Hlavní obsah

Unikátní byt v bývalém sídle BBC připomíná hvězdnou atmosféru 70. let

Novinky, Jana Nesvadbová

Po tři roky trvala proměna tzv. Televizního centra v Londýně v obytný dům. Tam, kde dříve sídlilo ústředí britské stanice BBC, jsou nyní luxusní byty. Na návrhu zařízení jednoho z nich spolupracovala dvojice žen, z nichž každá je hvězdou ve svém oboru. Nevšedně zařízený byt je dílem módní návrhářky Belly Feudové a spoluzakladatelky designérského studia a starožitnictví Retrouvius Marii Speakeové.

Foto: Michael Sinclair

Interiér bytu má svým stylem připomenout 70. léta i historii domu, v němž se nachází.

Článek

Třípokojový penthouse v historické budově zvané Helios s kruhovým půdorysem, a tedy i unikátním kruhovým dvorem, je možné objevit ve čtvrti White City. Uprostřed dvora je zlatá socha boha Hélia. Stavba byla otevřena v roce 1960 a právě zde tehdy sídlilo ústředí britské televize.

Foto: Michael Sinclair

Návrhářky zvolily do interiéru sytější barvy, které lépe korespondují s dobou vzniku sídla televizní stanice.

Foto: Michael Sinclair

MIlovníci retro stylu se v bytě zatetelí.

Dvě podlaží bytu spojuje elegantní schodiště s dřevěnými stupni a bílým zábradlím. To, čím zařízení na první pohled zaujme, je velice eklektický přístup, který designérky zvolily. Při své práci vycházely z představy, že by v něm měla bydlet jedna z nich.

Také očekávají, že si jej jednoho dne koupí právě opět někdo z jejich branže. (Byty budou na prodej již zařízené, tento konkrétní, s názvem Helios 710, bude k mání za necelé čtyři miliony liber, tedy zhruba 117 milionů korun.)

Foto: Michael Sinclair

Obě podlaží bytu spojuje bílé schodiště s dřevěnými stupni.

Každá z místností má svou vlastní barevnou paletu, která se rozhodně neopírá o nenápadné a klidné pastelové barvy.

Designérky se spíše snažily navodit atmosféru 70. let minulého století, a tak v některých případech sáhly až ke stylu glamour, ovšem právě ve verzi sedmé dekády minulého století. Tím vším se pak prolíná módní styl Západního Londýna, odkud pochází Bella.

Foto: Michael Sinclair

Sytá, tmavě červená zeď v ložnici má barvu rtěnky.

Návštěvníka v jednom z pokojů zaujme zelený koberec v barvě kandované anděliky, s nímž dobře ladí skořicové polstrování hranatých černých sedaček, v jiné místnosti je to světle červená barva podlahy anebo rtěnkově tmavě červená zeď za postelí v jedné z ložnic.

Foto: Michael Sinclair

Designérky často volily vintage nábytek.

Foto: Michael Sinclair

Lehce provokativní sbírka malovaných talířů je na zdi v kcuhyni.

Designérky pro zařízení bytu vybraly spoustu vintage kusů nábytku, stejně tak některé druhy koberců byly vyrobené ve speciální edici, bytový textil s nápisy vychází z předchozí tvorby Belly Freudové, bez zajímavosti pak rozhodně není ani kolekce talířků zavěšených na zdi v kuchyni. Mají totiž provokativní erotické motivy.

Foto: Michael Sinclair

Pracovna je laděná do teplé, skořicové barvy.

Foto: Michael Sinclair

V bytě je spousta míst k příjemnému posezení.

Díky dvěma podlažím a umístění v nejvyšších patrech objektu Helios se byt těší nejenom výhledu do dvora, ale také na Londýn.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Hledáme nejhezčí rodinné vánoční stromečky

Ozdobený stromeček je možné o Vánocích nalézt snad v každé české rodině. Když se na Štědrý večer rozzáří, rozlije se po celé domácnosti tajemná atmosféra, na niž se těší nejenom děti, ale i dospělí.

Jak vypadá ten váš? Je designově dovedený k dokonalosti? Anebo na něj věšíte tradičně památeční ozdoby po babičce? Zdobíte stromeček v pokoji, anebo jej máte venku, na zahradě? 

Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 20.12.2018 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích vám přineseme v článku o Vánocích v rubrice Bydlení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám