je místem, kde rodina tráví nejvíce času. Je zde nejenom kuchyňská a jídelní zóna, ale i příjemné posezení s krbem.

Foto: Archiv čtenáře

Hezkým prvkem koupelny v podkroví jsou polštářkovitě působící obklady v černobílé barvě. Jejich plocha připomíná patchwork.

Foto: Archiv čtenáře

V koupelně vanu doplňuje sprchový kout.

V podkroví domu je ložnice majitelů, koupelna s vanou a sprchovým koutem a u jižního štítu s francouzskými okny i veliký dětský pokoj. Ten má v současnosti velkorysých 35 čtverečních metrů, ovšem majitelé počítají s tím, že jakmile dívky povyrostou a zatouží po soukromí, místnost se přepaží a každá bude mít svůj vlastní pokojík.

Foto: Archiv čtenáře

Dětský pokoj je zatím pro obě děvčata společný. Časem bude ale rozdělen na dva samostatné pokojíky.

Z chodby v podkroví je pak přístup i na zateplenou půdu. Podsklepení domu zůstalo v původní podobě, má zhruba 16 čtverečních metrů.

Foto: Archiv čtenáře

Ve velkém dětském pokoji orientovaným na jih francozskými okny je místo i na houpačku zavěšenou na krokvích.

Foto: Archiv čtenáře

Dětský pokoj obývají dvě děvčata.

„Vzhledem k tomu, že jsme se poslední dobou tísnili v malém bytě, kladli jsme obzvláště velký důraz na to, abychom měli všude dostatek volného prostoru – kolem stolu, kolem sezení v obývacím pokoji, v kuchyni, prostě všude. Nakonec jsme se snažili možná až moc, následně jsme si totiž uvědomili, že náš nový obývací pokoj je skoro tak velký, jako byl celý náš předchozí byt," přiznává s úsměvem Jan.

Foto: Archiv čtenáře

Půdorys původního domu

Foto: Archiv čtenáře

Půdorys přízemí nového domu

Foto: Archiv čtenáře

Půdorys podkroví nového domu

Hledáme nejhezčí rodinné vánoční stromečky

Ozdobený stromeček je možné o Vánocích nalézt snad v každé české rodině. Když se na Štědrý večer rozzáří, rozlije se po celé domácnosti tajemná atmosféra, na niž se těší nejenom děti, ale i dospělí.

Jak vypadá ten váš? Je designově dovedený k dokonalosti? Anebo na něj věšíte tradičně památeční ozdoby po babičce? Zdobíte stromeček v pokoji, anebo jej máte venku, na zahradě? 

Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 20.12.2018 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích vám přineseme v článku o Vánocích v rubrice Bydlení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám