Hlavní obsah

Zvlhčovač vzduchu brání tělo nejen před rýmou

Právo, Karolina Černá

Vlhkost vzduchu v místnostech v topné sezóně často klesá, její úroveň pozitivně ovlivní zvlhčovače vzduchu. Díky nim předcházíme infekcím a problémům spojeným s vysušenými sliznicemi dýchacího ústrojí.

Foto: Datart (2x)

Parní zvlhčovač Stadler Form Fred funguje na principu tepelného odparu. Je vybaven keramickým topným tělesem, jež vodu ohřívá na teplotu, u které dochází na přeměnu v páru. Cena od 1999 Kč.

Článek

Přístroj použijeme v domácnostech, kde vlhkost klesá pod 40 procent. Většinu ze zvlhčovačů lze použít zároveň jako vonný difuzér, když do nádobky s vodou přidáme pár kapek vonné esence.

Dostatečnou vlhkostí snížíme riziko infekce, ale také pomůžeme astmatikům. Ze suchého vzduchu trpí pokožka ekzémy, praskají rty, vysušují se oči, zejména při práci s počítačem.

Foto: Euronics

Hyundai HUM 770 je ultrazvukový zvlhčovač vytvářející tzv. studenou páru. Je určen do pokojů o ploše 20–25 m2, kde automaticky udržuje nastavenou vlhkost. Vydrží v provozu až 52 hodin bez nutnosti doplňování vody do nádržky (dle nastaveného výkonu).

Typy přístrojů

K nejprodávanějším typům patří ultrazvukový zvlhčovač, který oscilační technologií rozkládá vodu na mlhu vháněnou do ovzduší ventilátorem. Při dostatečném výkonu spotřebuje méně energie než třeba parní zvlhčovač, který funguje na principu tepelného odparu a ohřívá vodu na vysokou teplotu.

Na rozdíl od něj však neničí bakterie usazující se na filtru, který měníme častěji i kvůli usazování minerálů.

Foto: Mall

Ultrazvukový zvlhčovač vzduchu Bayby BBH 8000 s objemem nádržky 3,7 l vydrží 12 h. provozu. Produkuje studenou páru, tudíž neovlivní teplotu v místnosti. Design potěší malé děti. Cena 999 Kč.

Parní zvlhčovač má podobně jako rychlovarná konvice topné těleso. Ohřívá vodu k bodu varu, ta se odpařuje do vzduchu. Tento typ zvlhčovače se nedoporučuje z pochopitelných důvodů do dětských pokojů, horká pára také zvyšuje teplotu v místnosti.

Na druhou stranu zase ničí varem případné bakterie obsažené ve vodě i jejich zárodky, takže není třeba dokupovat antibakteriální těleso jako např. u diskového zvlhčovače. Parní zvlhčovače ocení především astmatici a alergici.

Diskové zvlhčovače a zvlhčovače s filtračními kazetami, které je třeba měnit a dokupovat, fungují na principu přirozeného odparu poháněného ventilátorem.

Diskový přístroj má i funkci pračky vzduchu, nelze ho však považovat za plnohodnotnou čističku. Totéž platí pro filtrační kazety. Pouze odstraňují z ovzduší hrubší nečistoty jako domácí prach, zvířecí chlupy, pylové alergeny. Přístroje mají pomalejší nástup, nestoupá z nich pára, jsou energeticky nenáročné.

Foto: Technaxx

Zvlhčovač vzduchu s difuzérem kombinuje účinky vodní mlhy a esenciálních olejů. Vytváří relaxační světelné efekty. Nemusíme kontrolovat množství vody v zásobníku, po jeho vyprázdnění se přístroj sám vypne. Cena od 600 Kč.

Jak nakupovat

„Většina zvlhčovačů vzduchu se vyznačuje poměrně nízkou hlučností, takže jsou vhodné také do ložnic a dětských pokojů, kde mohou běžet i během noci,“ říká produktový specialista společnosti Euronics Pavel Janů. Vhodná hlučnost se pohybuje od 35 dB níže.

„Důležitou funkcí je regulátor vlhkosti, který umožňuje nastavit množství páry. Může být manuální nebo digitální. Základní modely mají dva stupně regulace, které se dají označit jako běžný a noční provoz, u digitálních lze volit v procentech,“ dodává Pavel Janů.

Foto: Datart

Ultrazvukový Airbi Twin je víceúčelový. Kromě zvlhčování vzduchu ho také ionizuje a provoní domácnost díky možnosti využití esenciálních olejů. Cena 2290 Kč.

Zajímat by nás také měl poměr kapacita/spotřeba el. energie a doba provozu bez doplňování vody.

„Zvlhčovací výkon se udává v mililitrech či gramech za hodinu. Většina výrobců navíc uvádí, do jak velké místnosti se daný přístroj hodí. Zvlhčovače dnes mají mnoho funkcí, ty s hygrostatem umějí například změřit vlhkost v místnosti. Uživatel si pouze nastaví, jak vlhký vzduch si přeje, a zvlhčovač se pak sám zapíná či vypíná, aby udržel požadovanou hodnotu,“ vysvětluje Iva Pavlousková, tisková mluvčí Datartu.

Foto: Sencor

Barevně je zvlhčovač přizpůsobený k začlenění do interiéru mezi pokojové květiny. Pracuje na principu vysokofrekvenčního ultrazvukového oscilátoru, produkuje studenou páru. Cena od 459 Kč.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Jak zacházet s přístrojem

Přístroj dáváme na zem nebo blízko ní.

Máme-li příliš tvrdou vodu, opatříme si přístroj se změkčovacím zařízením.

Udržujeme vlhkost na 50 procentech.

Zvlhčovače s automatickou regulací si míru vlhkosti ohlídají samy.

Během provozu uzavřeme místnost, aby vlhkost neunikala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám