Hlavní obsah

Sprchové kouty walk in nabízejí příjemný komfort pro osobní hygienu

Novinky, nes

Sprchové kouty jsou praktickým řešením zejména do menších koupelen, ovšem své uplatnění naleznou i v těch větších. Jejich přednost je zřejmá - na rozdíl od boxů vybavených vyšší vaničkou - nabízejí větší pohodlí a volnost. Specifickou skupinou sprchových koutů jsou pak ty, jimž se říká walk in. Ty vaničku nemají zpravidla vůbec a člověk do nich prostě vkráčí. Odtud jejich anglický název.

Foto: Hansgrohe (2x)

Velice oblíbeným doplňkem sprchových koutů walk in jsou velkoformátové hlavové sprchy s různými druhy proudů.

Článek

„Trend velkých zážitkových sprchovacích zón trvá dál. Díky možnosti rychlé očisty, osazení různými relaxačními prvky a odlehčenému modernímu i bezbariérovému provedení se staly sprchové kouty běžným vybavením mnoha koupelen, kde neslouží pouze jako náhrada vany, nýbrž jako její nepostradatelná součást. O příjemný relaxační zážitek ze sprchování se pak starají hlavové sprchy nebo hydromasážní panely,” vysvětluje Lenka Lehečková ze společnosti Siko.

Foto: Siko

Do meších koupelen se výborně hodí skládací sprchový kout, jehož dveře pohodlně složíte úplně ke zdi.

Obzvláště velké oblibě se pak těší kouty typu walk in. Člověk do nich vkráčí a po očistě pohodlně odchází. Nemají žádnou bariéru, proto se jim říká bezbariérové.

Nemají vaničku, jsou postavené přímo na podlahu koupelny. Ta musí být na daném místě samozřejmě vyspádovaná tak, aby voda odtékala tam, kam má, tedy do odtokového žlábku zakrytého kovovou mřížkou.

Samotný odtok může být buď nerezový, nebo plastový. Odborníci spíše doporučují nerezový, který je odolnější.

Foto: Koupelny Ptáček (2x)

Skleněná přepážka může být roztahovací, aby opravdu účinně zabránila rozstřikování vody po koupelně.

Samotné řešení koutu je dáno dispozicí koupelny. Nejuzavřenější jsou ty, které vzniknou ve výklenku obklopeném ze tří stran zdí či přepážkami, například z porobetonu.

Další kouty mají zděných stran méně a přibývají skleněné stěny zabraňující rozstřikování vody po celé koupelně. Nejvíce volnosti a prostoru nabízejí kouty, které mají zeď jen z jedné strany a proti nimi je stěna ze skla. Takové pak mohou být i širší než obvyklý metr.

Někdy je možné v koupelnách objevit i kout dvoumístný, kde každý z uživatelů má svou vlastní sprchu.

Foto: Siko

Hlavní předností koutů walk in je, že jsou maximálně pohodlné a variabilní. Kout může být umístěný jak v prostoru, tak v rohu. Velikost a tvar lze přizpůsobit jakékoli koupelně.

Zimomřivci pozor!
To, co vypadá na první pohled elegantně, nemusí v praxi vyhovovat každému. Například hodně otevřený sprchový kout může těžko zadržet horko a páru, bez nichž si někteří lidé ale sprchování jaksepatří neužijí. Takoví budou mít pocit, že na ně ze stran „táhne”. Ten, kdo si potrpí na teplo, měl by proto rovnou volit kout s více stěnami, aby mu teplo neunikalo pryč.
Foto: Ravak

Sprchový kout čím dál více lidí volí nikoli jako náhradu vany, ale jako doplněk k ní.

Celoskleněné zástěny se vyrábějí obvykle z tabulí o síle 8 až 10 milimetrů, přičemž kromě zcela čirého skla je možné mít i různě upravené, zpravidla pískované.

Ačkoli bývá mezi lidmi stále ještě zakořeněná obava před používáním skleněných prvků v koupelně kvůli jejich možné křehkosti, výrobci ujišťují, že jde v současné době o překonanou pověru. Přepážky se totiž vyrábějí z kaleného skla.

Foto: Rako

Jednou z výhod koutu bez vaničky je možnost sjednocení obkladů stěny a podlahy, výsledek působí velice hezky. Samotný kout je možné pak vybavit nejenom sprchou, ale celým sprchovacím panelem.

„Tvrzené neboli kalené sklo je vyrobeno technologií zvanou kalení. Po tomto procesu nabývá sklo vysokých pevnostních charakteristik a spadá do kategorie bezpečnostních skel, která jsou ve své ploše téměř nerozbitná. Kalené sklo je až pětkrát pevnější a odolnější vůči nárazům do plochy než běžné sklo," vysvětluje Petr Paksi ze společnosti J. A. P.

Foto: J.A.P.

Sprchový kout může chránit pouze jediná přepážka, a to z pískovaného skla.

Tip!
Ještě před objednáním skleněných prvků do sprchového koutu je dobré zvážit možnost, zda by měly mít povrchovou úpravu v podobě ochranné nanovrstvy AntiCalc. Ta má voduodpuzující účinek, takže na skle nezůstávají nehezké „mapy” z vodního kamene.
Foto: Rako

Zejména v domácnostech s dětmi je lépe doplnit kout sprchovací podložkou zabraňující uklouznutí. I tu lze volit tak, aby hezky ladila s obklady a podlahou koupelny.

Dokonalý komfort s hlavovou sprchou

Společně s boxem je dobré promýšlet rovnou i typ baterie a sprchy, jimiž bude osazen.

„Podle našich zkušeností si hlavně muži rádi pořizují do sprchy hlavovou sprchu a s ní tedy i podomítkovou baterii. Ta už ale vyžaduje zástavnou hloubku pro podomítkové těleso, jinak se kout zmenší o přizdívku, jíž lze ovšem využít na vybudování niky na šampony atd. Doporučuji volit termostatickou baterii kvůli komfortu používání z hlediska teploty, také nemají tlakové přepínače, takže se při snížení tlaku nepřepne,” doporučuje Petra Procházková ze společnosti Koupelny Ptáček.

Foto: Hansgrohe

Sprchové kouty řešené jako walk in jsou žádané často i pro svůj zcela minimalistický vzhled a nenápadné začlenění v koupelně, kde dávají vyniknout dalším zařizovacím prvkům.

Zájemci o sprchový kout, kteří nemají možnost zabudovat podomítkovou baterii do zdi a nechtějí nové obklady, nemusejí zoufat. V takových případech se volí sprcha v provedení tzv. showerpipe. Ta je tvořena tradiční baterií s ruční sprchou a setem se sprchovou tyčí, z níž vystupuje nástavec s hlavovou sprchou.

Foto: Koupelny Ptáček

Podlaha koutů walk in bývá často stejná, jako podlaha celé koupelny. Důležité je ji ovšem správně vyspádovat, aby voda odtékala pouze tam, kam má.

I pro handicapované, pozor ovšem na šířku

Sprchové kouty walk in jsou vhodné i pro osoby se sníženou pohyblivostí, ať již handicapované, nebo seniory. Při návrhu takového koutu je ovšem třeba dopřát mu dostatečnou šířku. Kromě sedačky se tam musí vejít i vozík, ze kterého bude člověk přesedat, a to ať již sám, nebo s pomocí. Ve druhém případě se tedy do prostoru koutu bude muset vejít i další člověk.

Foto: Ravak

Velice praktickým detailem je vybavení koutu termostatickou sprchou. Majitel je pak ušetřen někdy až přímo alchymistického nastavování správné teploty

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Hledáme nejhezčí rodinné vánoční stromečky

Ozdobený stromeček je možné o Vánocích nalézt snad v každé české rodině. Když se na Štědrý večer rozzáří, rozlije se po celé domácnosti tajemná atmosféra, na niž se těší nejenom děti, ale i dospělí.

Jak vypadá ten váš? Je designově dovedený k dokonalosti? Anebo na něj věšíte tradičně památeční ozdoby po babičce? Zdobíte stromeček v pokoji, anebo jej máte venku, na zahradě? 

Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 20.12.2018 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích vám přineseme v článku o Vánocích v rubrice Bydlení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám