Hlavní obsah

Nejlepší studentské návrhy dřevostaveb si v ničem nezadají s těmi od profesionálů

Novinky, nes

Už šestým rokem u nás probíhá studentská architektonická soutěž nazvaná Stavby s vůní dřeva. Letošního ročníku se zúčastnilo 63 studentů z 10 českých a slovenských fakult, kteří vytvořili a přihlásili celkem 51 soutěžních děl. Jejich nápaditost a modernost si v ničem nezadají s návrhy profesionálů.

Foto: Archiv soutěže Stavby s vůní dřeva (7x)

Soutěž Stavby s vůní dřeva zná své vítěze.

Článek

Pravidelným organizátorem soutěže je Nadace dřevo pro život, která podporuje dřevo jako obnovitelnou surovinu pro každodenní využití. Cílem soutěže je motivovat studenty vyšších a vysokých odborných škol, aby (nejen) ve svých školních pracích používali dřevo.

Záštitu nad kláním mladých adeptů architektury převzala ministerstva průmyslu a obchodu a také školství, mládeže a tělovýchovy a mnoho fakult vysokých škol z Česka i ze Slovenska, které se zabývají architekturou, stavebnictvím a lesnictvím.

Foto: Archiv soutěže Stavby s vůní dřeva

Tree office

Foto: Archiv soutěže Stavby s vůní dřeva

Rozhledna na Židenickém kopci

V letošním ročníku se soutěžilo ve dvou kategoriích, a to Dřevěné stavby - malé a Dřevěné stavby - velké. Šestičlenná odborná porota v čele s Jiřím Kolibou, vrchním ministerským radou Sekce průmyslu, podnikání a stavebnictví MPO, vybrala v každé kategorii jednoho vítěze, druhý vítěz vzešel z hlasování veřejnosti. Svá ocenění pak dvěma dílům udělili také dva ze sponzorů soutěže.

Výsledky soutěže Stavby s vůní dřeva
Kategorie: Dřevěná stavba - malá
Cena odborné poroty: Tree office
Autoři: Adam Tomaschek, Patricie Štefíková a Marcel Mottl, Fakulta architektury, Vysoké učení technické v Brně
Cena veřejnosti: Rozhledna na Židenickém kopci
Autoři: Denisa Boháčová, Veronika Dubinová, Zuzana Krčková, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně
Kategorie: Dřevěná stavba - velká
Cena odborné poroty: Kontemplativní centrum
Autor: Jakub Kender, Fakulta architektury, České vysoké učení technické v Praze
Cena veřejnosti: Mateřská škola
Autoři: Kristína Valachovičová, Stavební fakulta, Slovenská technická univerzita v Bratislavě

„Máme radost, že se soutěže už třetím rokem účastní přes 60 studentů, kteří přihlašují stále zajímavější a propracovanější návrhy. Věřím, že i díky těmto mladým talentům se u nás bude zájem o dřevostavby i nadále zvyšovat,“ okomentovala účast v soutěži její vedoucí Ing. Lenka Trandová.

Foto: Archiv soutěže Stavby s vůní dřeva

Kontemplatívní centrum

Foto: Archiv soutěže Stavby s vůní dřeva

Mateřská škola

„Studenti, kteří se k nám hlásí, jsou cílevědomí a mají spoustu nápadů. Firmy z oboru proto naši soutěž bedlivě sledují a hledají si u nás své budoucí zaměstnance,“ doplnil ředitel Nadace dřevo pro život Stanislav Polák.

Foto: Archiv soutěže Stavby s vůní dřeva

Dílo s názvem Pukinkulma Kateřiny Vlkové z Fakulty architektury při Vysokém učení technickém v Brně získalo ocenění společnosti Kronospan za použití OSB desek.

Foto: Archiv soutěže Stavby s vůní dřeva

Návrh Nemocnice s dřevěnou nadzemní konstrukcí Matúše Neuscha ze Stavební fakulty při Slovenské technické univerzitě v Bratislavě obdržel ocenění společnosti Stora Enso za použití materiálu CLT.

Letošní motto: Dřevo je naše budoucnost

Každým rokem vyhlašovatelé soutěže určují také její téma. Letos znělo „Dřevo je naše budoucnost”. Studenti proto měli své stavby propojit s touto myšlenkou. Ve svých návrzích proto kladli důraz na obnovitelnost dřeva coby stavebního materiálu. Zároveň se snažili zhostit myšlenky, že dřevo je budoucností pro naše další generace, a hledali způsob, jak přistupovat k architektuře s ohledem na udržitelný rozvoj.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám