Hlavní obsah

Upečte si zdravě v parní troubě

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potřebují minimum tuku, vaří v páře, upečou dokřupava, umí ohřívat i šetrně rozmrazovat. Parní trouby jsou zkrátka mistryně kuchyňského víceboje, a kdo vaří často a rád, měl by si je pořídit.

Foto: Gorenje (2x)

Společné pečení z domácích surovin je užitečný relax, zejména pro menší děti.

Článek

Co nás u trouby zajímá? Velikost spotřebiče, vzhled, vybavenost moderními funkcemi. Nepodceňujte ani snadnost ovládání a údržbu!

Užitečná je úprava vnějšího nerezového povrchu proti otiskům prstů, poškrábání či změnám barevnosti.

„Důležité je i vnitřní čištění trouby, hodně času ušetří např. pyrolitické čištění parou nebo povrchová úprava vnitřku trouby se samočisticí funkcí,“ vysvětluje Pavel Trnka z firmy Whirlpool.

Malé i víceobjemové

Vnitřní objem trouby je přímo úměrný počtu členů v domácnosti. Menší s výškou 45 cm a objemem 40 až 70 l ocení dvoučlenná rodina. Trouby jsou pro ně ekonomické, rychle a levněji se ohřejí na požadovanou teplotu.

Foto: Gorenje

Pokrmy z parní trouby jsou šťavnaté, zachovávají si přirozenou vůni a chuť.

Klasické pečicí trouby s výškou 60 cm a objemem nad 70 l umožní přípravu dvou i tří jídel najednou. Jsou pro početné rodiny. Zvláště, když jsou vybavené funkcí rychlého a úsporného ohřevu. Péct lze bez předehřívání, takže uspoříte až pětinu energie.

Přemýšlí za vás

Chcete mít bábovku či maso dokonale propečené? Zvolte takovou troubu, která umí nastavit rovnoměrné proudění vzduchu ve všech směrech a ještě zkontroluje vnitřní teplotu.

Některé dokonce poradí, kam máte v troubě umístit plech či pekáč s připravovaným pokrmem. Jiné zase při volbě z přednastavených receptů automaticky přizpůsobí délku přípravy a potřebné množství energie.

Foto: Potten&Pannen – Staněk

Citronová bábovka provoní celou kuchyň. Pekla se v klasické keramické formě.

Pro větší rodiny se vyplatí technologie Cook3, díky níž lze tepelně upravit až tři rozdílné pokrmy současně, aniž by se mísily jejich chutě a vůně.

Žádné drhnutí připálenin

Čištění trouby dá zabrat a nikoho nebaví. Tak si to usnadněte! Jedna možnost je systém pyrolýzy, kdy se nečistoty vypálí při vysoké teplotě 475 ºC. Vznikne popel, který lze snadno setřít vlhkou houbičkou.

Nebojte se, že je při procesu zápach, zplodiny se odvětrávají výkonným ventilátorem a absorbují pomocí katalyzátoru.

Foto: Whirlpool

Už žádné zdlouhavé drhnutí trouby. S pyrolýzou se nečistoty vypálí a my je snadno setřeme navlhčenou houbičkou.

Foto: Whirlpool

Nerezový model v šíři 60 cm má dotykový displej a indukční varnou desku se čtyřmi varnými zónami. Trouba nabízí samočisticí systém pyrolýzy, cena 19 990 Kč.

Další varianta jsou samočisticí katalytické panely opatřené speciálním porézním povrchem. Připomíná jemný smirek, který část nečistot spálí a část pohltí.

Foto: Mora

Praktické jsou trouby s odnímatelným čelním sklem, které lze pečlivě vyčistit a opět snadno nasadit.

Oblíbená je i parní technologie, která odstraní za pomocí nízkoteplotního cyklu a páry veškeré nečistoty z pečení bez použití chemických prostředků.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám