Hlavní obsah

Muž cestuje po světě v sanitce, kterou si proměnil v malý pojízdný domov

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Školních autobusů přestavěných na obytné vozy je spousta, Kaliforňan Ian Dow si ale vytvořil pojízdné obydlí ze zcela nečekaného dopravního prostředku. Rozhodl se, že následující léta stráví v sanitce. V té nejenom bydlí, ale také cestuje po světě. V jejích útrobách má vše, co k životu potřebuje.

Foto: Profimedia.cz

Majitel si přestavěl k trvalému bydlení vyřazenou sanitku z roku 1994. S ní cestuje po světě.

Článek

Čtyřiatřicetiletý Ian se ke svému nezvyklému stylu života propracoval po nečekaném karambolu. Jako závodník na snowboardu ve 22 letech spadl a utrpěl poranění zad.

„Ve chvíli, kdy jsme letěl vzduchem a míjel hlavou jen o několik centimetrů ostrý kámen, jsme si uvědomil, jak křehký život je,” svěřil se serveru Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ian procestoval v sanitce Spojené státy a také už mnoho zemí Latinské Ameriky.

Kvůli zranění pak nějaký čas ani nevěřil, že ještě někdy uvidí svět. Ale podařilo se mu vyléčit, koupil si motorku a vydal se na cesty po státech Severní Ameriky.

Protože neměl dost peněz, přespával jen tak, na hamace. Když mu došly úplně, vzal sezónní práci na farmě v Kalifornii, kde měl skvělé kolegy a také našel svého nového parťáka do života - štěně jménem Dino. Bylo jasné, že ve dvou už dál na hamace přespávat nemohou, a tak koupil vyřazenou sanitku.

Šlo o model z roku 1994, Ford E350 typ III, a utratil za něj 2700 dolarů, tedy zhruba 60,5 tisíce korun. Dalších 5400 dolarů (121 tisíc korun) vydal za přestavbu na obytný vůz. Vše si zařizoval sám, většinu prací zvládl vlastnoručně.

Foto: Profimedia.cz

Zatím spolu cestují v sanitce, do budoucna by ale Ian rád přesedlal na loď.

Spíše než na klasický kempingový vůz se snažil svou sanitku proměnit v malou kompaktní verzi opravdového domova. V sanitce tak ponechal zachované úložné prostory s prosklenými dvířky, které kdysi sloužily ke skladování léčiv a lékařských nástrojů, do jedné z nik si však zabudoval dřevěný rozkládací stolek.

V sanitce mu nechybí ani malý kuchyňský kout se sporákem na plyn, který doplňuje dřevěná pracovní plocha vytvořená ve stejném stylu a ze stejného materiálu jako stolek.

Foto: Profimedia.cz

Jedním z doplňků je dředvěný skládací stůl.

Při protilehlé stěně je úzké lůžko, zadní část překlenuje další, menší postel, která slouží jako pelíšek pro Dina. Když otevře zadní dveře, prochází celým interiérem volně vzduch a také si může dopřát výhled do okolí, který je díky tomu, že je neustále na cestě, každý den jiný.

Společně se svým psím kamarádem takto už urazil přes dvacet tisíc kilometrů a procestoval Spojené Státy, Mexiko, Guatemalu, Salvador, Honduras, Nikaraguu, Kostariku a Belize.

Foto: Profimedia.cz

Ian ponechal v interiéru funkční skříňky, které dříve sloužily ke skladování lékařských pomůcek.

Jeho dalším snem je ovšem koupě lodi. „Lidé mi říkají, že jsem blázen, ale takový je můj styl. Vyrostl jsem ve staré dřevěné chatě a plavil se s otcem na naší lodi jménem Aloha. V poslední době se mi po plavbě stýská, a tak uvažuji o tom, že sanitku prodám a koupím si dřevěnou loď. Mám už jednu vyhlédnutou, je dlouhá 16 metrů a není drahá. Ovšem oprava a péče o takovou loď vyžadují spoustu peněz, času a nadšení,” říká Ian, jenž by život na cestách doporučil každému.

Foto: Profimedia.cz

Psí kamarád Dino byl důvodem, proč Ian přesedlal z motorky na sanitku. V ní využil doslova každý centimetr tak, aby měl s sebou vše potřebné a mohl si tak užívat pocitu domova.

„Nejtěžší věcí při plánování cesty je zapomenout na své obavy a prostě začít. Zvednout se a vyrazit. A brzy zjistíte, jak nádherný a ve skutečnosti neohrožující svět je,” uzavírá Ian.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám