Hlavní obsah

I malou předsíň lze zařídit prakticky a útulně

Právo, Sylva Svobodová

Po náročném dni se těšíme domů a předsíň je první místo, kam vejdeme. Útulnost, pohoda a klid dýchá hned ode dveří. Prostor je to specifický, myslíme tedy i na dokonalou funkčnost a praktičnost veškerého vybavení.

Foto: Kika

Jednoduchý botník je multifunkční. Lze na něj zavěsit i ramínko s kabátem, nechybí pohledové zrcadlo.

Článek

Předsíň obvykle nedovolí se rozmáchnout, neboť jde o menší prostor. Přesto sem potřebujeme dostat šatní skříň, botník, křesílko či stoličku na sezení, zrcadlo.

Nezapomeneme ani na dobré osvětlení, omyvatelné stěny a odolnou podlahovou krytinu.

Foto: Hornbach

Vliesové tapety jsou do předsíně ideální: jsou odolné, omyvatelné a barevně stálé. Také se s nimi snadno pracuje, protože lepidlo se nanáší přímo na stěnu a tapety se přikládají suché. Nabízí se v mnoha barvách, dekorech a stylech.

Chybou při zařizování bytu, domu i jednotlivých místností je chybějící koncept. Postupovat máme od celku k detailu, protože jedině tak vytvoříme kompaktní a smysluplný celek. Pak se nám netříští mnoho barev a materiálů v jednom prostoru.

Foto: Westwing

Pro singl pány je šikovný nástěnný věšák Charles, velikost 45 x 75 x 150 cm, cena 1649 Kč.

Obvyklé prohřešky

Chybou je nepřehlednost a chaos kvůli špatně řešeným úložným prostorům. Skříní je většinou málo, nebo příliš.

„Nevyhovuje jejich velikost, materiál, umístění ani vnitřní uspořádání není promyšlené. Pro maximální využití prostoru je dobré udělat inventuru veškerého šatstva, obuvi, zavazadel a dalších skladovaných věcí,“ říká architektka Veronika Haroldová spolupracující s firmou Möbelix.

Dalším prohřeškem je nedostatek světla. Vstupní prostor pak působí ponuře a smutně. Řešením jsou celoskleněné dveře, světlíky, výkonná svítidla a používání světlých barev.

Foto: Lusito

Stojací lampa Lusito Tripod bude patřit mezi půvabné kousky v předsíni. Stínidlo i trojnož lze kombinovat podle svých představ, cena 8890 Kč.

Dojem z prostoru často kazí i příliš mnoho dveří. Lze je zredukovat stavebními úpravami, jako je sloučení toalety s koupelnou. Aby nebyly výrazné, pořídíme je v barvě okolních stěn, překryjeme tapetou shodnou s navazující stěnou nebo rovnou zainvestujeme do celoskleněných.

Foto: Sapeli

Dveře je vhodné sladit s ostatním nábytkem. Zde dveře Hanum s praktickými závěsnými háčky. Bílý odstín prostor opticky zvětšuje.

Nábytek nejlépe multifunkční

Je snadné vybavit předsíň? Spíše ne. Limituje nás velikost prostoru a počet osob v domácnosti. Pro někoho je skvělým řešením vestavěná šatní skříň sahající až ke stropu po celé délce předsíně.

Jinému stačí jednoduchá stěna s háčky, zakomponovaným botníkem a policemi.

Foto: Fler

Jedinečný osmiramenný dřevěný věšák Thonet vyrobený kolem roku 1900. Materiál ohýbaný buk, restaurovaný a namořený do odstínu ořech. V. 200 cm, š. nohou 50 cm.

Důležité je, aby sestava nabídla místo na oblečení, boty i odložení tašky, drobností. Pro ženy je podstatné zrcadlo, ve kterém vidí celou svoji postavu a mohou se před odchodem z domu naposledy upravit.

Maxi vestavěná skříň dovolí využít místo až po strop, schová veškeré svršky a je vždy uklizeno! Vyrábí se na míru a dokonale se přizpůsobí potřebám rodiny. Volba počtu a uspořádání vnitřních polic, zásuvek a výsuvů je na nás. Stejně jako materiál a povrchová úprava.

Foto: Trachea

Využijte prostor až po strop a pořiďte si skříňku v maxi velikosti. Vestavěná skříň pojme a schová zároveň spoustu šatstva a navíc je velmi odolná. Dvířka jsou s akrylátovým povrchem T.acrylic, dekor písková šedá mat v kombinaci capuccino lesk.

Praktická jsou např. dvířka s akrylátovým povrchem v lesklé variantě, protože se u nich nemusíme bát ani drobného mechanického poškození. Díky hlubokému probarvení nedojde při poškrábání k narušení struktury povrchu ani ke změně barevnosti.

„Případný kaz lze navíc snadno opravit za pomoci tzv. opravné sady, která poškozenému místu navrátí jeho lesk,“ říká Martin Dusík ze společnosti Trachea.

Mnozí dají přednost sestavám ze dřeva, které vnese do předsíně půvab a útulnost. Údržba je náročnější, protože dvířka z masivu či dýhy jsou choulostivější, ale jestliže nemáme doma divokou partu dětí, tak je to skvělá volba.

Foto: Bonami

Botník Livin Hill Portofino je z jedlového dřeva v kombinaci s dřevovláknitou deskou MDF. Nohy jsou kovové, velikost 24 x 109 x 81 cm. Cena 8299 Kč.

Vtipné a praktické doplňky

Jsou třešničkou na dortu, díky nim se v předsíni cítíme hezky. Mají moc ji zútulnit, barevně doladit, zdůraznit detail, pohrát si s materiálem. A tak se nebráníme umístit do předsíně designová svítidla, stojací lampu, čalouněné křesílko, zajímavou lavici, atypické kousky na odkládání deštníků, klíčů, originální police, vtipnou rohožku.

Foto: Westwing

Veselá rohožka Squares nás zbaví špíny a kamínků z bot. Velikost 40 x 60 x 2 cm, cena 649 Kč.

Za jistý doplněk předsíně lze vnímat i dveře, které ji oddělují od ostatních místností bytu. Vybírejte ty, které se posouvají přímo ve stropě a zasunují do stěny (stavebního pouzdra) nebo putují podél stěny. Jsou praktické, šetří místo. A doporučují se hlavně celoskleněné (bezpečnostní kalené sklo), protože pustí do chodby denní světlo. Mohou být čiré, pískované, gravírované.

Odolná a nadčasová podlaha

Klasikou jsou keramické slinuté dlaždice, které jsou mechanicky odolné, snesou zátěž, nevadí jim voda, nepoškrábou se od bot a kamínků a lze je výborně udržovat v čistotě.

V nabídce je spousta zajímavých kolekcí, barev a dekorů, takže je lze mít na venkovské chalupě i v ryze minimalistickém interiéru.

Foto: Rako

Keramická slinutá dlažba z kolekce Random má výraznou kresbu, vzhledově připomíná přírodní kámen. Možná je kombinace formátu 60 x 60 cm a 20 x 20 cm, mozaika 5 x 5 cm na podlaze i stěně. Cena většího formátu 742 Kč/m2.

Praktické jsou i vinylové podlahové krytiny. Aplikují se celoplošným lepením i volnou pokládkou, povrch je příjemný pro chůzi, odolný proti poškrábání a tlumí kročejový hluk. Navíc nabízí širokou škálu dezénů, vzorů a barev. Zvládne dokonale imitovat dřevo, dlažbu i kámen.

Foto: Kratochvíl parket profi

Ekologická podlaha Wineo Purline bez obsahu PVC, chloru a změkčovadel je brána za organickou krytinu. Povrch antibakteriální, antistatický, s vysokou odolností vůči poničení.

Do předsíně lze samozřejmě položit i laminát, ale vybírejte skutečně kvalitního výrobce. A dbejte na správnou údržbu, např. mokrá loužička bez povšimnutí podlaze škodí.

Milovníky přírody určitě zaujme vícevrstvá dřevěná podlaha či samotný masiv. Není divu, dřevo je krásné a dokonalé ve své přirozené podobě. Jen počítejme s náročnější údržbou. Ale proč ne, krása má být součástí běžného života a za péči stojí!

Foto: Hornbach

Laminátová podlaha nabízí mnoho imitací dřevin. Kvalitní lamino je odolné, snadno se udržuje a lze ho použít i v předsíni, v chodbě.

Foto: Kratochvíl parket profi

Vícevrstvá dřevěná podlaha je stabilní, odolná vůči mechanickému poškození a při správném zacházení vydrží v dobré kondici velmi dlouho. Dekor dub hezky zútulní každý vstup do domu.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Schody v předsíni

U vstupního prostoru se v rodinném domě obvykle nachází i schodiště, které spojuje jednotlivá poschodí. Může být nenápadné, nebo se naopak stát dominantou. Vybíráme ho podle velikosti místnosti, frekvence využívání. Záleží, zda nás osloví schodiště bočnicové, segmentové, točité či třmenové. Vzájemně se liší tvarem i způsobem ukotvení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám